Hajnali séta

Bármilyen kutyánk is legyen, érdemes bevezetnünk napi legalább két sétát. Egy rövidebb reggeli, hajnali séta és egy esti hosszabb séta.

Minden kutya más és más személyiséggel rendelkezik, ahogyan mi, emberek is. Ebből kifolyólag a kutyák energiaszintje is különböző. Látunk olyan kutyust, aki az egész napot képes végigpörögni, futkározni, labdázni, míg mások csak ejtőznek a hűvösben, vagy napoznak, néha futnak néhány kört a kertben és ennyi. Éppen ezért fontos, hogy amikor kiskutyát választunk, akkor előtte a fajta igényeinek áttekintésén túl, figyeljük és ismerjük meg a viselkedését.

Annak semmi értelme, hogy olyan kutyát vegyünk magunkhoz, akinek óriási mozgásigénye van és rengeteg időt igényel a vele való foglalkozás, miközben mi alig vagyunk otthon. A kutya magányában igen nagy károkat tud okozni.

A fránya munkaidő

Valljuk be őszintén, hogy a munkaidőnk nem éppen a kutyákra való tekintettel lett meghatározva. Naponta legkevesebb nyolc órát távol vagyunk tőlük. Kivéve persze azok a rendkívül szerencsések, akik a munkahelyükre is magukkal vihetik a kedvencüket.

Amikor pedig hullafáradtan hazaesünk a munkából, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire tudunk minőségi időt tölteni a kutyánkkal. Mert nem az a lényeg, hogy amikor hazaérünk, akkor órák hosszat tréningeztessük szegényt, hanem az, hogy hagyjuk örülni annak, hogy hazaértünk és vele vagyunk. Ilyenkor már nekünk sem igazán van kedvünk hosszas foglalkozásokhoz, leginkább csak pisi-kaki, rövidebb séta, és mindenki alvóra.

Azonban ha nem okoz gondot számunkra a korán kelés, akkor a munkába indulás előtti rutinként beiktathatjuk a közös hajnali sétákat.

Hajnali ébresztő séta

Miről szól a reggeli ébredés utáni néhány perc? Arról, hogy igyekszel mihamarabb kijutni a mosdóba. Ez a kutyák esetében is így van. Minden gazdi igyekszik rendszert vinni a kutyája életébe, tehát megvannak az időpontok, amikor este és reggel levisszük őket a dolgukra.

Amennyiben ez a rendszer beáll náluk, akkor egy hosszabb reggeli séta során történő ürítéssel kibírják addig, míg haza nem érünk a munkából, és újra le nem visszük őket sétálni.

Természetesen más a helyzet akkor, ha kutyád a kertben tartod. Ott akkor megy el a dolgát végezni, amikor csak akar.

A hajnali séta azonban a kertben tartott kutyák számára is fontos. Alvás közben az emberek és az állatok szervezete is megpihen, nyugalmi állapotban van. Ezt egy kora reggeli sétával jobban fel lehet pörgetni, mintha kávét innál. Nem is beszélve arról, ha még sportolni, futni is szeretsz, amit a kutyáddal is megtehetsz.

Hajnali sportolási lehetőség

Ma már számos futópóráz közül választhatsz. Ennek az az előnye, hogy szabadon hagyja a kezeid, ugyanakkor az övhöz kapcsolva együtt mozogsz a kutyáddal. Ezeken az öveken praktikus kis zsebek vannak, amiben tarthatod a kulcscsomód, a jutalomfalatot.

Hogy miért is van szüksége a kutyáknak a kora reggeli sétára? Számukra a környezet hatásai nagyon fontosak, és a szabadban tett séta olyan, mintha mi gyorsan átlapoznánk a közösségi médiát, hogy értesüljünk a történésekről.

Hajnali séta mint közös élmény

Ősszel igazán izgalmas élmény, amikor kora reggel nekivágtok a sétának, amikor még ki sem világosodott teljesen. A félhomályban még jobban egymásra hangolódtok, az érzékeitekre hagyatkoztok. A ködben, sötétben nem látjátok egymást (kivéve persze akkor, ha a kutyusodnak ledes világító nyakörve van), mégis biztonságban érzitek magatokat egymás mellett.

Az igazán félelmetes azonban az, amikor egyszer csak a semmiből előbukkan egy vadnyúl vagy fácán, amennyiben erdőben vagy mezőn sétáltok. Te az ijedtségtől majdnem összepisiled magad, a kutyád pedig éppen nem ér rá, mert ezerrel elrohant vadászni.

Igaz, ez csak akkor történhet meg, ha póráz nélkül sétáltatjuk a kutyát. Amit persze kizárólag csak akkor teszünk, ha a behívás nem jelent gondot.

Egy lakásban tartott kutyának még inkább szüksége van a külvilág ingereire. De ugyanez elmondható a kertben élő társaikról is. Számukra is végtelenül unalmas lehet mindig ugyanazokkal a szagokkal találkozni.

Függetlenül attól, hogy lakásban vagy kertben tartod a kutyád, lehetőleg minden egyes nap vidd el sétálni. Az új szagok, ingerek jelentik számára a szocializációt. Egy szó mint száz, rengeteg kaland vár rátok egy kora reggeli közös séta során, ami felébreszti és serkenti a testet és a lelket egyaránt.