Pár dolog, amire nincs szükséged és egy menhelynek adhatod.

Egy-egy nagytakarításnál, költözésnél, lomtalanításkor számos dologra bukkanunk, ami számunkra már használhatatlan, szemét vagy felesleges, de mások, pl. egy menhelyen örömmel vennék és nagy segítséget jelentene nekik.

A különböző állatbarát szervezetek és alapítványok jellemzően ilyenek. Nekünk nem kerül semmibe, maximum egy fuvarba, mégis életek minőségén javíthatunk egy ilyen egyszerű cselekedettel.

Különböző helyzetekben, különböző dolgokra lehet szüksége jobban az alapítványoknak, ezért érdemes megkérdezni őket mire van éppen szükségük. Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy az ominózus esemény alatt (nagytakarítás, költözés, lomtalanítás, stb) az olyan dolgokat külön egy kupacba gyűjtöm, mint az egyértelmű szemetet, majd a végén összeírom egy listára és megkérdezek pár szervezetet, hogy mire van szükségük a listáról.

Lássuk mik azok a dolgok, amik az én listámra kerülnek ilyenkor..

A menhelyi állatok számára adható tárgyak

Két nagy csoportba osztom azon tárgyakat, melyekkel segíthetek. Az egyik, az állatok számára hasznos tárgyak, a másik az alapítványnak dolgozók és önkéntes segítők, ideiglenes befogadók munkáját támogató kellékek. Kezdjük az állatokkal…

Használt kisállat cuccok

Magától értetődő a dolog, mégis olyan keveseknek jut eszébe, amikor pl. lecseréli a régi kissé kopott vagy megunt nyakörvet, pórázt, egyebet, hogy odaadhatná egy menhelynek is ahelyett, hogy a szekrénybe tenné porosodni (majdcsak jó lesz még valamire) vagy a szomszéd Gizikének adná, hogy nála porosodjon tovább vagy várjon a kisállatra, akit majd talán befogad egy napon.

Régi, használt nyakörvek, pórázok, hámok, szőrkefék, fekhelyek, hordozók, szállító boxok, ketrecek, kennelek, játékok, stb mind-mind hasznos egy menhely számára, hiszen gondolj csak bele hány kutyának, macskának kell ezeket nekik biztosítani vetésforgóban vagy egyszerre.

Ha elvesztjük kis kedvencünket persze lehet más a helyzet. Ilyenkor bizonyos tárgyaknak hirtelen óriási érzelmi értéke lehet, természetes ha el szeretnénk tenni emlékbe és nincs is azzal semmi baj ha nem akarsz megválni tőlük, de vedd fontolóra azt a gondolatot is, hogy ezen tárgyak más, rászoruló állatokon tovább “élhetnek”.

Játékok

Egy menhely, ugyan jobb mind kikötve egy méteres láncon éhezni és fázni nap mint nap, de korántsem az ideális hely egy állat számára. Sőt..

Lényegében az is csak egy komor, zsúfolt, unalmas, egyhangú hely, kiváltképp egy mozgékony, játékos kutyusnak vagy cicusnak, aki egész nap be és/vagy össze van zárva sorstársaival.

Ideális esetben egy cica is napi több órát játszik és “tekereg” egy megfelelő környezetben, ahol a szabadsága is megvan és egy szerető gazdija is akitől elég törődést és figyelmet kaphat. A kutyák esetében ez az idő nagyjából kétszer annyi optimális esetben mint egy macskánál, de nem ritka az sem, hogy ha tehetné egész nap velünk foglalkozni minden ébren töltött percében.

A dolgozók és segítők megteszik, ami tőlük telik, de ez a maximumon sem jelent túl sokat. Nem is jelenthet, gondoljunk bele, hogy sok menhelyen van 2 dolgozó 200-300 állatra.

