Macskabiztos otthon

Jókat szoktunk derülni azokon a videókon, amiken cicák laza mozdulatokkal löknek le vagy fel dolgokat a lakásban. Mindezek egészen addig viccesek, míg nem a saját bőrünkön érezzük a hatását, illetve nem a közvetlen környezetünkben történnek efféle balesetek. Onnantól kezdve hiába zsörtölődünk, hiszen valahol mi hagytunk lehetőséget arra neki, hogy lelökjön dolgokat, felmásszon olyan helyekre, ahonnan nem tud le- vagy kijönni. Lássuk tehát hogy néz ki a macskabiztos otthon. :)

Baleset-megelőzés

Természetesen nem csupán az anyagi károk miatt szeretnénk foglalkozni ezzel a témával, hanem a cicánk testi épségének megőrzése miatt is. Hiszen ha lelök valami törékenyet, beleléphet a szilánkokba, amik felsértik a mancsát. Vagy felmászik, beszorul helyekre, amitől ideges lesz, és saját testét nem kímélve megpróbálja magát kipréselni, esetleg leugrik. Ezek sajnos csonttöréshez is vezetnek. Éppen ezért igyekezzünk megelőzni, hogy ilyen balesetek kialakulhassanak.

A cicákat tartó gazdik tudják, hogy első lépésben macskabiztossá kell tenniük a lakást.

Miért van ez?

A macskák alapvető természetéhez tartozik az, hogy kíváncsiak. Imádnak mindent felfedezni. És a minden, az szó szerint értendő. Nem számít nekik, hogy fel kell mászni valahova, vagy be kell bújni. Nekik akkor is oda kell menniük. Legyen az a könyvespolc, ahol a könyvek előtt talán még dísztárgyak is vannak. Nos, az az icipici hely nekik pont elég ahhoz, hogy ott kecsesen végigvonuljanak. Eközben persze leverjenek dolgokat.

De láthattunk már olyat is, ki tudja, mitől vezérelve, hogy a nyitott ajtó tetejére ülnek fel, onnan nézelődnek. Hogy hogy jutnak oda fel, és aztán onnan le, az két külön történet. Lehet, hogy könnyedén átugranak a szekrényről, de valószínűleg, ezzel el is mozdul az ajtó. Így már nem tudnak olyan könnyedén biztos pontra visszaugrani. Ha mégis megpróbálják, de valami miatt elmérik a távolságot, akkor nagyot eshetnek. Komoly sérüléseket szerezhet, miközben egy rakás dolgot le is verhet a polcról. Ami ugye még több balesetforrást jelent.

A macskabiztos otthon kábelbarát

A lakás tele van kábelekkel. És nem mindegyik internetkábel, hanem bizony sok közöttük áram alatt van. Játszani pedig ugye mindig azzal a legizgalmasabb, ami a legveszélyesebb is. Ha csak tehetjük, akkor ezeket a vezetékeket falburkoló elemekben vezessük. Már széles választék áll rendelkezésünkre éppen ilyen megfontolásból előre kialakított sínekkel bennük. Mert nincs is annál jobb elfoglaltság, mint rágni azokat az ízletes és csábító kábeleket. Használhatunk még kábelbilincseket is vagy kábeltűzőgépet a padló sarokvédőhöz való kábelrögzítéshez.

A macskabiztos otthon kábelei rögzítve vagy rejtve vannak.

Egyéb biztonsági óvintézkedések

A háztartásban használt vegyszereket soha ne hagyjuk elöl. Gondoljunk úgy erre, mintha gyerekünk lenne. A cicák imádnak mindent megkóstolni, megnyalni. Sajnos némely tisztítószerből pedig néhány csepp is elég, hogy mérgezést okozzon náluk. Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel és a mosáshoz használt szerekkel is. Ha rettentően ügyes „betörő” a cicánk, aki előtt nincs zárt ajtó, akkor javasolt bébizárak felszerelése, de legalábbis egy jól zárható tárolódoboz a veszélyes holmiknak.

Mielőtt bekapcsolnánk a mosógépet, mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e benne a cica. Imádnak a berakott ruhák közé feküdni. És elegendő számukra egy pillanat, amíg nem figyelünk oda, és máris bent teremnek.

Megelőzés

A balesetek megelőzése és elkerülése végett, az együtt eltöltött idő során igyekezzünk lefárasztani a cicánkat, hogy ne legyen kedve aztán csintalankodni. Az lenne a legjobb megoldás, ha meg tudnánk oldani, hogy amíg mi munkában vagyunk, az lenne a cicának a pihenő ideje. Ha nem is 8 órán keresztül, de azért az egyedül töltött idő nagy részét alvással töltené.

Emellett pedig a lakás különböző pontjain elhelyezhetünk számára érdekes játékokat. Például a fiók fogantyújára köthetünk egy csörgős tollat, de tapaszthatunk az ajtóra is egeret vagy tollat, kinn hagyhatunk neki olyan labdát, ami száraz macskaeledellel van megtöltve. Ezzel hosszabb időre leköti magát, és nem jut eszébe mászni, ugrálni a bútorokon.

Hagyjuk nyitva az ajtókat. A macska az egész lakást a tulajdonának tekinti, és nem tudja elviselni, ha zárt ajtókba ütközik. Ha nem szeretnéd, hogy az ajtót használja kaparófának, akkor ne csukd be.

A macskabiztos otthon lényege

Összefoglalva tehát: lehetőleg ne dekoráljuk a lakást törékeny tárgyakkal. Legalábbis ne olyan helyen, ahová a macska be, illetve fel tud mászni. Az elektromos kábeleket ne hagyjuk szabadon. Soha ne hagyjunk elöl semmilyen vegyi anyagot, mert ezzel életveszélybe sodorhatjuk őket.

Ha cicád van, akkor el kell fogadnod, hogy ő az egész lakást a birtokába fogja venni. Tegyük hát ezt neki veszélytelenné!