Állattartás nélkül az otthon csak egy lakás

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor úgy dönt, hogy szeretne háziállatot. Akár lakásban él, akár kertes házban, akár egyedül, akár párban vagy gyerekekkel. Van, akinek létszükséglet az állattartás, hogy legyen egy kis kedvence, aki boldogan várja haza. Lehet az egy kutya, macska, tengerimalac, hörcsög, esetleg valamilyen madár. Mindenki maga dönti el, hogy mit is szeretne illetve mi a hozzá illő és mit tud vállalni.

Jól átgondolt döntést hozzunk!

Az első és legfontosabb dolog állattartás tekintetében az, hogy jó alaposan gondoljuk végig, tényleg akarjuk-e, és hogy tudjuk-e vállalni a kis kedvenc tartásával járó kötelezettségeket és terheket.

Itt most mind anyagi, mind gondozási értelemben említem a terheket figyelembe véve az időszak várható hosszát is.

A szakemberek is annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy kizárólag jól átgondolt döntés alapján vállalja bárki, hogy háziállatot nevel. A hirtelen elhatározás gyakran nem vezet happy end-hez. A folyamatosan telt házas menhelyeken kiválóan látható.

Állattartás: pro és kontra

Végig kell gondolnunk, és el kell fogadnunk, hogy ha például kutyát vagy macskát szeretnénk tartani, akkor legalább 10-15 évben kell gondolkodnunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az állatok is, ahogyan az ember, folyamatos ellátást igényelnek, óvnunk kell az egészségi állapotukat, valamint időt kell fordítanunk arra, hogy kielégítsük az igényeiket mind fizikai, mind pszichikai értelemben.

Amellett, hogy sok boldog pillanatot szereznek nekünk, van gond is velük. Hullik a szőrük, megrágnak dolgokat (főleg a kölyökkutyák), nem feltétlenül jönnek ki jól az idegenekkel, más állatokkal, stb.

Szóval a háziállat vállalása hatalmas felelősséggel jár, és elsősorban azt kell eldöntenie az embernek, hogy ezt tudja-e vállalni.

Állattartás: lakás vs. ház

Ha például valaki lakásban él, és alig van otthon, akkor nem észszerű, hogy kutyát tartson. A kutyák nem szeretnek hosszú ideig egyedül maradni, mert akkor elunják magukat, és ekkor kezdődnek a problémák. Megrágnak dolgokat, kipakolják a szemetest, folyamatosan ugatnak vagy vonyítanak, nem a megfelelő helyre ürítenek, stb. Ez már nem tetszik a legtöbb gazdinak, holott a kutya mindössze közölni próbálja vele, hogy túl kevés időt fordít rá, nem foglalkozik vele.

Egy macska jobban tűri az ilyen helyzetet, bár ők is hajlamosak arra, hogy felmásszanak dolgokra, ahonnan aztán ezt-azt le is löknek, vagy szándékosan a tiltott helyekre ugráljanak fel jelezvén, hogy unatkoznak. De ha vannak macskajátékok és egyéb elfoglaltságok, akkor nyugodtabban és jellemzően tovább elidőznek egyedül is, míg a gazdi haza nem ér.

A kertes ház egy egészen más történet. Sokkal több lehetőséget is kínál. Ott akár még haszonállatokat is tarthat valaki háziállatként. Ebben az esetben is tarthatunk kutyát és macskát is, azzal, hogy a kutya esetében igyekezzünk szökésbiztos kerítést kialakítani. Amennyiben az udvaron alszik a kutyus, akkor kutyaházat is készítsünk vagy vásároljunk neki. Se túl kicsit, se túl nagyot, hiszen a teste melegével kell felmelegítenie hidegben. Ha bent alszik, akkor kutya- vagy macskaágy is szükséges lehet.

A jó gazdi ismérvei

A legfontosabb az, hogy a leendő gazdi kellő önismerettel rendelkezzen. Akinek volt már háziállata, az tudja, mivel jár. Akinek nem, az meg fogja tapasztalni. Csak ne olyan áron, hogy hazavisz egy kisállatot, és aztán két hét múlva kidobja, mert megunta, vagy mert nem erre számított, rosszabb esetekben el is pusztulhat az állat.

Éppen ezért rendkívül lényeges, hogy jól átgondolt döntést hozzunk. Gondoljuk végig, hogy kutyát szeretnénk-e, akinek nagy a mozgásigénye, ezért naponta többször is ki kell vinni sétálni; esetleg macskát, aki a ház ura lesz, mert mindenhová felmászik és akár lelökdös dolgokat; netán hörcsögöt vagy tengerimalacot, aki nem igényli annyira az ember társaságát, mert elvan magában is, csak kapjon enni és inni; de választhatunk halakat is, ott viszont az akvárium és a víz tisztaságára kell fokozottan ügyelni. Extrém esetekben az emberek szívesen tartanak hüllőket és pókokat háziállatként. Szívük joga, csak tegyék ezt biztonságosan és felelősséggel.

Mire figyeljünk?

Ha háziállatot tartunk, akkor felelősséggel kell gondoskodnunk róluk. Megfelelő helyet kell számukra biztosítanunk, elegendő táplálékkal és vízzel kell ellátnunk őket, állatorvoshoz kell vinnünk meghatározott időközönként, valamint a kötelező oltások miatt. Figyelembe kell vennünk a mozgásigényüket. De mindemellett a legfontosabb, hogy szeressük őket! Simogassuk őket, foglalkozzunk velük, hiszen igénylik, és sok-sok szeretettel fogják meghálálni…

Lényegében kutya vagy macska tartása esetén nagyjából arra kell számítanunk, mintha lenne egy 2-6 éves gyermekünk, aki sosem fog felnőni és ehhez mérten kell a felelősséget vállalnunk.