Kinti tartás télen

Kinti tartás télen. Jó ötlet ez? Ha felelős gazdi vagy és gondoskodsz a kellő védelemről és feltételekről, akkor igen.

Aki szereti a telet, azt igazán nem zavarja, ha esik a hó és hideg van. A hideget azonban nem úgy kell érteni, hogy felveszek egy vastagabb kabátot és már jó is, hanem úgy, hogy annyira hideg van, hogy ha kilépsz a házból, akkor minden levegővételnél összefagynak az orrlyukaid. Na, ezt lehet farkasordító hidegnek nevezni, igazi télnek. Sokak szerencséjére ilyenben nem sok részünk van mostanában.

Kinti tartás télen. Pró és kontra.

Ahogyan az emberek, úgy az állatok is két csoportra oszlanak ebben a témában. Vannak, akik imádják a telet, hóval, hideggel együtt, és vannak, akik utálják és legszívesebben ki sem tennék a lábukat a meleg szobából.

Ha kinti kutyánk és macskánk van, akkor bizony megtörténhet, hogy az ő véleményük is eltér a dologról. Általában a cicák annyira nincsenek oda sem a hótól, sem a hidegtől. A kutyák viszont igen.

Gyakran láthatjuk, hogy az ebek vidáman futkároznak a hóesésben, megpróbálják elkapni a pelyheket, hemperegnek a hóban. Egy szóval élvezik. Persze ez nem mondható el a világ minden kutyájáról, hiszen közöttük is vannak olyanok, akik gyűlölik a hideget.

Készüljünk fel a téli mínuszokra!

Kutya ruha télen

A hangsúly azonban itt most a téli hidegben kint lakó állatokon van. A komoly hideg, amikor fokozottan oda kell figyelnünk rájuk, az -5 foknál kezdődik (éjszaka).

Természetesen mindig felkészülve kell várnunk a telet, ami az ő átteleltetésüket illeti, de ha ennyire fagypont alá esik a hőmérséklet, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy beengedjük-e őket a házba, vagy téli lakot építsünk , esetleg vásároljunk nekik.

Mindannyian tudjuk, hogy mind a cicák, mind a kutyák vastagabb bundát növesztenek télen, és igyekeznek egy kis zsírréteget is magukra szedni. Mindezt azért, hogy könnyebben átvészeljék a hideg időszakot. Azonban ez nem elég. Fontos az, hogy ha nem engedjük be őket meleg menedéket biztosítsunk a számukra a kinti tartás esetén télen.

Azzal is tisztában van minden felelős gazdi, hogy tél idején többször adjon enni kis kedvencének, és figyeljen arra oda, hogy mindig legyen előtte iható hőmérsékletű víz. Ez azt jelenti, hogy ne fagyjon be. Ha a fagyos vizet nyalogatják, akkor könnyen mandulagyulladás, rosszabb esetben tüdőgyulladás lehet a vége, ezért ha szükséges cserélgessük a vizet pár óránként.

Kinti tartás télen és súlyos tévhitek

Sokan azt gondolhatják, hogy ha kint tartjuk a kutyát és a macskát télen is, akkor az állatkínzás. Pedig ez nem így van, főleg akkor nem, ha minden feltételt biztosítunk a számukra, hogy probléma nélkül át fogják vészelni a telet. Sőt, inkább azzal okoznánk bajt, ha a hidegről bevinnénk őket a nagyon melegbe. Ezzel teljesen felborulna és összezavarodna a hőháztartásuk.

Minden kutyának szüksége van arra, hogy a szabadban töltsön valamennyi időt. Éppen ezért ne fosszuk meg őket ettől a lehetőségtől télen sem. Csak ügyeljünk arra, hogy ha kutyánk kevésbé tűri jól a hideget, főleg ha rövid szőrű, akkor adjunk rá kabátkát és cipőt (ha sózzák az utcát). Lehet, hogy cikinek hangzik. De el kell döntened, hogy mások véleményével foglalkozol, vagy a kutyád egészségével.

Kutya kabát télen

Fokozottan figyeljünk oda kinti tartás esetén télen a hidegekben!

Legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, a legjobb döntés a fából készült ház számukra. Olyan anyaggal béleljük ki, ami nem szívja fel a nedvességet. Például egy pléd beszívja a vizet, sarat a mancsukról, átázik, így a kutyánk/macskánk felfázik, de egyébként is ki szokták vinni a házukból, mert nem tartja a meleget és nem szárad meg. Plédek, takarók, törölközők helyett béleljük szalmával a kutyaházat.

Téli séta alkalmával legyünk nagyon óvatosak, hiszen a kiálló jégdarabok fel is sérthetik, elvághatják a kutyák mancsát. Ha pedig olyan helyen sétáltatjuk, ahol sózzák a járdát, akkor feltétlenül mossuk meg a mancsát, amint hazaérünk.

Nagyon fontos az, hogy közvetlenül játék, futás, séta után ne kapjanak vizet (2-3 percet várjunk), vagy ha igen, akkor csak keveset és az is legyen langyos!

Sajnos kedvenceink annak ellenére is megfázhatnak, hogy minden óvintézkedést megtettünk ennek elkerülése érdekében. Ha azt tapasztaljuk, hogy macskánk vagy kutyánk köhög, nehezebben lélegzik, rekedt a hangja, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz. Ez akkor is előfordulhat, ha beengedjük, de a télen kinti tartás esetén gyakoribb.

Egy szó mint száz, aki kinti cicát és/vagy kutyát tart, azok nyugodtan hagyják kinn őket télen is. Persze nem lenne ellenére a legtöbb állatnak az ha beengeded, mi több nagy örömmel veszik és a legtöbb esetben ez a legjobb, de azzal, hogy biztosítod számukra a megfelelő, meleg, szélvédett búvóhelyet, a vizet és a meleg ételt, a kinti tartás is megfelelő döntés.

Bárhogy is döntesz már ősszel gondoskodj arról, hogy kedvencünk immunrendszere felkészülhessen a közelgő hidegre. A táplálkozásuk legyen változatos és vitaminokban gazdag.

Vigyázzunk rájuk, de hagyjuk, hogy élvezzék a tél örömeit!