Kutyatartás Covid alatt és után

Hogyan változott a kutyatartás Covid alatt és után? A 2020-as év sok tekintetben radikális változásokat hozott mindenki életében, hiszen a feje tetejére álltak a mindennapjaink, és egy újfajta életvitelre kellett berendezkednünk. A legtöbb munkáltató otthoni munkavégzést rendelt el, és néha még boltba eljutni is nehézkes volt.

Kutyatartás Covid alatt

A háziállataink eleinte pedig csak pislogtak, hogy minden nap vasárnap van? Hiszen a gazdiék állandó jelleggel otthon vannak, nem hagyják magukra őket, mint korábban. Sőt, sokat járnak sétálni, ahányszor csak tehetik egy nap, a mancstisztító pohár többet van használatban, mint valaha! Igazi kapaszkodót, terápiát jelentett a kutyatartás Covid alatt sokak számára, amikor nem mozdulhatott ki senki a lakásából.

Tulajdonképpen ők biztosították számunkra azt, hogy szociális életet éljünk a járvány idején. Akinek már korábban is volt háziállata, az a nap 24 órájában a kedvencével tudott lenni, valamint sok kis kedvenc talált gazdára ebben az időszakban, aminek csak örülhetünk.

A rutinok

Mivel a pandémia szerencsére nem tart örökké, így az élet kezd visszatérni a korábbi, megszokott kerékvágásba. Az ember reggel felkel, elviszi a kutyát sétálni, utána elmegy dolgozni, a kis jószág pedig otthon marad egyedül. Ehhez még azoknak az állatoknak is nehéz újra visszatérniük, akik korábban ebben a ritmusban éltek. Nemhogy azoknak, akik egyetlen pillanatot sem töltöttek távol a gazdijuktól.

A járvány alatt megugrott az örökbefogadások száma, de sokan döntöttek vásárolt háziállatok mellett is – a kutyatartás Covid alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Leginkább az egyedülállók, illetve a gyermekes családok esetében. Az első esetben azért, hogy ne érezzék magukat állandóan egyedül, a másik esetben pedig azért, hogy valamivel le tudják kötni a gyerkőcöket. Ezek az állatok pedig, legyen szó akár, kutyáról, akár macskáról, állandóan együtt voltak a gazdájukkal, a nap minden percében. Megvolt a rendszeresség az életükben, és a gazdi mindig ott volt mellettük.

Kutyatartás Covid után

Ahogy azonban a járvány lecseng, az emberek újra visszatérnek az irodájukba. A szegény állat pedig nem érti, hogy mi is történik, hiszen korábban soha nem hagyták egyedül. Megszokták, hogy állandóan ott vagyunk mellettük, aztán hirtelen eltűnünk.

Ez hihetetlen mértékben meg tudja őket viselni, mert óriási stresszt jelent számukra, ha felborul a megszokott rendjük. Ahogyan a pandémia előtti időkben is meg kellett szokniuk, hogy nem vagyunk mindig otthon, úgy a járvány vége után is újra vissza kell térnünk ehhez a rutinhoz, vagy meg kell ezt tanítanunk nekik. A szeparációs szorongás amellett, hogy stresszt jelent az állatnak, komoly következményekkel is járhat, hiszen a kutyus egész nap sírhat, ugathat utánunk, vagy egyszerűen szétrágja a berendezést, mire hazaérünk.

Mielőtt visszatérnénk az irodai munkához, kezdjük el kedvenceinket hozzászoktatni a távollétünkhöz, hiszen a kutyatartás Covid után komoly megtervezést és rendszerességet igényel. Ha volt korábbi rutin, akkor térjünk vissza hozzá. Ha nem volt, akkor alakítsunk ki egyet. Például ha 8-ra járunk dolgozni, akkor 6-kor vigyük el a kutyát sétálni, legalább egy órára.

Ne csak kötelességként éljük ezt meg: fontos, hogy a kutya érezze, hogy foglalkozunk vele. A rutin sétákba csempésszünk egy kis játékot is, például labdázzunk vele. Ha ennél is aktívabbak szeretnénk lenni, és kedvencünk lefárasztása mellett saját életmódunkon is változtatnánk, akkor menjünk el reggelente egy közös futásra. Miután jól lefáradt, nyugodt szívvel hagyhatjuk ott, mert pihenni fog.

Ezt megelőzően azonban szoktassuk a magányhoz. Hagyjuk egyedül, először csak pár percre, majd fokozatosan növeljük az időt. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a kutyát mindig nyugalmi állapotban hagyjuk magára. Soha nem szabad felfokozott izgalmi állapotban egyedül hagyni, mert annak nem lesz jó vége. A stressz a kutya egészségére is komoly kihatással lehet. Szánjunk rá időt, hogy az állat beleszokjon a régi–új rutinba. Nekünk sem könnyű lereagálni a sok változást, de nekik még nehezebb hiszen nem értik az okokat.

Felelőtlen gazdik

Sajnos a járvány ideje alatt elkezdett állattartásnak azonban vannak súlyos következményei is. Vannak felelőtlen emberek, akik teljes mértékben elhanyagolják, sőt, akár kidobják a kutyát, macskát, miután visszatérnek a régi életükhöz. Mindössze csak annyi ideig volt szükségük rájuk, amíg a kijárási tilalmak alatt elszórakoztatták őket.

Ezt a jelenséget nevezzük Covid-kutyának. Ez ellen számos országban nagyon szigorúan igyekeznek fellépni, hiszen a kutyatartás Covid után sem játék! A kutya érző lény, aki bízik a gazdájában, akinek ki van szolgáltatva, de aki iránt feltétlen szeretettel viszonyul. Nincs annál kegyetlenebb, amikor a gazdája cserbenhagyja az állatot, aki bízik benne.