A kutyák furcsa szokásai

Mind imádunk gyönyörködni a kedvenceinkben, de azért alkalomadtán megtörténik, hogy elkerekedik a szemünk, és rácsodálkozunk, hogy vajon éppen miért csinálja azt, amit csinál. Ki tudja, még az is lehet, hogy lesznek átfedések a két „ellenséges” tábor között. A korábbiakban már beszéltünk a macskák furcsa szokásairól, így most a kutyákon a sor. Lássuk mik a kutyák furcsa szokásai

Az vitathatatlan tény, hogy számtalan különbség van macska és kutya között. Ugyanakkor vannak közös vonásaik is. Például a furcsábbnál furcsább szokásaik. A kutyáknak sem kell a szomszédba menniük, ha furcsa szokásokról van szó.

Mi ütött ebbe a kutyába, hogy az egyik pillanatban még békésen üldögél, a másikban pedig őrült módon elkezdi kergetni a saját farkát?!

Hasznos tipp:
Itt arra az esetre gondolok, amikor nem egészségügyi probléma miatt csinálja ezt. Sajnos ugyanis a bűzmirigy nem megfelelő működése is kiválthatja a farok kergetését. Olyankor azért teszi, mert szeretné megszüntetni az irritációt, amit a mirigy gyulladása okoz neki.

Elkaplak! Úgyis elkaplak!

Amikor azonban játékból, pajkosan kergeti a farkát, akkor az azért van, mert bizony kutyánkban túlteng az energia. Mivel senki sem dobja el neki a kedvenc játékát, illetve senki nem viszi el futni vagy sétálni, akkor ő keresi a módját, hogy levezesse ezeket az energiákat. Ha nincs kellően lefárasztva, akkor kitalál dolgokat saját maga szórakoztatására.

Megszaglász intim részeken

Mi meglepődünk, amikor azt érezzük, vagyis inkább látjuk, hogy a kutyus nem éppen illendő helyen szaglász meg minket.

Nem kell félni, semmi perverzió nincs benne, mindössze meg akar ismerni minket. És ők ezt a testszagon keresztül teszik. Az intim tájak pedig olyan helyek az emberi testen, amik sok feromont tartalmaznak. Olyan területek, ahol a különböző tisztálkodási szerek nem nyomják el az eredeti testszagunkat. Számukra pedig ez a fontos az azonosításunkhoz.

A fekhely misztériuma

Lefekvéskor gyakran láthatjuk azt, hogy a kutyáink körbe-körbe forognak, mire nagy nehezen megtalálják a számukra megfelelő pozíciót. Sőt, alkalomadtán még meg is kapargatják a fekhelyüket.

Ez egy ősi ösztön náluk. A kaparászással tisztítják meg a fekhelyüket a parazitáktól. Természetesen tudom, hogy a kutyapárna makulátlan, de ez az ösztön sok kutyában megmaradt. Ugyanezért forognak körbe-körbe is. Így bizonyosodnak meg róla, hogy a hely biztonságos, lefekhetnek, nem fogja őket semmi megtámadni.

Annak idején erre a vadonban igen nagy szükség volt, mert sosem lehetett tudni, hogy melyik bokorban lapul meg egy kígyó vagy más ragadozó.

A trón elfoglalása

Gyakran megesik az, hogy a kutyánk ráül valaki lábára, esetleg egy másik kutyára. Ez magától értetődően nem azért van, mert ott és akkor azt a helyet találja a legmegfelelőbbnek. Azért csinálják ezt, mert így hozzák mások tudomására, hogy felsőrendűbbnek tartják magukat. Magyarán mondva az egész nem szól másról, mint a dominanciáról. Érdemes erről leszoktatnunk, hiszen nem szeretnénk, hogy folyton ránk üljön, vagy más kutyákat zaklasson ezzel.

Mindig csak a füvezés

Szerintem nem létezik olyan kutya, aki nem evett volna már füvet. És nem, ilyenkor nem mennek át kérődző állatba. Mindössze azért fogyasztják, mert így több rostot juttatnak a szervezetükbe. Valamint azért is, mert segíti a gyomruk működését.

Általában fűevés után hánynak a kutyák, mert a lenyelt fű tisztítja az emésztőszervrendszerüket. Arra figyeljünk oda, hogy ha túl gyakran csinálja, és mindig hány is utána, akkor vigyük el állatorvoshoz, mert ott már szükség lehet a beavatkozásra.

A gyakori fűevést orvosolhatjuk ha keverünk az élelmükbe extra rostot. Főzhetünk a kutyusunknak egy kis tésztát benne zöldségekkel, amiket megehet a kutya is. Pl. sárgarépa, uborka és persze egy kis gyümölcsöt is csempészhetünk még mellé, amit szabad, pl. alma.

Szó mi szó, gazdiként annyi mindent lát az ember. Alkalmanként lehetnek a kutyáink szokásai viccesek, más esetekben undorítóak, valamint természetesen értelmetlennek tűnők is.

Ők ösztönlények, általában ösztönösen is cselekszenek. Azonban megtörténhet az is, hogy nevelési hiányosságok miatt alakultak ki furcsa szokásai a kutyáknak.

Szeressük és óvjuk őket, a furcsaságaikkal együtt is!