Kutyás utazás tömegközlekedéssel

Ebben a cikkünkben azokat az infókat gyűjtöttük össze, amik akkor hasznosak ha kutyával szeretnénk utazni tömegközlekedéssel, úgy mint pl. a Volán buszokon vagy a vonatokon.

A kutya (, macska) és gazdi kapcsolat már csak olyan, hogy kis kedvencünk szeret elkísérni minket, ahová csak lehet és ha már itt tartunk mi gazdik is szívesen visszük őket, ahová csak tudjuk.

Az úticél azonban sokszor messzebb van, mintsem mi satnya kétlábúak gyalogolni szeretnénk. Ilyenkor vesszük igénybe közlekedési eszközeinket, úgy mint autó, busz vagy vonat.

Ha van autónk könnyebb a dolgunk, de ha nincs vagy valamilyen okból inkább a tömegközlekedést választjuk, annak bizony szabályai vannak. Ne legyenek illúzióink nem ritka eset, hogy kedvencünket is megbírságolják, még ha rajtunk keresztül is.

Hogy ezt elkerüljük, összeszedtünk a tömegközlekedés szabályait kutyákkal.

Utazás a BKV / BKK járatain kutyával

A BKK nem cicózik, saját kiadványt szerkesztettek az utazási szabályokról, amit érdemes átolvasni.

Összefogva a lényeget, egy utas egy kutyával utazhat csupán, a póráz és a szájkosár (fém, bőr, textil) használata kötelező, valamint az oltási könyvet is kérheti a szolgálatba lévő ellenőr és a veszettség elleni oltás meglétét nagyon szigorúan is veszik.

Az eb “rémtettei” a gazdi felelőssége. Ha piszkít, rongál, rágcsál, zavar másokat, stb.

Az elsődleges veszélyforrás a mozgólépcső, azt minden esetben kerüljük, mert rengeteg balesetet okoz folyamatosan. A mancs, a körmök sérülhetnek nagyon komolyan. Minden esetben vegyük kézbe az állatot, amíg a mozgólépcsőt használjuk vagy válasszuk a sima lépcsőt, esetleg ha van épp nem üzemelő tartalék mozgólépcső azt is használhatjuk.

A járműveken a nyíló és záródó ajtók is veszélyesek lehetnek, erre is érdemes odafigyelni.

A kutyának teljes árú menetjegyet kell vennünk (HÉV-re is) vagy kutyabérletet (igen, jól látod, ilyen is van). Azok a kutyák mentesülnek a jegy vétel alól, akik kézipoggyászként szállíthatók, de mit jelent ez?

Ha kis méretű kutyát zárt boxban vagy táskában szállítunk, melyből az utazás alatt nem tud kiszabadulni, akkor nem kell jegyet váltanunk.

Hogy mi a “kis méret” az nincs meghatározva, ezt ki is használták páran régebben: Voltak elvetemültek, akik kivágták egy nagyobb szatyor alját négy helyen a kutya lábainak és a szatyor füleit fogva sétáltatták és szállították az ebet, hogy ne kelljen neki jegyet venni. Ezzel ma már nem próbálkoznék.. :D

A képesített segítő, szolgálati és munkakutyák nagy része is ingyen utazhat, mint pl. a rendőrségi, vakvezető, jelző, személyi segítő kutyusok. Persze ezt dokumentumokkal igazolnunk kell, ha kérik.

Buszsofőrje és ellenőrje válogatja, de általában a kölyökkutyákat is ingyen szállítják, ha egyértelműen látszik, hogy még kicsi és nincs veszély és persze megfelelően kontrollálod.

Érdekesség, hogy egy buszon egyszerre maximum annyi kutyus szállítható, ahogy ajtaja van a busznak. Tehát ha 3 ajtós, akkor 3 különböző személy utazhat fejenként maximum 1 darab kutyussal.

Utazás a MÁV vonatjain kutyával

Újdonság a szabályok közt itt már sok lesz, de egy nagyon érdekes azért van, legalábbis szerintem.

