A macska lefárasztása, de hogyan?

Amikor valaki azon dilemmázik, hogy kutyát vagy macskát válasszon inkább háziállatnak, akkor gyakran a macskára esik a választás, mondván, hogy azzal nem kell annyit foglalkozni, lefárasztani, mint egy kutyát. Ez egy tévhit, amit ideje kicsit megcáfolni. A macska lefárasztása ugyanolyan fontos, mint a kutya esetében.

Ahány macska, annyi személyiség. Legtöbbször jól elvannak magukban és alkalmanként jeleznek a gazdinak, hogy jöhet egy kis simogatás vagy épp játék, majd amikor megelégelte, akkor fogja magát és továbbáll. De vannak olyan cicusok is, akik egy lépést sem tágítanak a gazdi mellől. Legszívesebben sohasem hagynák, hogy a babusgatás abbamaradjon.

A macskák szükségletei

A macskáknál is, ugyanúgy, mint a kutyáknál, a fizikai és a mentális szükségleteiket is ki kell elégítenünk. Szükségük van kellő mennyiségű mozgásra, ugyanakkor a szellemi lefárasztásra is. Erről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Igen, bármilyen érdekes vagy hihetetlen is, a macskának is szüksége van szellemi „munkára”. A macska is unatkozhat, és hasonló rombolásra képes, mint egy kutya. Számos videót láthatunk a neten, amikor is a cica ül az asztalon és éppen haláli nyugalommal lelöki az ott lévő poharat, vázát stb. A bútorokat is tönkreteheti, ha azon élesíti a körmeit.

Éppen ezért érdemes számára beszerezni olyan játékokat, amivel elütheti az idejét, és nem jut eszébe unatkozni.

Macska lefárasztás kellékei

Egyértelmű, hogy egy kaparófa vagy macskamászóka beszerzése alapvető dolog, ezen nincs is mit magyarázni. Amellett, hogy a körmeiket koptathatják rajta, az izmaikat is átmozgatják, szabadon mászhatnak.

A játékegér és/vagy tolljáték beszerzése azért javasolt, mert így kiélhetik vadászösztönüket. Azzal, hogy lóbáljuk az orra előtt, vagy feltapasztjuk az ajtófélfára különböző stratégiai helyzetekbe hozzuk. Vagyis elgondolkodik azon, hogyan is kaphatná el az áldozatát.

A vadászösztönüket akár játék nélkül is ébren tarthatjuk. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy ablakpárkányt szabadon hagyunk, nem pakolunk tele virággal, hogy oda a cica bármikor felülhessen. Az ablak elé pedig kiteszünk egy madáretetőt.

A cicáknak olyan ez mint nekünk egy érdekes film a tv-ben, a madarak pedig ételhez jutnak. A macska figyelme éber marad, mert ragadozó módjára kiélheti vadászösztöneit úgy, hogy figyeli a potenciális zsákmányt az ablakból.

A cicus elüti így az idejét, kielégíti ösztöneit, a madarak pedig táplálékhoz és szélcsendes pihenő helyhez jutnak mindezt úgy, hogy senki nem sérül meg.

Megszállott dobozolás

Másik ösztönös viselkedésük az, amikor dobozokba, táskákba bújnak. Legyen az akármekkora. Ha kint hagyjuk előttük, akkor csak percek kérdése, és már benne is vannak. Mindez azért, mert rejtőzködnek. Védik magukat, ugyanakkor lesben is állnak. Igazi vadászok, hiszen a háziasításuk időben jóval később kezdődött meg, ezért a “vad” ösztöneik erősebben élnek bennük, mint a kutyákban.

Szóval igazán nem nagy befektetés az ember részéről, hogy beszerezzen néhány dobozt és azt a cicák szolgálatába állítsa.

Valljuk be őszintén, hogy ez sokunk számára rendkívül szórakoztató! Hihetetlen a dobozok iránti megszállottságuk, hogy akármilyen kicsi vagy nagy is legyen az, nekik feltétlenül bele kell tuszkolniuk magukat. Ez rengeteg vicces szituációt, fotót és videót szült már.

Macska-birodalom

Igazi kis birodalmat hozhatunk létre a szórakoztatásukra. A kaparófa és a macskamászó mellett macskaalagúttal is leköthetjük az energiáit. Ennél kalandosabb játszótérről álmodni sem lehet. Szabadon kergetőzhetnek benne, ha többen vannak. Beledobunk nekik egy játékot és máris kezdődhet a vadászat. Lógathatunk le róla különböző labdákat, tollakat stb. Hát még ha csengettyű is van rajtuk! Akkor indul csak az igazi móka.

Vannak aki valóban komplett kis birodalmakat építenek macskáiknak:

A macskák imádják, ha valami zörög, hangot ad ki. Legyen az labda, játékegér, bármi.

Ugyanilyen eksztázisba esnek, amikor „pecabotra” erősített tollakat röptetünk a fejük felett. Igazi akrobatikus mutatványokra képesek, miközben megpróbálják elkapni az áldozatot. Ugranak, csapkodnak, pofozkodnak, lesből támadnak.

Könnyed szórakozásnak tűnik, igaz? Pedig nem az.

Amellett, hogy a cica fizikailag is elfárad, fejlődik az ügyessége és a koncentrációs képessége. Mentálisan is le fog fáradni. Előtör belőlük a vadász.

Ha odafigyelünk macska mentális lefárasztására is, akkor kis kedvencünk garantáltan kiegyensúlyozott életet fog élni, és a legodaadóbb szeretettel fogja meghálálni az önzetlen gondoskodást.