A mancsok védelme

A mancsok védelme is fontos szerepet kap kedvencünk egészségének megőrzésében. A téli és esős időszakban igyekszünk mindannyian sokkal nagyobb figyelemmel fordulni kis kedvenceink testi épségének megóvása felé. A nagy hidegben igyekszünk meleg, szélvédett házat biztosítani számukra, vagy beengedni őket a lakásba, ha kinti-benti kutyáról vagy macskáról van szó.

Sokat hallhatunk, olvashatunk arról, hogy hogyan ápoljuk a kutyák és macskák szőrét, hogyan tisztítsuk a fülüket, hogyan vágjuk le a körmüket. Arról azonban már sokkal kevesebbet, hogy a mancsaikat is ápolnunk kell, mert veszélyes külső hatásoknak vannak kitéve. Lehetnek ezek különböző kutyakozmetikumok, készítmények, illetve eszközök is.

Nem csak télen, hanem minden évszakban. De leginkább a tél és a nyár az a két extrém végletekkel járó évszak, ami veszélyes lehet a kutyáink, macskáink mancsaira nézve. A mancsok védelme ilyenkor nagyobb figyelmet igényel.

Megelőzés

Vásárolhatunk különböző olajokat tartalmazó mancsápoló készítményeket, amelyekkel ha bekenjük kedvenceink talppárnáit, akkor megfelelő védelmet biztosítunk számukra az időjárás viszontagságai ellen.

Mancsápoló krémet azonban otthon is készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak méhviasz, olívaolaj, kókuszzsír és körömvirágolaj. Az összetevőket egy tálba tesszük, és nagyon lassú tűzön addig melegítjük, míg folyékony nem lesz. Ekkor tégelyekbe, formákba öntjük. Séta előtt vegyük elő, kenjük be a mancsukat. Ugyanezt tegyük meg hazaérkezés és langyos vízben történő mancsmosás után is.

A mancsok védelme télen-nyáron

A kutyák és a macskák életük legnagyobb részét a mancsaikon töltik el, mint mi emberek a talpainkon. A mi lábainkat azonban védik a különböző lábbelik. A kutyák és macskák tappancsai párnácskáinak a bőre nagyon érzékeny mind a mechanikai, mind az időjárási hatásokra.

Tél idején sokat hallhatjuk a felhívásokat és figyelmeztetéseket, hogy fokozottan óvjuk a kutyák mancsát. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen hideg is van, hóesésben különféle anyagok kerülnek a járdára, úttestre és persze a sózásról sem feledkezhetünk meg. Az ő kis mancsaik bírják a gyűrődést, de csak egy bizonyos pontig.

Amellett, hogy télen legtöbbször sózzák a járdákat, utakat, még az is veszélyes a kutyusunk mancsára nézve, ha olyan helyen megy végig, ahol pl. fagyálló folyadék ömlött ki az autóból. Ezek a vegyszerek sokkal veszélyesebbek, mint például a só.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy télen iktassuk ki a sétákat az életünkből. Inkább azt, hogy – ha tehetjük – válasszunk inkább havas erdei, mezei utakat, ahol csak maga a tiszta hó érintkezik a mancsukkal.

Lehetséges sérülések

A só ugyan kiszáríthatja a kutyusunk talpát, ki is repedhet a bőre, de mégis javarészt természetes anyagról van szó. Fagyálló esetében azonban nemcsak a kisebesedéstől kell tartanunk, hanem attól is, hogy ezek a vegyületek a seben keresztül felszívódnak, és akár még mérgezést is okozhatnak.

Sajnos, ha mégis megtörténik a sérülés, akkor az nagyon nehezen gyógyul be, hiszen a mancsaik folyamatos igénybevétel alatt állnak.

Nem hiába szokták mondani, hogy nagy hidegben ne túl hosszú időre vigyük ki sétálni a kutyáinkat, mert a mancsaik ilyenkor sokkal sérülékenyebbek, mint normál időjárási körülmények között. Ha van rá lehetőségünk, és persze a kutyánk is elviseli, akkor érdemes hideg téli, forró nyári séták alkalmával kutyazoknit vagy kutyacipőt adni rá. Ezzel megvédjük a tappancsait a fagyási, égési sérülésektől, és a sétára szánt idő sem rövidül le, de ezt azonban elég kevés kedvenc viseli el.

A legjobb ha tudunk alkalmazkodni kutyusunkhoz és nyáron a hűvösebb időben reggel és este sétálunk, télen pedig délután a jobb időben és kerüljük a vegyszeres, sózott utakat.

A hosszabb szőrű kutyák esetében érdemes a szőrt visszavágni a párnácskák között, hiszen a havas, latyakos járdán akár csomókban össze is fagyhat. Fagyási sérülések mellett akár még nyomhatják, szúrhatják a mancsukat, fájdalmat okozva ezzel nekik.

Sajnos télen minden potenciális veszélyforrás lehet, hiszen a nagy hidegben minden megfagy. Ez azt jelenti, hogy mindennek éles széle, csücske lesz, ami megszúrhatja a kutya és a macska tappancsát, komoly sérülést okozva.

A mancsok védelme érdekében, sérülés esetén vigyük állatorvoshoz!

Sikeres megelőzés esetén igyekezzünk megtartani a szokásos rutinjainkat, hogy továbbra is óvhassuk a mancsaik egészségét. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy kis kedvencünk a hideg téli séta vagy a forró nyári homokban való futkározás után nem tud rálépni a mancsára, sántít, esetleg seb alakul ki a párnácskákon, akkor azonnal vigyük el állatorvoshoz, hogy felírhassa a szükséges kezelést, készítményeket.