Kutya vagy macska? - Tippek, Tanácsok - PetPacks

Kutya vagy macska?

Amikor négylábú háziállatot szeretnénk választani magunknak, akkor felmerülhet a kérdés, hogy kutya vagy macska legyen a választásunk.

Természetesen ez azok számára nem dilemma, akik az egyikkel vagy a másikkal nem szimpatizálnak. Vannak kutyások, és vannak macskások. Egyértelmű, hogy aki nem szereti a macskákat, az nem fog macskát tartani háziállatként, és fordítva.

Viszont ha mindkét fajt szeretjük, akkor bizony nehéz döntést hoznunk.

Mivel a háziállatok tartása felelősségteljes feladat, ezért soha ne hirtelen felindulásból hozzunk döntést, hanem jól gondoljuk azt át.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem kívánjuk letenni a voksunkat sem az egyik, sem a másik mellett, mindössze egy átfogó képet adni arról, hogy mit kíván meg a kutya vagy macska tartása.

Kutya vagy macska? Nehéz döntés…

A továbbiakban leírunk néhány szempontot, amelyek segítségével könnyebben hozhatsz döntést. Természetesen nem akarunk mi a megmondói lenni annak, hogy milyen háziállatod legyen, csak megpróbálunk rávilágítani néhány kényes pontra, ami a későbbiekben gondot okozhat.

Azt a sztereotípiát sem szeretnénk erősíteni, hogy a kutya ezért jó, a macska azért nem, és vice versa. A kutya és a macska is szerethető, megvannak a maguk igényei, személyiségjegyei, és mindkettő az ember hű társa tud lenni.

A kutya és a macska nagyban különbözik egymástól. Mindkettőnek négy lába van, bundás, mégis alapvetően eltér a természetük.

Ahhoz nem fér kétség, hogy akármelyiket is választjuk, nagyon sok odafigyelésre és szeretetre van szükségük. Amennyiben ezt a két alapvető dolgot nem tudjuk megadni nekik, akkor ne legyen háziállatunk.

Kutya

Döntéshozatalkor a legelső szempont az legyen, hogy milyen életvitelt folytatunk. Ha kertes házban élünk, akkor tarthatunk macskát és kutyát is, amennyiben szökésbiztos az udvarunk. Igaz, a macska még akkor is el fog néha kószálni amennyiben kijárós, hiszen a macskáknak is van fenségterületük.

Lakásban általában kevésbé szeretnek a kutyák, főleg akkor, ha nagy testű ebről van szó és kiváltképp ha kevés a séta és/vagy nagyobb mozgásigényű fajta vagy természetű. Szóval már a lakóhelyünk is nagyban meghatározza a lehetőségeinket.

A másik meghatározó dolog pedig, hogy mennyit vagyunk otthon. A macska jobban elvan egyedül a lakásban, míg a kutya kevesebb egyedül töltött idő után unatkozni kezd, ugat, nyüszít, „pakol”, esetleg szétkapja a párnákat vagy a kanapét. A macska is elkezd rosszalkodni, rombolni bizonyos idő után csak tovább vár. Rendszeres és hosszú egyedüllétek után mindkét faj depresszív lesz.

Ha sokat dolgozunk, esetleg esik az eső, fúj a szél, a kutyának akkor is szüksége van a napi sétájára. Ugyanígy szüksége van arra is, hogy megsimogassuk, játsszunk vele, amikor hazaérünk. Még akkor is, ha fáradtak vagyunk.

Gondoljunk csak bele: szegény kutya egész nap lelkesen várta, hogy hazaérjünk, mi pedig figyelemre se méltatjuk. A macskák is igénylik a kontaktust, úgy mint a simogatás és játék, de ők kevesebbel is beérik.

Ha ezeket a dolgokat nem tudjuk teljesíteni, akkor nem szabad ilyen állatot tartanunk.

Ők szeretnek a mindennapjaink részesei lenni. Mindig ott sündörögnek a közelünkben, szükségük van arra, hogy foglalkozzunk velük, mind fizikailag, mind pszichikailag. Mert bármilyen hihetetlenül is hangzik, a kutyák és a macskák is tudnak magányosak lenni, és az nem jó sem neki, sem a gazdinak.

A kutyák akkor boldogok, ha a gazdájuk kedvére tehetnek, és nem várnak cserébe mást, csak törődést.

Macska

A macskák általában félnek az idegenektől, sőt, néha még gazdájuktól is, ha nem kerülnek kölyökkorukban hozzá. A kutyák ezzel szemben szocializálhatók, meg lehet nekik tanítani, hogy ne viselkedjenek agresszívan más emberekkel (sem más kutyákkal).

A macskák nem olyanok, mint a kutyák, hogy tűkön ülve várják haza a gazdájukat, ám ha szoros a kapcsolat, megfigyelhető hogy mikor elmész otthonról várnak pár percet az ajtó előtt hátha visszajössz és persze ha a szokásos időben nem érsz haza csalódottak lesznek, hiszen amennyire lehetett hozzád igazították a napirendjüket korábban.

Ha nem túl sokat vagy távol ők elvannak magukban. Szívesen heverésznek, elvonulnak, és sokuk akkor sem nagyon reagál, ha a gazdájuk hazaér. Velük nem akkor kell játszani, amikor a gazdi akarja, hanem amikor nekik kedvük van. Jó kapcsolatokban rendszeres a játékra hívás a macskáktól.

Éppen emiatt azonban nyugodtan tarthatjuk őket a lakásban. Ha sokat dolgozunk is, akkor sem kell tartanunk attól, hogy szétkapja a berendezést, mert ő eljátszik egymaga is. Órákig tudnak üldögélni az ablakban a madarakat figyelve és az alvásigényük is jóval nagyobb az embernél és a kutyánál is. Egy macska alvásigénye kortól függően napi 14-18 óra.

Összegezve

A kutya több időt és energiát igényel, mint a macska, hiszen a kutyát el kell vinni sétálni, többet kell játszani vele. Azonban mindkettőnek szüksége van az alapvető életfeltételekre.

Vagyis arra, hogy gondoskodjunk a táplálékukról és vizükről, vigyük őket állatorvoshoz meghatározott időközönként, tartsuk rendben a bundájukat és a körmüket, a legfontosabb azonban az, hogy minőségi időt töltsünk velük.

Meg fogják hálálni a szeretetükkel…