Ivartalanítás

Minden évben eljön(nek) az időszak(ok), amikor az ivaros kutyák és macskák gazdájának égnek áll a haja, mivel eljön a párzási szezon. A tavasz az egyik, így azt hiszem, ennél aktuálisabb nem is lehetne az ivartalanítás témája.

A lakásban élő állatok és az ivartalanítás

Aki a lakásban tartja a macskáját, azt még talán megértem, hogy nem ivartalanítja, bár a vernyogás és a vizelettel való jelölés, a folytonos szökési kísérletek nem vállnak egyik fél javára sem.

De akinek a cicája kertes házban él, az meg fog tenni mindent, hogy kielégüljenek párzás iránti vágyai. Legyen szó akár nőstényről, akár kandúrról. Párzási időszakban csak egy valami vezérli őket. Az, hogy kielégülést nyerjenek.

A kutyák tulajdonosainak ebben a tekintetben nehezebb dolguk van, hiszen ha lakásban is tartják a kutyát, akkor sem zárhatják be oda három hétre őket, mert a mozgásigényük változatlanul megmarad. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, amikor termékeny időszak idején sétálni visszük a kutyánkat.

Okvetlenül pórázon vezessük, ne engedjük be a kutyafuttatóba, ha ott tartózkodik ivaros kan, illetve ha más kutyákkal egy helyen tartózkodik, akkor azonnal jelezzük a gazdiknak, hogy a kutyánk éppen tüzel.

Sajnos a kertes házat körülvevő, szökésbiztosnak hitt kerítés sem jelent ilyenkor védelmet, mert ebben az időszakban mindent megtesznek, hogy a legbiztonságosabbnak hitt kerítés alatt, felett kibújjanak, vagy akár még át is másszanak rajta. Igen, a párzási ösztön hatására iszonyú kreatívak tudnak lenni, ami sokszor nem jól sül el.

Hogyan nyilvánul meg a tüzelés?

A tüzelési időszak tulajdonképpen a kutyák és a macskák ivarzási ciklusának termékeny szakaszát jelenti. Általában évente kétszer történik a kutyáknál és a macskáknál is, de ez változhat a fajtától, mérettől függően. Sőt, a macskák esetében szinte egész évben jelen lehet, mivel náluk az aktus váltja ki a peteleválást.

Ez az időszak körülbelül három hétig tart. Kutyák esetében egyértelmű jelei vannak. A szuka nemi szerve megduzzad, véres váladék jelentkezik. A kutya ebben az időszakban gyakran nyalogatja magát ezen a területen. Étvágytalanság jellemző rá, és hogy a kan kutyák rendkívül nagy érdeklődést mutatnak iránta.

Macskák esetében is megfigyelhetjük a tüzelésre utaló jeleket. Mielőtt tüzelni kezdene, nagyon simulékony és ragaszkodó lesz, és rá sem néz az ételre. Amikor tüzel, akkor fenekét az égnek emeli, szinte felkínálja magát, miközben hangosan nyávog, vagyis inkább nyivákol.

Az ivartalanítás előnyei

Amennyiben nem vagyunk tenyésztők, akkor mindenképpen ivartalanítsuk a kutyánkat és/vagy a macskánkat. Az első, egyben a legfontosabb ok, hogy megakadályozzuk a felesleges szaporulatot. Szinte minden menhely tele van már kóbor kutyákkal és macskákkal, de sajnos az utcán is sokkal találkozhatunk. Arról nem is beszélve, hogy lelketlen emberek út mentén, mezőn magukra hagyják az éppen megszületett állatokat. Akkor inkább szánja rá mindenki az időt és a pénzt, hogy elvigye azt a kutyát vagy macskát az állatorvoshoz ivartalanításra! Egyre több helyen tartanak ivartalanítási akciót, így fele akkora költségel jár vagy akciótól függően bizonyos számú állatot teljesen ingyenesen operálnak, csupán el kell vinnünk.

Az ivartalanítás kan kutyusok és kandúrok esetén mindössze néhány perces művelet, és utána a lábadozásuk sem tart túl sokáig. Szukák és nőstény macskák esetében a műtét hosszabb időt vesz igénybe, és a felépülésük is tovább tart.

Azonban a túlszaporodás mellett még betegségeket is megelőzhetünk az ivartalanítással.

Nőstény egyedek esetében jelentősen csökken az emlő, a méh és a petefészek daganatos megbetegedéseinek a lehetősége. A hím egyedek esetében csökken az agresszió, a kóborlás iránti késztetés. Kan kutyák esetében a műtét után pozitív hormonális, viselkedésbeli változást figyelhetünk meg, hiszen az addig domináns, agresszív kutya nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik.

A menhelyek és a jó szándékú, örökbefogadók se tudnak minden kóbor állatot befogadni, megmenteni. Főleg akkor nem, ha az utánpótlás folyamatos. Ha nem vagy tenyésztő és felelős gazdinak tartod magad, akkor ez a minimum, amit megteszel. Sokan ódzkodnak tőle, mert nem tartják humánus megoldásnak, pedig ez tévedés. Mi lehetne humánusabb, mint elébe menni a bajnak, betegségnek, szenvedésnek vagy akár az indokolatlan haláleseteknek?

Válaszd ezt a sokkal humánusabb megoldást, ami egy életre megoldja a nem kívánt szaporulat kérdését, ahelyett hogy túlzsúfolt menhelyeket és magukra hagyott kölyköket találnánk mindenhol.