Szeret? Nem szeret?

Ki ne tapasztalta volna már meg, akinek kutyája, macskája van, hogy még a fürdőszobába is követik a kis négylábú kedvencek. Pláne akkor, ha még az ajtót is nyitva hagyjuk. Így szeret minket.

Ha jó a kapcsolatunk a kedvenceinkkel, akkor magától értetődő az, hogy ők is rendkívüli módon ragaszkodnak hozzánk. Természetesen ahogy mi is hozzájuk. De vajon miért van az, hogy még a legintimebb pillanatainkban is velünk akarnak lenni?

Ki érti ezt?

Számukra ez természetes, hiszen az életünk részei, és amikor végre a közelükben vagyunk, akkor tényleg minden egyes pillanatot velünk akarnak tölteni. Nyomják a kezünkbe a kedvenc játékaikat.

Ők így fejezik ki a ragaszkodásukat, azt, hogy mi vagyunk a legfontosabb dolog az életükben. Legyen szó kutyáról vagy macskáról, a gazdihoz való ragaszkodásuk ösztönös dolog náluk. Szeret minket.

Kutyapszichológia

A kutyák, mint tudjuk, falkában gondolkodnak. És ha te, a falkavezér helyet változtatsz, akkor követni fog téged. Ők ösztönlények, és mindig ez alapján cselekszenek.

Ha a kutyusod folyamatosan a nyomodban van, bárhová mész is a lakásban, kertben, akkor rendkívül szoros kapcsolat van köztetek. Így fejezi ki számodra, hogy szeret, fontos vagy neki, és minden egyes pillanatot a közeledben szeretne eltölteni. És közben az a tekintet… Mintha átölelne a szemével.

Dolgoznia mindenkinek el kell mennie, kivéve persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy otthonról dolgozhat. Szóval ha mégis elmész otthonról, akkor változó, hogy a kutyák hogyan reagálnak erre.

A stabil idegállapotú kutyák nyugodtan végignézik, ahogyan elindulsz munkába, hiszen pontosan tudják, hogy néhány órán belül vissza fogsz jönni.

A kissé instabil kutyusok azonban idegesek lesznek, ami ugatásban, nyüszítésben nyilvánul meg. És ezt képesek akár addig folytatni, amíg haza nem érsz. Ilyen esetekben megtörténhet az, hogy arra érkezünk haza, hogy a lakásunk romokban hever, vagy a kertünk néz ki úgy, mintha bomba robbant volna benne.

Sokan azt gondolják, ez azért van, mert a kutya unatkozik. Holott ez nem így van. Azért tesznek ilyet, mert kimondhatatlanul hiányzunk nekik, és ettől borzasztóan idegesek lesznek.

Macskapszichológia

A kutya tehát keresi az ember társaságát, a közelében akar lenni, hiszen egy falkához tartoznak. Fontos azonban tudni, hogy ez a viselkedés nemcsak a kutyákra jellemző, hanem a cicákra is.

Ők is előszeretettel követnek minket oda, ahová még a király is gyalog jár. És akkor jön ám csak a nyávogás, ha esetleg becsukjuk előttük az ajtót. Az is megtörténhet, hogy nem akar bemenni a cicus, de fontos számára, hogy nézzen, miközben te a vécén csücsülsz.

Hogy miért csinálják ezt? Sok elmélet született ezzel kapcsolatban, de pontos választ még a tudósok sem tudnak adni. A macskák nagyon összetett lények, éppen ezért nehéz általánosítani.

Meglehet, hogy a kizárólagos figyelmed szeretné, hogy csak vele foglalkozz. Igaz ugyan, hogy a cicák jól megvannak egyedül, mégis ők is igénylik a gazdi közelségét, amikor csak lehetőség van rá.

Az is lehetséges, hogy éppen a lakás legmelegebb pontját keresi, hogy leheveredjen, ami adott esetben az öledben van. De az sem kizárt, hogy csak szemmel akar tartani, mert ő a főnök, akinek mindenről tudnia kell.

Kapcsolatépítés, szeretet gesztusokkal

És éppen ez a lényege az ember-állat kapcsolatoknak. Így próbáljuk megismerni egymást, így lesz egyre szorosabb a kapcsolatunk a kis kedvencünkkel. Bizonyos esetekben ők nem akarnak mást, csak a szeretetüket kifejezni.

Erre nagyon jó példa az, amikor különböző ajándékokat hoznak nekünk. Természetesen az ő mércéjükkel ajándék. Ami lehet egy döglött egér vagy madár, vagy esetleg a kedvenc használati tárgyunk darabokra szaggatva.

Ők ezzel csak azt akarják kifejezni számunkra, hogy a világon a legfontosabb személyek vagyunk az életükben, és hogy nagyon szeret minket.

Ez az oka annak is, hogy előszeretettel foglalják el az ágyunkat is. Néha olyan mértékben, hogy mi már oda sem férünk. Mindez azt bizonyítja, hogy ragaszkodnak hozzánk, szeret minket és szükségük van a közelségünkre.

Becsüljük meg ezt a sok szeretetet, amit tőlük kapunk! Még ha néha számunkra bizarr módon is fejezik ki.