Rossz kutya nincs 1 – kutyánk igényei

Biztos vagyok benne, hogy akármennyire szeretjük is a kutyánkat, volt már olyan alkalom, amikor annyira kiakadtunk rá, hogy majdnem felrobbantunk. Mindezt azért, mert szétrágta a kedvenc papucsunkat, kerti tó méretű lyukakat ásott az udvaron vagy szétkapta a kanapét a házban. Ilyenkor gyakran kiszalad a szánkon (egyéb szidalmak közepette), hogy rossz kutya. Pedig olyan nincs, csupán kielégítetlenek maradtak kutyánk igényei.

A kutyák nem akarnak rosszak lenni, nem szándékosan rombolnak, azt gondolva magukban, hogy ha-ha, most milyen jól fel fogom bosszantani a gazdit. Egyáltalán nem ez vezérli őket.

Értsük meg a kutyánkat és az igényeit!

A gazdi szerepe kulcsfontosságú ebben a történetben. Amennyiben nem foglalkozunk eleget kedvenceinkkel, akkor ők bizony megtalálják a módját annak, hogy elszórakoztassák magukat. A kutya tulajdonképpen két okból „rosszalkodik”, unalomból és frusztrációból. Vagy rettenetesen unatkozik, vagy nagyon ideges.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a kutyánk igényei alapvetően könnyen kielégíthetők. A kutyusoknak fizikai, szociális és mentális ingerekre van szükségük. Ha ezek bármelyikében hiányt szenvednek, akkor lépnek fel viselkedési problémák.

Erre nagyon jó példa a divatkutyák esete. Sokan azért vesznek meg egy bizonyos fajtájú kutyát, mert az éppen nagy trendjét éli. Ugyanakkor a legkisebb mértékben sincsenek tisztában azzal, hogy az adott fajtának mik az igényei. És itt már bukott is a dolog.

Ha ugyanis a kutya nem kapja meg azt a mértékű foglalkozást, amire szüksége van, akkor bizony problémák fognak fellépni. Ilyenkor ajándékozzák el, dobják ki a megunt, rossz kutyákat. Azért, hogy ezt elkerüljük, mindenki felelősen vállaljon kutyát! Soha ne divatból. És mindig tájékozódjunk, hogy az adott fajtának mire van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljen.

Legyél felelős gazdi!

Sajnos gyakran elkövetik az emberek azt a hibát, hogy lakásban akarnak tartani olyan kutyát, aminek hatalmas a mozgásigénye. Rájuk a bezártság tényleg őrjítően hat.

Azon túl, hogy lehetőséged szerint kielégíted a mozgásigényét és kellőképpen lemozgatod sétával, kutyafuttatóban, játékkal mit tehetsz, ha otthon kell hagynod?

Lakásban tartott kutyák esetében, amennyiben gyakran megesik, hogy a berendezés bánja a kutya lelki állapotát, érdemes beszerezni egy szobakennelt. Amíg távol vagyunk, ott nyugodtan eltöltheti az idejét. Érdemes beadni neki olyan játékot, amit előzőleg magunkhoz dörzsöltünk, hogy érezze rajta a szagunkat, és olyat is, amivel hosszabb időn keresztül el tud játszani. Ezzel mentálisan is stimuláljuk. Kennelt természetesen a kertben is építhetünk, de ott már érdemes azt a kutya házával összekombinálni.

Ha a kertben tartott kutyát nem akarjuk a kennelbe zárni a távollétünkben, akkor érdemes neki olyan játékokat kitalálni, amik komoly kihívást jelentenek számára. Például elrejthetjük a kertben a kedvenc játékát, amit meg kell keresnie. Magától értetődően olyan helyre tegyük, ahol eléri, nem kell felfordulást csinálnia, hogy megtalálja. Viszont ne is legyen túl könnyű, mert akkor hamar rátör majd újra az unalom, és elkezd kertészkedni.

Ja, és nem kell aggódnunk, meg fogja találni. Ezzel a módszerrel nemcsak fizikailag fárad ki a mászkálásban, hanem mentálisan is, hiszen keresés közben használja az orrát, gondolkodik.

A szétrágott papucsok esete

Ez a másik nagyon népszerű alkalma annak, amikor rossznak bélyegezzük meg a kutyánkat. Pedig lehetséges, hogy mindössze azt akarja a tudomásunkra hozni, hogy nagyon szeret minket. Ettől függetlenül persze nem szabad hagynunk, hogy rögzüljön ez a viselkedés.

A tanulás néha kellemetlen lehet a kutya számára, nekünk azonban következetesnek kell maradnunk, mert anélkül kárba fog veszni minden befektetett energiánk.

Minden alkalommal, amikor látjuk, hogy elégedetten csócsálja a lábbelinket, akkor használjuk a nem veszényszót, és azonnal vegyük el tőle. Ha úgy látjuk, hogy ez nem jött be, akkor más módszerhez folyamodunk, ami kicsit szadistának tűnhet, de működik. Kenjük be az ominózus lábbelit csípős (nem méregerős!) paprikakrémmel. Néhány alkalom után a kutya rá fog jönni, hogy a saját érdekében nem érdemes a cipőt, papucsot rágnia.

Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk mik a kutyánk igényei, mert ezzel megelőzhetjük a problémás viselkedést. Ha pedig már kialakult rossz szokásokról van szó, akkor a nevelés során maradjunk következetesek és határozottak, mert csak úgy érhetünk el változást.

Természetesen a fentiekben mindössze elkezdtük felvázolni a problémát, korántsem értünk a végére. Folytatás a második részben.