Ha egy ember napi 24 órában csak 10 percet simogatna egy-egy állatot, akkor (24*60) / 10 = 144 állatot tudna megsimogatni…

És akkor nem takarította az állatok helyét, nem adott enni nekik, nem aludt, stb. Így azért bizonyára érezhető, mennyire nincs idő az állatokkal foglalkozni, örülnek ha az alap szükségleteiket tudják biztosítani. Így egy idő után viszont az állat belefárad, beleun az egészbe depressziós lesz és tovább romlik a befogadás esélye.

Szedjük össze tehát gyermekünk régi plüss állatait, kedvenceink játékait, amit nem használ. Labdákat, gumicsontokat, egyebeket, mind örömmel fogadják az unatkozó állatok.

Gyógyszerek és állat egészségügyi termékek

Termékek melyek nem váltak be kedvencünknél vagy csak egy másik fajta. Tipikus ilyen lehet a folyékony és száraz sampon, bolha, kullancs irtó spot-on, nyakörv spary és hasonló termékek. Mancsápolók, fül és szem környéki tisztító folyadékok.

Azok a gyógyászati és egészségügyi termékek, vitaminok, ápolók, melyek egy betegség után maradtak nálunk folyamatosan jól jön a menhelyeknek a rossz körülmények közül kimentett állatok gondozásához.. Ezek 90%-ban olyan cuccok, amiket megveszünk és a fele megmarad miután kedvencünk kilábalt egy betegségből vagy műtétből. Ivartalanítás után is javasolt például, különböző táplálékkiegészítő készítmények adása a lábadozási idő alatt. Vitaminok, Vetri DMG, béres csepp, stb.

Mielőtt felajánljuk, odaadjuk győződjünk meg róla, hogy még nem járt le a szavatossági ideje, de legalábbis csak 1-2 napja.

Tisztítószerek

A tisztítószerek “nagyüzemben” fogynak a menhelyeken és ideiglenes gazdiknál, hiszen gondoljunk csak bele ha egy állat annyi kosszal jár, mennyivel jár 20-30-50 állat? Főleg hogy ezeknek az állatoknak nagyon korlátozott a mozgásterük is.

Minden létező tisztítószer és fertőtlenítő kincset ér.

Bontatlan étel

A menhelyeknél nem ritka, hogy az állatok nem ugyanazokat a márkájú, ízű, minőségű tápokat és eledeleket kapják, hiszen, ott azt kell enni ami van és amire futja. Nem nagy probléma tehát ha többféle eleséggel látjuk el őket, amit mi nem tudunk hasznosítani.

Ilyen lehet pl. az a fajta táp, konzerv, jutalomfalat, stb amit a mi kedvencünk nem eszik meg mert, nem ízlik neki és ő, hála nekünk megteheti hogy válogat.

Sok emberi fogyasztásra készített élelmiszer is van, ami hasznosítható ha nekünk csak áll a kamrában. Tészták, sokféle hús és zöldség konzervek és hasonszőrű termékek.

Természetesen ilyenkor is figyeljünk oda, hogy még nem járt le a szavatossági idő vagy csupán 1-2 napja.

Rongyok, ruhák, lepedők, takarók, törölközők, lábasok, fazekak, vödrök

Elsőre nem is gondolnánk, hogy ez is mennyire fontos lehet. Nagyon gyorsan fogyó tárgyak ezek egy menhelyen jó időben is, de kiváltképp hideg időkben.

Szükséges lehet a mindennapokban is számtalan szituációban, mint pl. a szállítás, műtét utáni lábadozás, kölykök melegen tartása.

Elszíneződött, régi, kopott, szakadt (de csak esztétikai probléma van vele, nem totál cafrang az egész) lepedők, ruházat, pokrócok, takarók, huzatok, törölközők, stb.

Egy törölközőt, köntöst nem ritkán eldobunk azért, mert már nem olyan bolyhos és puha érzés a bőrünknek, mint amiért anno megvettük. Az a meleg, puhaság, ami “maradt benne” viszont nagyban fel tudja még javítani egy menhelyi állat életminőségét.