Elviekben a vonatokon csak akkor lehet élőállatot szállítani ha azt boxban, ketrecben, vagy táskában tesszük, a méretétől teljesen függetlenül. Gyakorlatilag azonban ha tud viselkedni a kutyus nem szokták megszólni a nagyobb kutyákat ha van póráz és szájkosár, persze a vonaton is akadhatnak olyan lelki szegény ellenőrök, hogy belekötnek – tudod az a típus, aki látja hogy futva éppenhogy fel tudsz ugrani az induló vonatra egy olyan állomáson, ahol épp van nyitva pénztár, de sem az előző sem a következő megállóban nincs, ennek ellenére kapásból rádmászik és kéri a pótdíjas, sokszorannyiba kerülő jegy árát vagy szálljál le, ahelyett, hogy adna egy jegyet az előző vagy következő megállótól –, de azért szerencsére nem ez a jellemző.

Fontos megjegyezni, hogy az I. osztályú kocsira nem vihetünk állatot, viszont itt egy fő 2 darab kutyával is utazhat.

Zárható fülkébe csak minden bent tartózkodó személy beleegyezésével vihetünk be kutyát. Hogy mi van akkor, ha később ül be valaki, amikor mi már bent vagyunk arról nem írnak, de feltehetően, azzal hogy beült áldását adta az eb(ek)re. Egy kabinba maximum két ember vihet be kutyát.

Itt is jegyet kell váltanunk, aminek a neve “élőállat viteldíj”, aminek akár az embereknél a távolság határozza meg az árát, de legalább egységes. Vonatra is tudunk élőállat bérletet váltani, ha szeretnénk.

A speciális kutyák, azért itt is ingyen utazhatnak valamint senkinek a beleegyezése nem szükséges, bárhová is megyünk vele.

A nagytestű kutyusok itt 20 Kg felettieknek van definiálva, alatta kis tetűnek számít.

Az érdekes újdonság része számomra, az az a szabály, hogy beteg állatot nem szállíthatsz. Ezt persze nem fejtik ki, de ha valami fertőző vagy ragályos baja van azt azért nem sokszor lehet megállapítani ránézésre, ha viszont a megsérült állattal kényszerülsz vonatra szállni az vajon idetartozik? És amikor ezt megálmodta valaki, arra is gondolt, hogy ezt hogy ellenőrzik majd?

Nem mindenki szereti a kutya társaságát utazáskor

Mit tehetünk, ha az egyik utazó társunknak böki a csőrét a kutyus és ezt szóvá is teszi?

A buszsofőr, kalauz, ellenőr, vagy bármilyen szolgálatban lévő munkatárs segíthet rendezni a helyzetet. Amennyiben a szabályoknak megfelelően szállítjuk kedvencünket és nem zavarja az utastársat ténylegesen pl. nem rágcsálja, nyalogatja, piszkolja a cuccait, egyszóval normálisan utazik, úgy akár meg is pukkadhat a szóban forgó kedves utastárs.

Csatlakozz a Facebook csoportunkba és válj egy globális falka tagjává.

PetPacks DogPack

Miért jó ha a PetPacks kutya, macska klubhoz tartozol?

• Megoszthatod a csoport tagjaival a saját falkád életét! Kedvenced fotóit, vicces, humoros képeket és persze beszélgethettek, tanácsokat kérhettek, segíthettek egymásnak.

• Megoszthatod a csoport tagjaival az elveszett kedvenceket, segítséget kérhetsz ha pl. fuvart szeretnél vagy ideiglenes befogadót keresel!

• Kapcsolatban állunk néhány szervezettel, alapítvánnyal és önkéntes segítővel így a tapasztaltaktól, hozzáértőktől is kaphatsz tippeket, tanácsokat!

• A csoportban osztjuk meg először a legújabb termékeket, kiegészítőket és felszereléseket.

• Havonta szavazást tartunk arról hogy a PetSaver termékekből összegyűlt támogatást melyik állatbarát szervezetnek utaljuk tovább.

• Érdekes és informatív kutyás, macskás cikkeket, blogbejegyzéseket teszünk közzé a csoport tagjainak.

https://www.facebook.com/groups/petpacks.kutyamacskaklub