Kedvenceink védelme a nyári hőség idején (is)

A rendkívüli hőség nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. Számukra sem könnyű a mostanság repkedő 40 °C-kal megküzdeni. Éppen ezért igyekezzünk a háziállataink számára olyan körülményeket biztosítani, amelyek segítenek nekik ezt az iszonyú hőséget átvészelni.

Hogy miért emelkedik évről évre a hőmérséklet – a már-már elviselhetetlen szintig –, annak megválaszolását meghagyom a tudósoknak. Az azonban tény, hogy mindannyian szenvedő alanyai vagyunk ennek.

Alkalmazkodás a hőséghez

Ahogyan az emberek, úgy az állatok esetében is elmondható, hogy kortól és egészségi állapottól függően mindenki másképp alkalmazkodik a meleghez. Van, akinek elég egy pohár hideg víz, hogy lehűljön, míg másnak egy kád jégben való megmártózás sem biztos, hogy elegendő lenne.

Ilyenkor mindenki megteszi a szükséges óvintézkedéseket, árnyékos helyet keres, sok folyadékot iszik, amennyire tudja, hűvösen tartja a házat. Az állatok is a hűsölésre törekszenek.

A macskák és a hőség

Azt kell mondanunk, hogy a macskák viszonylag jól bírják a meleget. Legalábbis jobban tolerálják, mint a kutyák. Természetesen nekik is melegük van, ezért számukra is biztosítanunk kell a megfelelő hűsölési lehetőséget.

Gyakran állunk értetlenül a macskák viselkedése előtt, hiszen képesek a nyári forróságban is kifeküdni a napra alkalomadtán. Mi pedig csak nézzük: ezt miért csinálja?! Mintha teljesen immunis lenne a hőségre. Persze nem így van.

Ők is igénylik az árnyékos, hűvös helyet, valamint a sok-sok friss vizet. A bundájuk nyalogatása közben sok nyálat veszítenek. Ami hűti őket, hiszen az a nyál elpárolog a bundájukról. Ugyanakkor veszítik is a folyadékot a szervezetükből. Ezt a száraz tápok még fokozzák, hiszen azok emésztése is nedvességet von meg a szervezetből.

Attól sem kell megijedni, ha macskánk ebben az időszakban kevésbé aktív. Sokat hemperegnek, hiszen nem akarják magukat felesleges testmozgással még jobban felhevíteni.

A kutyák és a hőség

A kutyák nem viselik olyan jól a meleget, mint a macskák. Ők sokkal jobban szenvednek. Úgy próbálnak meg túlélni, hogy lihegnek, rengeteg vizet isznak és megpróbálják megkeresni a leghidegebb helyet, ahol kinyújtózhatnak. Ők ezekkel a módszerekkel hűtik a testüket, mivel nem tudnak izzadni, mint az emberek.

Sokaknál bevett gyakorlat az, hogy nyáron lenyíratják a kutyájuk szőrét. Ami nem biztos, hogy jó megoldás. A kutyák bundája ugyanis szigetelésként szolgál, nemcsak télen, hanem nyáron is. Ha lenyírjuk a szőrüket, felborulhat a hőháztartásuk.

Azt tartsuk szem előtt, hogy ha van árnyékos, hűvös talajú hely, ahova elbújhat, mellé pedig folyamatosan rendelkezésére áll friss víz, akkor a kutyus át tudja vészelni a hőséget. Ha pedig szereti a fürdőzést, akkor tegyük lehetővé számára, hogy megmártózzon.

Soha, de soha ne vigyük a nagy melegekben sétálni őket! Várjuk meg, míg hűvösebb lesz az idő (kora hajnalban, vagy késő este), mind a hőérzetük, mind pedig a mancsaik védelmének érdekében. Gondoljunk csak bele, micsoda égési sérüléseket szereznének, ha a tűzforró aszfalton vagy homokon kellene sétálniuk! Még hűvösebb időben tett séta után is mossuk meg a mancsukat, hogy egy kicsit hűtsük őket.

Legjellemzőbb nyári betegségek kedvenceinknél

Mi más lehetne kedvenceink legjellemzőbb nyári betegsége, mint a hőguta és a gyomorbántalmak.

Ha nincsenek megfelelő körülmények, ahol átvészelhetik a kánikulát, akkor sajnos könnyen válhatnak hőguta áldozatává. Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor a gazdi az autóban felejti a kutyát vagy a macskát. Soha ne hagyjuk őket a kocsiban nyáron! Még két percre sem!

Az étvágytalanság ebben az időszakban náluk is jellemző. Ne ijedjünk meg, ha azt látjuk, hogy kedvenceink nem fogyasztják el a szokásos ételadagot. A maradékot azonban azonnal vegyük el az állat elől, mert ebben a hőségben gyorsan romlásnak indulnak, ami aztán hányást és hasmenést is okozhat. Inkább több alkalommal adjunk nekik keveset, mint egyszerre nagy mennyiséget. És persze ne feledkezzünk meg arról se, hogy mindig legyen előttük friss, hűs víz – nem jéghideg, de ne is meleg.

A hőguta tünetei

Ha kutyánk vagy macskánk viselkedése elütne a megszokottól, és a következő tünetekkel járna, akkor gondolkodás nélkül rohanjunk vele az állatorvosi rendelőbe:

  • túlzott lihegés,
  • intenzív nyáladzás,
  • levertség,
  • abnormálisan piros nyelv és íny,
  • felállásra való képtelenség,
  • szélsőséges esetekben akár eszméletvesztés.

A lényeg tehát az, hogy legyen hűvös, árnyékos hely, ahová elhúzódhatnak, valamint naponta többször cserélt friss ivóvíz előttük. Ha pedig a hőguta bármilyen apró jelét is tapasztaljuk rajtuk, akkor azonnal vigyük őket orvoshoz!