Kutya – macska barátság

Milyen is a kutya – macska barátság? Már gyerekkorunkból, a mesékből tudjuk, hogy a kutyák és a macskák mindig zavaros viszonyban vannak egymással. Általában azt hallottuk, láttuk, hogy a kutyák jól megkergetik a macskákat. Hiszen a macskák mindig kényesek, és más céljuk sincs az életben, csak az, hogy bosszantsák a kutyákat. Aztán meg persze csodálkoznak, ha jól meg lesznek kergetve.

Persze szembesültünk a valósággal, ahol láttuk, hogy bizony vannak macskák, akik jól helyre teszik a kutyákat. Ők nem félnek, hanem szembeszállnak az ebekkel. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az sem meglepő, ha olyan kutyával találkozunk, aki retteg a macskától.

Mivel rendkívül éles és erős karmaik vannak, bizony gyakran sérülést is okoznak a kutyáknak. De ez fordítva is igaz, hiszen a kutya is képes akár halálos sérülést is okozni a macskának, hiszen erős fogai és állkapcsa van.

Láthatunk szép számmal példát arra is, hogy a kutya és a macska békében él egymással.

A népi bölcsesség, szállóige eredete

Vajon mi lehet az alapja és az oka ezeknek a történeteknek? Honnan ered a kutyák és a macskák ellenséges viszonya egymás iránt?

Viszony vagy iszony?

Mindkettő vadász, domináns élőlény, ugyanakkor teljesen eltérő testbeszéddel és személyiségjegyekkel rendelkeznek. Mindketten a saját akaratukat szeretnék érvényesíteni. Itt kell a gazdinak úgymond közbelépnie, vagyis nevelnie a kedvenceit.

A kutyának és a macskának teljesen eltérő a testbeszéde, valamint az érzelmeiket is más módon fejezik ki. Ha például a kutya csóválja a farkát, akkor tudjuk, hogy örül (általában), de legalábbis izgatott. Viszont ha a macska mozgatja a farkát, akkor az szinte minden esetben azt jelenti, hogy ideges. Egy macska azért szokta a mancsát felemelni, hogy támadjon. A kutya pedig játékosságból, vagy a pacsit vezényszóra.

Ezek miatt a kommunikációs különbségek miatt félreértik egymást, rosszul értelmezik a jeleket. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy ilyen hírhedten rossz a viszony közöttük és szállóige lett a kutya – macska barátság kifejezés.

Előre megírt sorsok

Azért például nehéz felelősségre vonni egy kutyát, ha utánairamodik az előtte elfutó macskának. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a vadászat a vérében van. Ahogyan a macskának is, aki minden elröppenő, megmozduló dolgot le akar vadászni. Ezeket az ösztönöket teljesen elnyomni nem tudjuk és nem is feltétlen akarjuk, viszont kontrollálhatjuk!

Ha a macska természetét kellene jellemezni, akkor azt mondhatnánk, hogy önfejű. Ő kevésbé alkalmazkodik, mint a kutya. Éppen ezért esik meg gyakran, hogy a macska a főnök a családban.

Persze azért a kutyákat sem kell félteni. Ők is a helyén tudják kezelni a cicusokat, ha arról van szó.

Kutya – macska összeszoktatás fiatal korban

A legjobb megoldás talán az, ha még kölykökként, egészen kicsi korukban szoktatnánk össze a kutyát és a macskát. Akkor nem lenne az a dominancia, ami a már ott élő állatot jellemzi. Hiszen mégiscsak ő ismer mindent, az ő területe.

Ha fiatal korukban történik meg az összeszoktatás (vagy legalább az egyik fél kölyök a másik még max. középkorú és jól szocializált), akkor az lesz a természetes állapot. A család részeként fogadják el egymást, akikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ugyanabban a gondoskodásban részesülnek.

Sajnos ez sem 100%-os megoldás, ritka, de előfordulnak szerencsétlen esetek még így is.

Ha már van egy házigazda

Alakulhat úgy az élet, hogy a már meglévő kutyánk, macskánk mellé fogadunk be egy újabb kisállatot. Ilyenkor nagyon óvatosnak és türelmesnek kell lennünk az összeszoktatás során. A már hosszabb ideje velünk élő állat összezavarodhat, nem érti, ki ez az új lény, aki adott esetben több figyelmet kap, mint ő.

Sajnos, ilyenkor akár féltékenység is megjelenhet közöttük. Ezért fontos, hogy fokozatosan haladjunk, ne erőltessünk semmit, hiszen az egyiküknek sem tesz jót. A kezdeti időszakban csak akkor legyenek ők ketten együtt, ha mi is ott vagyunk. Hagyjunk időt az új jövevénynek, hiszen neki az új otthonát is meg kell szoknia.

Később azonban már hagyjuk őket magukra, hiszen éppen az a cél, hogy megtanuljanak együtt élni. Meglehet, hogy az első ilyen alkalommal lezajlik egy kisebb bunyó, de onnantól kezdve tisztázva vannak az egymás közötti viszonyok.

A macskák és a kutyák között jelentkező ellentét hosszú ideje foglalkoztatja az embereket. Ha nem így lenne, akkor számos mesével és népmesével is szegényebbek lennénk. Például nem lehettünk volna tanúi Frakk, Szerénke és Lukrécia kalandjainak, illetve több mozifilm sem szórakoztatott volna minket ebben a témában.

Alapvetően a kutyák és macskák barátsága / viszonya leginkább a természetüktől függ, valamint attól, hogy hogyan neveljük őket. Tehát az embernek is fontos szerepe van abban, hogy hogyan is fog alakulni a macskájának és a kutyájának a viszonya.