A téli fagyokban az állatok vizét pár óránként cserélni kell, mert befagy. A menhelyek, telepek szinte minden esetben a város szélén vannak, hogy ne zavarják a lakosságot a hangok, zajok, szagok és egyebek, viszont ez azzal jár, hogy jóval hidegebb is van annyira kint már.

Nem elég melegebb helyre tenni a lábost vagy fazekat és nem elég ha öntünk rá egy pici meleg vizet (sok helyen nincs víz sem nemhogy meleg). Helytől függően 5-8-10 fokkal is hidegebb lehet a város széli menhelyen, mint a városban, ezért az egyetlen lehetőség a pár óránkénti csere. Ehhez sok lábos, fazék vagy vödör szükséges.

Ha nem lyukas, az már jó. Nem ritka hogy eldobunk ilyesmit, mert már kopott, kissé lejött a zománc vagy teflon réteg, helyette adjuk inkább a közeli menhelynek, azokkal együtt amiket már nem használunk csak a helyet foglalják vagy éppen lomtalanításkor dobnánk ki.

A menhelyi dolgozók, önkéntesek számára adható tárgyak

A második nagy csoport a dolgozók és segítők munkáját könnyítendő tárgyak és felszerelések.

Nem szoktunk belegondolni, de egy ilyen hely működtetése is éppúgy komoly adminisztrációval jár, mint más vállalkozások, szervezetek, működtetése és ehhez bizony számos dolog szükségeltetik, melyeket rendszerint a támogatásokból és saját zsebből kell állni az ottani dolgozóknak. És hogy mi mindenre van szükségük ehhez?

Irodai felszerelés

A kisebb és szokványos szerek mint a tollak, ceruzák, papírok, gémkapcsok, tűzőgép és tűzőkapocs, naptár, elemek, jegyzetfüzet, olló, ragasztó, cellux és egyéb ragasztószalagok.

Alkalmanként szüksége van új informatikai eszközökre is, mint az egér, egérpad, billentyűzet, és egyéb kiegészítők. Ha van régi számítógépünk, monitorunk, nyomtatónk, laptopunk, amit már nem használunk, nem tudjuk eladni vagy nevetségesen kevésért, inkább adjuk egy alapítványnak mert ott kincset ér a dokumentumok modernebb kezeléséhez és rendszerezéséhez és erre a feladatra a régi gépek is tökéletesen alkalmasak.

Egyéb bútorok, fekhelyek, háztartási gépek

Mindenképp egyeztessük előre a menhellyel bútor ügyben is, hiszen nem ócskásokról van szó és könnyen lehet hogy helyhiánnyal is küzdenek, hiába is lenne szükség rá, azonban egy-egy számunkra leselejtezett kanapé, fotel vagy irodabútor, de akár még egy kerti bútor is nagyon hasznos lehet.

Csatlakozz a Facebook csoportunkba és válj egy globális falka tagjává.

PetPacks DogPack

Miért jó ha a PetPacks kutya, macska klubhoz tartozol?

• Megoszthatod a csoport tagjaival a saját falkád életét! Kedvenced fotóit, vicces, humoros képeket és persze beszélgethettek, tanácsokat kérhettek, segíthettek egymásnak.

• Megoszthatod a csoport tagjaival az elveszett kedvenceket, segítséget kérhetsz ha pl. fuvart szeretnél vagy ideiglenes befogadót keresel!

• Kapcsolatban állunk néhány szervezettel, alapítvánnyal és önkéntes segítővel így a tapasztaltaktól, hozzáértőktől is kaphatsz tippeket, tanácsokat!

• A csoportban osztjuk meg először a legújabb termékeket, kiegészítőket és felszereléseket.

• Havonta szavazást tartunk arról hogy a PetSaver termékekből összegyűlt támogatást melyik állatbarát szervezetnek utaljuk tovább.

• Érdekes és informatív kutyás, macskás cikkeket, blogbejegyzéseket teszünk közzé a csoport tagjainak.

https://www.facebook.com/groups/petpacks.kutyamacskaklub