Legyél tudatos gazdi!

Kivisszük a kutyánkat sétálni, őt is és a macskánkat is megetetjük, megitatjuk, játszunk velük, gondoskodunk róla, hogy mindig tiszta legyen az almuk. Házat, meleg, széltől és esőtől védett helyet biztosítunk nekik. Ezek alapvető dolgok, ha háziállatot tartunk, nem jár érte pirospont. Légy tudatos gazdi!

Azonban ne felejtsük el, hogy itt nem fejeződött be a gondoskodás róluk. Ezek mindössze az elemi szükségletek kielégítését szolgálják.

Ezeken felül még számos teendőnk van, ami a gondozást, gondoskodást illeti. Például ahogyan saját magunknál, úgy esetükben is oda kell figyelnünk a megfelelő higiéniára, különösen ebben a járványügyi helyzetben.

„Szőrös” problémák

Legyen akár rövid, akár hosszú szőrű kutyánk vagy macskánk, fontos, hogy rendben tartsuk a szőrzetüket. Mit értünk ez alatt? Azt, hogy rendszeresen kell fésülnünk őket. És persze tudatos gazdi lévén ne feledkezzünk meg a fürdetésről sem!

A cicákat ugyan nem kell és nem is szabad olyan gyakran fürdetni, mint a kutyákat, mert ők tisztogatják a saját szőrüket, de azért időnként nem árt, ha ők is fürdenek kiváltképp ha kijárós a cicus.

Ha a kutyáink a kertben, udvarban laknak, és nem járnak be a házba, akkor nekik sem kell túl gyakran fürdeniük. Esetükben érdemes a fürdetéssel megvárni a kellemes, meleg időt, amikor már nem fáznak meg, és akkor olyan gyakorisággal fürödhetnek, ahogy tetszik. Medencét is állíthatunk fel számukra az udvarban, így akkor mehetnek bele hűsölni, amikor csak kedvük tartja.

Télen sincs akadálya a fürdetésnek, amennyiben meleg helyen tudnak utána megszáradni.

A kellemes megjelenés titka

A fürdetés mellett a fésülés is nagyon fontos, mert azáltal, hogy kikeféljük a kihullani készülő szőrszálakat, megakadályozzuk, hogy a lakás tele legyen szőrrel. Nem mellékesen ezzel megelőzzük – különös tekintettel a hosszú szőrű kutyákra és macskákra –, hogy a szőrük összecsomósodjon.

Fésülés során a szőrzetükbe ragadt szennyeződéseket és rovarokat is kifésüljük.

A koronavírus időszakában a fürdetésre és fésülésre fokozottan oda kell figyelni, hiszen a kórokozó ugyan nem veszélyes a háziállatainkra, de a szőrükön megtelepedhet. Alapos fürdetés után azonban nem kell aggódni emiatt. De ha nem is akarjuk megfürdetni kutyusunkat minden séta után, akkor fokozottan figyeljünk oda arra, hogy miután megsimogattuk, alaposan mossunk kezet.

Fontos az elővigyázatosság!

Minden séta után tisztítsuk meg a mancsukat, nyakörvüket, pórázukat, játékaikat mielőtt a lakásba lépnénk, hogy a kórokozóknak esélye se legyen. (Bánjunk azonban óvatosan a fertőtlenítő kendőkkel, ha a mancsukról van szó, mert nagyon könnyen kiszáríthatja a kis párnácskáikat!)

Mindezek mellett nagyon fontos még a karmaik rendben tartása is. A macskák esetében természetesen ne is gondoljunk arra, hogy levágjuk a karmaikat. Ehelyett inkább biztosítsunk számukra karomélesítő oszlopot. Ezzel megakadályozzuk, hogy a macska a bútorainkon gyakoroljon, és a körömápolás is megtörténik. Számukra ez a természetes.

Kutyák esetében azonban oda kell figyelnünk a karmaik hosszára. Komoly sérüléseket okozhatnak a túl hosszúra nőtt körmök. Azon kívül, hogy akadályozhatja a kutyust a mozgásban, visszafelé is nőhet, bele a mancsukba, ami miatt aztán már végül járni sem tudnak majd.

A karmok levágásához használjunk speciális karomvágó ollót, ha értünk a vágáshoz, vagy ami még jobb, vigyük el kedvencünket szakemberhez.

Mit tesz egy tudatos gazdi a bájos mosolyért?

Kis kedvencünk fogápolásáról se feledkezzünk meg! Nyugodtan szerezzünk be erre a célra kifejlesztett fogkeféket, és bizonyos időközönként mossuk meg a fogaikat, vagy amit jobban szeret mindkét fél, szerezzünk be olyan rágcsákat számukra, amelyek ezt a feladatot ellátják helyettünk.

Kutyusunk és cicánk fogsorának állapotát az állatorvosunk is felmérheti azokon az ellenőrző vizsgálatokon, amikre évente kétszer, de legalább évente egyszer elvisszük őket. Ne akkor menjünk, amikor már baj van, hanem gondolkodjunk a megelőzésben. Természetesen az orvosi vizsgálatot akkor is megejthetjük, amikor kötelező oltásra visszük a kedvenceinket.

Gondoskodjunk a paraziták elleni védelemről is! Séta közben a fákról, fűről, bokrokról kullancsok mászhatnak a szőrükre, esetleg más állatoktól bolhát szedhetnek össze. Sajnos a felelőtlen gazdik miatt, akik nem szedik össze a kutyájuk ürülékét, akár bélparazitákat is kaphatnak, hiszen kutyaszokás mindent megszagolni.

Egy szó mint száz, a legfontosabb az, hogy figyeljünk oda kedvencünk jelzéseire. Ők kommunikálnak velünk, tudatni próbálják az igényeiket, vágyaikat, szükségleteiket, nekünk pedig észre kell azt vennünk!