Játék a kutyánkkal, macskánkkal

A játék a kutyánkkal, macskánkkal számukra és számunkra is öröm. Ők is remekül szórakoznak, mi pedig csillogó szemekkel figyeljük őket. Azt a tényt senki sem vitatja, hogy játszani jó. Nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttként is szívesen játszunk. Nincs ez másként a kedvencünkkel sem.

Amellett természetesen, hogy rendkívül jó szórakozás, a játék jótékony és szükségszerű hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek pedig mind szellemileg, mind fizikailag, mind a kognitív funkciók tekintetében megjelennek. Játék által könnyebben szocializálódnak, levezethetik a stresszt, és nem utolsósorban jól le is fáradnak. Ez hozzásegít minket, hogy egy kiegyensúlyozott, stabil kutyánk vagy/és macskánk legyen.

Az unalom veszélyei

Korábban már írtunk róla, hogy milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha a kedvenceink unatkoznak, idegesek. Ezek az állapotok egyenes úton vezetnek a viselkedési zavarokhoz.

A közösen eltöltött játék kutyánkkal és macskánkkal elősegíti a gazdi és a kedvenc közötti harmonikus kapcsolat kialakulását.

Játék a kutyánkkal

Az együtt töltött idő nagyon fontos a kutyák számára. Sajnos nincs minden áldott nap időnk arra, hogy hosszú sétákra, kirándulásokra vigyük el őket. Viszont arra szakítsunk időt minden nap, hogy játszhassunk vele. Egy 20-30 perces intenzív játék plusz 5-10 tanulás, gyakorlás felér egy sétával.

Séta során az eb figyel a környezetre, a szagokra, a gazdira. Ilyenkor a megtanult, rögzült viselkedésformákat követi. A játék azonban teljesen más történet. A kutya ott szabadon kiélheti magát. A hangsúly az önfeledt szórakozáson van. A labda utáni rohangálás során észrevétlenül tanul dolgokat, vezényszavakat, viselkedésformákat, mint például a “hozd ide” és az “ereszd”.

Szóval egy kis játékkal kiválthatjuk, ha éppen nincs időnk hosszú sétára menni. A szeretetünk kifejezése ez, és mindkettőnk közérzetének jót tesz.

Gyakran megesik, hogy a játékot mint olyat lenézik, gyerekesnek tartják, mert csak céltalan ugrálásnak hiszik. Pedig a legtöbb játék problémamegoldó képességet, taktikázást, egy szóval gondolkodást igényel.

A kutya a játék során is figyeli a gazdáját, Tanul annak visszajelzéseiből, legyen azok mozdulatok vagy szavak. Egy nagyszerű példa erre az, hogy a kutyus a kötéllel vagy labdával való játék során megtanulja, hogy a gazdi kezét ne harapja meg.

El sem tudjuk képzelni, hogy mennyire fontos a játék a kutyák és a macskák számára egyaránt. Nemcsak azért, mert kiváló unaloműző, hanem azért is, mert bekapcsolva és kontroll alatt tartja az ösztöneiket.

Legtöbben nem is gondolunk arra egy-egy játék közben, hogy az állatkánk ősi mivoltához nyúlunk vissza. Kölyökkorukban is ez történik. Mert az a birkózás bizony nem csak játék. Akkor dől el, hogy kinek hol a helye a falkában. Ez a „játék” a felnőtt kutyáknál is megmarad, ahol már azért ez a dominanciaharc észrevehetőbb és ha eldurvul azonnal fegyelmeznünk kell.

Játék a macskánkkal

Amikor a cicánk orra előtt egy fonalat vagy cicapecát húzogatunk, akkor arra ösztönözzük, hogy vadásszon. Számára akkor és ott az egy zsákmány, amit meg kell szereznie, el kell kapnia. Komoly stratégiai tervezés zajlik ilyenkor le a kis fejében, miközben leköveti a zsákmány mozgását, és megtervezi a mozdulatsort, amivel elkaphatja.

A macskák lételeme a megfigyelés, a felfedezés, bizonyos tárgyakra való felmászás és azok elkapása, megfogása.

Ők is nagy mértékben hagyatkoznak a látásukra, a szaglásukra. Nem véletlen hát, hogy imádják, amikor az orruk előtt elhúzzunk egy fonalat, vagy tollal piszkáljuk a bajuszukat, Ez számukra felhívás táncra, vagyis arra, hogy a vadászat indul.

Gazdiként a legfontosabb feladatunk az, hogy ne hagyjuk elveszni a játékos kedvet sem a cicánkban, sem a kutyusunkban.

A játék jótékony hatásai

Ha rendszeresen, minden nap játszunk a kedvencünkkel, akkor nem kell amiatt aggódnunk, hogy valami rosszat fog csinálni, viselkedési zavarok alakulnak ki náluk. A rendszeresség biztonságot nyújt a számukra. Éppen ezért soha ne hanyagoljuk el a játékot, ne hagyjuk, hogy elveszítsék játékos kedvüket.

Hogy hagyjuk-e mindig nyerni? Ezt döntsük el mi magunk. De azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy imádjuk nézni őket, amikor büszkén elvonulnak a megszerzett zsákmánnyal. :)