Kutyafuttató szabályok, amiket ismerned kell

Amikor megunod a szokásos sétaútvonalakat, itt az ideje, hogy kipróbálj egy újfajta közös programot kedvenceddel.  Ha választásod a kutyafuttatóra esik, jól döntöttél, hiszen számtalan előnye van és egyre elterjedtebb. A felelős kutyatartással viszont az is együtt jár, hogy a kutyafuttató szabályok betartására is odafigyelünk.

A kutyafuttató előnyei

Annak ellenére, hogy kedvencünket már a szokásos séták is boldogsággal töltik el, neki is jót tud tenni a változatosság. Még több új inger éri, és amellett, hogy színesebbé és élvezetesebbé tesszük számára a sétát, még különböző ügyességi feladatokra is megtaníthatjuk, valamint kellemesen eltöltheti az idejét a fajtársaival.

A kutyafuttatók úgy lettek kiépítve, hogy mind a kutyusok, mind pedig a gazdik igényeit kielégítsék. Komoly tervezés előzi meg a kiépítést, aminek során kizárólag veszélytelen alapanyagokkal dolgoznak. Ez magába foglalja azt is, hogy nem csak annyi történik, hogy körbekerítenek egy területet, hanem gondosan helyezik el az egyes akadályokat, játékokat. Arról sem feledkeznek meg, hogy egy kutyafuttatóban szükség van ivókútra, padra és szemetesre is.

A kutyafuttatóban megtalálható játékok és eszközök alkalmasak arra, hogy fejlesszék a kutyák ügyességét, erőnlétét, illetve, hogy megerősítsék a társas kapcsolataikat. Ezen kívül teljesen biztonságosak, csúszásmentesek, valamint jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Kutyafuttató szabályok

Ne feledjük, hogy mivel közösségi térről van szó, így itt is érvényesek bizonyos írott és íratlan kutyafuttató szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania, aki azt igénybe veszi. Vannak alapvető elvárások, amiknek a kutyának és a gazdinak is meg kell felelnie és nehéz rangsorolni, hogy melyik a legfontosabb, hiszen mind az. Ezeket gyűjtöttük most itt össze, a teljesség igénye nélkül.

Alapok: kutyafuttató szabályok viselkedésre és kommunikációra

 • Biztosnak kell lenned benne, hogy a kutyád nem fog más kutyára agresszíven reagálni. Ha ebben nem vagy biztos, akkor szánj rá időt, hogy legyen egy beszoktató időszak, így a kutyáknak lesz alkalma megismerkedni egymással.
 • Fontos, hogy a kutyád minden helyzetben behívható legyen, ezt a legalapvetőbb vezényszót ismerje, és végre is hajtsa.
 • Ne a kerítés mellett sétálj el, mert így könnyen elterelheted a bent lévő kutyák figyelmét.
 • Ne menj be kérdés nélkül, főleg ha számotokra ismeretlen kutya tartózkodik a futtatóban, mindig kérdezd meg, hogy bemehettek-e. Elképzelhető, hogy van köztük félős, vagy agresszív.
 • Te menj előre, és bent engedd el a kutyád, így megakadályozhatod, hogy berohanjon a többi kutya közé. Miután bementetek a hámot, pórázt vedd le róla, mert akadályozza a mozgásban. Célszerű viszont magadnál tartani őket miután levetted róla, így, ha esetleg el kell távolítanod a kutyád, gyorsan tudsz cselekedni.
 • Ne vedd fel a kutyád, mert a többi kutya reagálhat rá, izgatottak lehetnek, így mindenképp kerüld ezt el. Kistestű kutyák gazdái esetében szokott inkább előfordulni, amikor biztonságba szeretnék helyezni kedvenceiket.
 • Más kutyáját kérdés nélkül semmiképp ne etesd meg. Ez nem csak a kutyafuttató szabályok szerint szerint van így, hanem általános érvényű etikett. Előfordulhat nála ételallergia is akár, aminek súlyosabb következményei is lehetnek, vagy szimplán a gazdája nem díjazza ezt.

Egészség és tisztaság

 • Magától értetődik, hogy kutyafuttatóba nem viszel beteg állatot, és olyat sem, amelyik éppen tüzel. Senkit nem szeretnénk megfertőzni, valamint nem szeretnénk a kedélyeket sem borzolni azzal, hogy egy tüzelő szukát beviszünk egy nagy csoport kutya közé.
 • Alapvető kutyafuttató szabályok léteznek az illemet illetően is. Mint például, hogy feltakarítasz magatok után. Felszeded az ürüléket, bedobod a megfelelő helyre, és magad után is összeszeded a szemetet.
 • Ne vidd kutyafuttatóba a kedvencedet kánikulában.

Éberség

 • Gazdiként folyamatosan figyelnünk kell a kutyánkat, szemmel követni, és ha szükség van rá, akkor azonnal kell reagálnunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne beszélgessünk a többi gazdival, sőt! De az egyik szemünk, az mindig legyen a kutyán.
 • Felelős gazdiként mindig tudnunk kell cselekedni, ha esetleg összevesznének a kutyák. Nagyon fontos, hogy időben reagáljunk, ne hagyjuk elfajulni a dolgokat. Ha kell, akkor öntsük le őket vízzel, de soha ne puszta kézzel próbáljuk meg szétválasztani őket.
 • A kutyafuttató szabályok szerint a zárt részében lévő kutyák azért vannak ott, mert nagyobb területet igényelnek, nincs szükségük társaságra. Vagy mert nem túl barátságosak, vagy mert nagyon félnek. A privát szférát igénylő kutyáknak a pórázára sárga jelzést szoktak tenni, hogy figyelmeztessék a többi gazdit. Kérlek, ezt tartsd tiszteletben!
mit jelentenek a szalagok a kutyákon
Mit jelentenek a szalagok a kutyákon?Kellemes kutyafuttatós élményeket kívánunk! 😊