A kutya lefárasztása, de hogyan?

Korábbi cikkünkben a macska mentális lefárasztásával foglalkoztunk, most a kutya lefárasztása, szellemi megdolgoztatása lesz a téma.

A “…de hogyan?” című bejegyzéseinket akár sorozatként is kezelhetjük. Mivel mi is állatbarátok vagyunk, ezért a legjobbat szeretnénk az állatnak és a gazdájának egyaránt. Hogy ez így is legyen, igyekszünk hasznos tanácsokkal ellátni titeket.

Csak egy kiegyensúlyozott gazdinak lehet kiegyensúlyozott háziállata. Ha megvan az összhang köztetek, akkor jó eséllyel nem fognak kialakulni viselkedési zavarok a kutyánál, macskánál.

Szánjunk időt a kutya lefárasztására!

A kutyák legtöbbjének egyáltalán nem elegendő, ha annyit jelent a napi vele való foglalkozás, hogy elvisszük őket egy 30 perces sétára. Vagy lehet az akár több kilométer is. Még akkor sem biztos, hogy kielégítettük a mozgásigényét. Ami nekünk már fárasztó, az lehet, hogy neki meg se kottyan. Éppen ezért a fizikai lefárasztás folyamatába is csempészhetünk olyan elemeket, amik szellemileg is megdolgoztatják a kutyust.

A hangsúly azon van, hogy nem elég csak a testét lefárasztani, az agyukat is meg kell dolgoztatni. Igen, kihívások elé kell állítani őket, feladatot adni nekik, amik elgondolkodtatják őket. A kutya lefárasztása során is meg kell dolgoztatnunk a buksijukat is nem csak a lábukat.

Azt a szállóigét szokták emlegetni, hogy a fáradt kutya a boldog kutya. És mint tudjuk, nem csak fizikailag lehet elfáradni. Sőt! Ha olyan feladatokat adunk a kutyánknak, amik komoly szellemi munkát igényelnek tőle, akkor lehet, hogy annak végeztével fáradtabban fog kidőlni, mintha lefutott volna 3 kilométert.

Mi történik akkor, ha nem kell eleget használniuk az eszüket? Akkor ők keresnek maguknak szórakozást. A végeredménynek pedig nem szoktunk örülni. Ilyenkor történik meg, hogy a kutya kiforgatja a lakást a négy sarkából, lyukakat ás a kertben stb.

Mindenből lehet kihívást csinálni

Fizikai és szellemi kihívás egyben a kutyák számára, ha például labdázunk vagy frizbizünk velük. Ugyanígy mentális igénybevétel, ha elvisszük magunkkal túrázni, esetleg ha valamilyen kutyás sportot űzünk velük.

Hogy ez mind miért okoz nekik mentális fáradtságot, holott főleg futkároznak közben? Azért, mert a gazdi és a kutya komoly összhangjára, közös munkájára van szükség ezekhez. Túrázás és sportolás közben fontos, hogy a kutya ismerje a vezényszavakat. A gazdi ez alapján irányítja.

De ugyanígy történhet mentális „edzés” labdázás és frizbizés közben is. Ha nemcsak az a célunk, hogy a kutya rohangáljon, akkor itt is elővehetjük a vezényszavakat. Például eldobjuk a labdát/frizbit, de a kutya csak akkor indulhat érte, ha azt mondjuk neki. Ez hatalmas önkontrollt igényel a kutya részéről, amit sok-sok gyakorlással érünk el. Ez pedig mentálisan igen fárasztó számukra, hiszen ők ösztönlények. Mi pedig ezt próbáljuk megzabolázni.

A kutya lefárasztása és a tudás megőrzése: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Sportok esetében szintén fontos, hogy kutya és gazdája együtt tudjon működni. Legyen szó akár közös futásról, biciklizésről vagy akadálypályáról. Itt az első és alapvető dolog, amit a kutyánknak meg kell tanítanunk az az, hogy ne fusson a lábunk alá vagy a bicikli elé. Ha ezt már begyakoroltuk, akkor a következő szintre léphetünk.

A vezényszavaknak itt is kulcsfontosságú szerepe van. Például biciklivel történő kanyarodásnál nem árt, ha a kutya tudja, mit akarunk tőle, ha azt mondjuk, balra.

Egyéb lehetőségek a kutya lefárasztására

A korábban említett tevékenységek mindegyikét közösen végezzük. Ezzel kielégítjük a szociális igényeit is. Azonban adódik olyan alkalom is, amikor a kutyust magára kell hagynunk.

Hogy ne egye meg az unalom és ne kezdjen el rombolni, adjunk neki intelligenciafejlesztő játékokat. Ezek olyan játékok, amelyek gondolkodásra késztetik őket. Például olyan labdák, amiknek a belsejébe jutalomfalatot, tápot töltünk. A kutyusunk pedig rágcsálással, forgatással megpróbál hozzáférni az ételhez.

A kutyákkal való foglalkozás sok időt vesz igénybe. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy ez egy olyan befektetés, ami fokozottan megtérül.

Lesz egy kiegyensúlyozott, magát biztonságban érző boldog kutyánk. A legfontosabb pedig ez, semmi más.