A macskák nyelve

A kutyák esetében viszonylag könnyű észrevenni, ha szeret minket, egy macska esetében azonban nem ilyen egyszerű dolog. Ők annál sokkal rejtélyesebbek. Vagyis inkább más és többféle a személyiségük, mint a kutyáké, viszont szeretjük a macskákat valami misztikus köddel körbevenni. Következzen tehát a macskák nyelve alapfokon…

Mondjuk inkább azt, hogy rendkívül öntörvényűek, és egyáltalán nem egyszerű dolog kiismerni őket. Ha azonban valakinek sikerül a cicájára ráhangolódnia, akkor teljesen magabiztosan meg tudja, mondani, mit érez, mit próbál üzenni számára a macskája.

Macska személyiség: két véglet

Vannak közöttük olyanok, akik inkább zárkózottak, akik nincsenek oda annyira azért, hogy folyamatosan simogassák őket. Amikor igénylik a gazdi közelségét, akkor megjelennek, de amint elteltek a szeretettel, már tovább is állnak. Ha megpróbáljuk őket visszatartani, akkor még meg is karmolhatnak minket.

A másik véglet pedig az, amikor attól a pillanattól kezdve le sem tudjuk vakarni magunkról a cicát, ahogy meglátott minket, még a kedvenc játékával sem. Mindegy neki, hogy simogatjuk, vagy egyszerűen csak hagyjuk az ölünkben feküdni, esetleg játszunk vele, a lényeg, hogy a közelünkben legyen. Az ilyen személyiségű macskák nyelve persze jóval könnyebben megfejthető, mert kifejezőbbek és persze többet is látjuk.

A macskák nyelve – macska-szótár

Ahhoz azonban nem férhet semmi kétség, hogy minden cica szereti a gazdáját. Csak mindegyikük másképpen fejezi ki a ragaszkodását.

Erre szoktuk azt mondani, hogy megvan a saját szeretetnyelvük, és különböző módon adják tudtunkra, hogy szeretnek minket.

Gyakran hisszük azt, hogy amikor a macska hevesen reagál a jelenlétünkre, akkor hiányoztunk neki, vagy közölni akarja, hogy imád minket. Pedig valószínűleg az addigi időt végigjátszotta. Persze történhet így is, de azért inkább jellemző az, hogy ha hosszabb idő után érkezünk haza, akkor simán csak éhes, és éppen az adagját próbálja mihamarabb megszerezni.

Macskanyelven – követés

Ha viszont tele a pocakja, és akkor is az ajtóban vár minket, akkor bizony ez a szeretet jele nála. Azt jelenti, hogy alig várta, hogy megérkezzünk, és hogy végre sok időt tölthessen velünk.

Ilyenkor képesek a lakás minden helyiségébe követni minket, még a mosdóba is. És a macska előtt nincs csukott ajtó. Vagyis lehet, de attól rettentően ideges lesz, szóval nem érdemes. Ez persze a bejárati ajtóra nem vonatkozik.

A macska azt mondja: Simizz! – pocaksimi

Gyakran megesik, hogy a macskánk sétál mellettünk, és egyszer csak elénk ugrik, majd hanyatt vágja magát? Azon kívül, hogy ilyenkor az ember arra próbál odafigyelni, hogy ne essen hasra és ne rúgja fel a macskát, arra is gondolnia kell, hogy ezzel a cica a szeretetét és a bizalmát fejezi ki.

A macskák nyelve – Kacsintás, avagy lassú pislogás

A bizalom kifejezésének másik jele a macskák nyelvén, ha a cica belenéz a szemünkbe, majd pedig mindkét szemével pislant, úgymond rákacsint a gazdira. Közben úgy néz ki a pofijuk, mintha mosolyognának. Mi is tegyünk így, nézzünk a szemükbe és pislantsunk rájuk. Érteni fogják, abban biztosak lehetünk.

Ebben a gesztusban minden kutatás és minden gazdi egyetért. Kétség sem férhet hozzá, hogy cicusunk ilyenkor a macskák nyelve szerint azt mondja: Szeretlek!

A macska testbeszéd – Dorombolás és dagasztás

Lelki állapotuktól függően a cicák szeretnek odabújni az emberhez. Ilyenkor egyértelműen közlik, hogy simogatásra van szükségük. Amint ezt megkapják, el is kezdenek dorombolni és dagasztani is. A macskánk teljes biztonságban érzi magát, elégedett, örül, tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy boldog. A helyzetből is adódik, de valóban ez a macska és gazdi közötti szeretet kifejeződésének legbensőségesebb módja.

Ha a macskánk a fejét a mi állunkhoz, arcunkhoz, homlokunkhoz nyomkodja közben, akkor nem lehet semmi kétségünk afelől, hogy a cicánk imád minket.

Ajándék macskanyelven

Akinek kijárós macskája van, az biztosan kapott már különféle ajándékot a kis kedvencétől. Az a baj ezzel, hogy ezeknek az ajándékoknak nem szoktunk önfeledten örülni, hiszen legtöbbször állati tetemekről van szó.

Az első reakciónk valószínűleg az, hogy sokkot kapunk a látványtól, vagy éppen hányingerünk lesz. Pedig ők szegények semmi rosszat nem akarnak, mindössze boldoggá akarnak tenni minket. Büszkén elhozzák nekünk a kis zsákmányukat, hogy azt megosszák velünk. Mert szeretnek minket. Éppen ezért még véletlenül se büntessük meg ezért őket, mert akkor elveszítjük a bizalmukat.

Továbbra is hangsúlyozni szeretném, hogy nincs olyan macska, aki ne ragaszkodna a gazdájához. De az tény, hogy nem egyformán fejezik ki. Hangolódjunk a cicánkra, figyeljük a testbeszédét, és már biztosak is lehetünk abban, hogy ő is úgy szeret minket, ahogyan mi szeretjük őt.