Otthoni szórakozás kedvencünkkel

Nem mindenkinek jelent kikapcsolódást az utazás. Vannak, akik számára az a legjobb pihenés, ha otthon tölthetnek néhány nyugodt napot a családjukkal, házi kedvenceikkel. Ezt akár a saját kertjükben, udvarukban, illetve saját nyaralóban szeretik megtenni. Bedőlni a hintaágyba, leheveredni a fűbe, miközben a gyerekek játszanak, a kutyus odafekszik a lábunk mellé, a kezünkben egy hűsítő ital. Egyesek számára ez maga az álomnyaralás. A lényeg, hogy együtt legyen a család, amihez természetesen a kutyák, macskák is hozzátartoznak. Lássuk az otthoni szórakozás lehetőségeit…

Csobbanjunk egyet!

Remek kikapcsolódást biztosíthat egy medence. Nemcsak az embereknek, hanem az ebeknek is. Bár erre a célra külön lehet vásárolni kutyáknak készített medencét, azonban kiválóan alkalmas a műanyagból készült nagy átmérőjű, de sekély kád is.

Természetesen nem minden kutya szereti a vizet, a macskákról nem is beszélve. De azok számára, akik imádnak pancsolni, igazán jó kis otthoni szórakozás, móka. Főleg, ha a játékba beszáll a gazdi is. A játék mellett azért is jöhet jól egy medence, hogy a kutyusok le tudják hűteni magukat a nagy melegben.

Arra azonban figyeljünk oda, hogy soha ne felhevült testtel menjenek a vízbe! Ugyanazok a tanácsok érvényesek rájuk is, mint az emberekre, tehát a fokozatosság.

Jeges finomságok

A nagy hőségben a kis kedvenceinknek is jólesik a hűsítő étel és ital. Adhatunk nekik például jégkockát is. Oltják a szomjukat vele, hűtik magukat, és mindeközben mérhetetlenül jól is szórakoznak, miközben megpróbálják elkapni a mindenhová csúszkáló jégkockát. Ugyanígy jeges falatkákat is készíthetünk számukra. Ha a nyers táplálás hívei vagyunk, akkor a húsokat, csontokat tegyük be a mélyhűtőbe kis időre, majd adjuk oda nekik. Ezzel is hűtik magukat, miközben jól is laknak. Ha tápot adunk kutyusunknak vagy cicánknak, akkor nem kell más, csak jégkockatartó és nedves táp. Olyan lesz ez számukra, mint nekünk a fagyi.

Otthoni szórakozás, játék és móka

A kutyák jellemzően aktívabb életet élnek, mint a cicák. A macskák szeretnek lustálkodni, persze játszani is, de ők jobban elvannak magukban. A kutyának viszont szüksége van a társaságra. Játsszunk velük, amikor csak tehetjük. Tanítsunk nekik trükköket. A lényeg, hogy foglalkozzunk sokat velük, hiszen számukra is felüdülést jelent, hogy végre több napon keresztül együtt van a család.

Persze sajnos akadhatnak olyan napok is, amikor az időjárás esősre fordul, és nincs lehetőségünk a kertben játszani. Ilyenkor jöhetnek azok a feladatok, amik mentálisan fárasztják le a kutyusunkat. Hiszen a kutya nem csak egy test, hanem személyiséggel is rendelkezik, amivel egy felelős gazdinak ugyanúgy kell törődnie, mint a fizikai egészsége megőrzésével.

Azonban ilyenkor se feledkezzünk meg arról, hogy a kutyáknak időjárástól függetlenül szükségük van a megszokott napi sétájukra. Még ha csak tíz percre is, de vigyük ki őket.

Agyaljunk együtt!

Számos intelligenciafejlesztő játék kapható már a piacon. Ezek általában a jutalomfalat elvén működnek. Különböző módokon tudnak hozzáférni a falatokhoz. Ezek az eszközök segítik a problémamegoldás képességének fejlődését. Hihetetlen, hogy micsoda elszántsággal próbálják megoldani a feladatot, és addig nem is adják fel, amíg meg nem szerzik az összes jutalomfalatot.

Mint mondtam, több ilyen jellegű terméket is megvásárolhatunk. De…

Amennyiben valakinek ideje engedi, akkor inkább készítse el ő házilag a játékot. Nem kell hozzá más, csak néhány műanyag palack, némi faanyag, valamint barkácsszenvedély.

A faanyagból olyan keretet készítünk, ami úgy néz ki, mint egy kisszék, de csak két lába van, és fejjel lefelé áll. A két oszlopot egy kerek farúddal kötjük össze, amire ráhúzunk 2-3 műanyagflakont. A flakonok nyakát mindkét oldalon átlyukasztjuk, ráhúzzuk a farudacskára, majd azt behelyezzük a két „oszlop” közé. A flakonok tudnak körben mozogni a rúdon. Ha megtöltjük száraz táppal, akkor a kutyáink hosszú időn keresztül képesek lesznek lekötni magukat, hogy minden kis falatkát megszerezzenek az üvegből. Igazán izgalmas élmény kutya és gazdi számára is. Csak játék előtt ne felejtsük el megtölteni jutifalatokkal. :)

Magas mozgásigényű kutyáknak készíthetünk egy házi agility pályát is.

Megy a saját orra után…

A szaglásukat is érdemes fejleszteni, amihez igazából eszközök is alig kellenek. Kiváló otthoni szórakozás kutyusunknak az is ha gyakoroljuk velük, hogy megkeressék kedvenc játékukat. Miután megtanulták az alapvető vezényszavakat, leültetjük őket és maradásra szólítjuk fel. Elkezdünk hátrálni, majd elrejtjük a játékot, lehetőleg úgy, hogy a kutya ne lássa, hova. A keresd vezényszóra elkezdi keresni. Amikor megtalálja, jutalmazzuk meg. Ez a gyakorlat azért nagyon fontos, mert nem szabad hagynunk, hogy megfeledkezzenek az orrukról, hiszen az nem csak az étel keresésére van kitalálva.