Autós, repülős utazás kutyával

Mivel legtöbben a kis kedvenceinket családtagként kezeljük, így ha pihenésről van szó, akkor igyekszünk olyan helyeket választani úti célként, ahol állatbarát fogadtatásban lesz részünk, és nem kell nélkülöznünk a társaságukat. Lássuk, hogy néz ki az utazás kutyával.

Egy korábbi bejegyzésben olvashattatok azokról a magyarországi helyekről, ahol kutyabarát strandok várnak minket.

De mi a helyzet akkor, ha külföldre szeretnénk utazni, és az útra a kutyánkat is magunkkal szeretnénk vinni?

Állati biztonság

Szerencsére ma már egyre több olyan szálláshely, étterem, strand áll rendelkezésünkre, ami pet friendly, vagyis a háziállatainkat is szívesen fogadják. Ezt a foglalási oldalakon egy kis tappancs jelzi, de biztos, ami biztos alapon érdemes telefonon vagy e-mailben felkeresni őket, hogy valóban fogadják-e kutyusunkat. Senki sem szeretne kellemetlen meglepetést sem magának, sem a kutyájának.

Utazásunk során kedvencünk biztonságáról is ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint a sajátunkról. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy amikor magunknak kötünk utasbiztosítást, akkor lehetőségünk van kisállat-biztosítás megkötésére is. Ennek célja, hogy a váratlanul adódó betegség vagy baleset miatt történő állatorvosi ellátás költségeit megtérítse.

Autós utazás kutyával

Kutyánk méretétől függően különböző megoldási módok állnak a gazdik rendelkezésére.

Nagytestű kutyák esetében érdemes szállítóboxot beszerezni (méretre is gyártják őket), amiben kényelmesen elférnek. Terítsük be kedvenc pokrócát vagy párnáját, tegyük be mellé a kedvenc játékait, hogy útközben se unatkozzon, és hogy otthonosabban érezze magát az ismerős szagok között.

Ha nyári hőségben utazunk, akkor fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra, valamint hogy lehetőleg ne érje tűző nap. Ennek érdekében vigyünk magunkkal utazótálat és tegyünk napellenzőt, árnyékolót az ablakra.

Ha kutyusunk még nem utazott szállítóboxban, főleg nem hosszabb ideig, akkor utazás előtt mindenképpen szoktassuk hozzá, ne a nagy út legyen számára az első!

Utazás box nélkül is biztonságosan

Közepes és kistestű kutyák esetében is használhatjuk a boxot vagy hordozót, de ha nem akarjuk egész úton bezárva tartani őket, akkor számtalan, erre a célra kifejlesztett biztonsági hám közül választhatunk. Ezek a bekapcsolt biztonsági övre kapcsolhatók egy külön szíjjal. Ugyanígy használhatunk biztonsági öv csatlakozású rövid pórázt, esetleg üléshez rögzíthető oldalfalas üléstakarót is.

A lényeg, hogy kutyánk biztonságban érezze magát, kényelmes is legyen számára, de ugyanakkor ne adjunk lehetőséget arra, hogy a virgonckodás miatt balesetveszély alakuljon ki. Magától értetődően ne induljunk el elsősegélycsomag nélkül az útra, és soha, de soha ne hagyjuk magukra őket a kocsiban, még öt percre sem. Nekik is jól fog esni, ha kinyújtózhatnak, és a kocsiban pillanatok alatt felszökhet a hőmérséklet is.

Repülős utazás kutyával

Ez egy teljesen más történet. Itt jó előre kell tervezni és szervezni mindent. Nem mindegy az úti cél, hogy fapados légitársasággal repülünk-e, valamint az sem, hogy kutyánk számára mennyire lenne megterhelő. A szabályozások nagyon szigorúak ezzel kapcsolatban. Feltétlenül lennie kell útlevélnek, rendelkeznie kell a szükséges oltásokkal stb. Minderről a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán tudunk tájékozódni.

Természetesen jegyfoglalás előtt alaposan járjunk utána a kutyák repülőn való szállítása szabályozásnak a különböző légitársaságoknál. Például a fapados társaságok nem is vállalják kisállat szállítását. A hagyományos légitársaságok is igen szigorúak ebben a témában. Éppen ezért csak azután vegyük meg a jegyünket, hogy a kutyánk szállítására vonatkozó kérelmünket jóváhagyták.

Egyéb utazási infók

Bárhová is készülünk, szájkosarat mindenképpen vigyünk magunkkal, mert ha városnézésre indulunk, vagy esetleg tömegközlekedést használunk, akkor a legtöbb esetben kötelező a kutyusok számára. A célország előírásait kövessük ebben az esetben is. A magyarországi szabályokról ebben a cikkünkben olvashattok bővebben.

Biztos vagyok benne, hogy utazás során az ember ezerszer jobban odafigyel kutyájára, mint a jól megszokott környezetben, és nem hagyja elkószálni, de ha véletlenül mégis megtörténne, akkor mindenképpen legyen a kutyus nyakában biléta a nevével és az elérhetőségünkkel.

A kutyusunkkal együtt töltött idő, közös utazás semmihez sem hasonlítható élmény!