Kutyakozmetika és minden amit tudni szeretnél róla

A kutyakozmetika tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami a négylábú kedvenceink tisztán tartásával, ápolásával foglalkozó szakmát takarja. Kutyakozmetikába tehát nemcsak kutyákat vihetünk, hanem macskát, tengerimalacot stb. is.

A kutyakozmetikában a kis kedvencünknek rendbe teszik a szőrét, a körmeit, kitisztítják a fülét stb.

A kutyakozmetika egyáltalán nem új keletű dolog. Régen a kutyákat nem feltétlenül házi kedvencként tartották, hanem munkára. Ezért is él a mai napig az a kifejezés egyes kutyafajták esetében, hogy munkakutya. Számukra úgymond nélkülözhetetlen volt a rendszeres kutyakozmetika, hiszen nem hagyhatták, hogy bármi akadályozza őket munkavégzés közben. Ugyanez a helyzet a lovak szőrének és patájának az ápolásával is.

A kutyakozmetika csak egy divathóbort

Sokakban él az a tévhit, hogy a kutyakozmetika nem is szükséges, pusztán csak felkapott divathóbort. Azt hiszik, hogy nem szól másról a dolog, minthogy a kutyák szőrét fazonra igazítsák, hogy csak úgy tündököljenek a kiállításokon. Gondoljunk csak arra, hogy a kutyakozmetikusok számtalanszor működnek együtt menhelyekkel, és feltétel nélkül teszik rendbe a kóbor, gazdit kereső állatokat is.

És az is jusson eszünkbe, hogy azok a szerencsétlen állatok milyen állapotban vannak. A szőrük teljesen össze van állva csomókba, a körmeik hatalmasra nőttek, adott esetben akkorára, hogy visszapördülnek. Ezeket már néha csak az állatorvos tudja szakszerűen eltávolítani.

A lényeg tehát az, hogy a kutyakozmetika nem egy hóbort, hanem létszükséglet az állatok számára. Olyan, mint az emberek számára a tisztálkodás.

A kutyakozmetikusnál tett látogatások gyakoriságát általában az állat szőrzete határozza meg. A hosszabb szőrzettel rendelkező fajtáknak érdemes 6-8 hetente látogatást tenni a kutyakozmetikusnál. Más fajtáknak lehet, hogy az is elegendő, ha havonta megfürdetjük.

Legyünk felelős gazdik!

Vannak dolgok, amiket érdemes szakemberre bízni. Személy szerint nem hiszem, hogy rá tudnám venni magam, hogy kitisztítsam a kutyám vagy a macskám fülét. Ez egy igazán komoly beavatkozás, amit inkább szakemberre bízok.

A szőrüket kifésülöm, megfürdetem őket. De a fülükbe nem szívesen nyúlkálnék, hiszen nem akarok nekik sérülést okozni.

Márpedig nem lehet az embernek csak úgy kineveznie magát kutyakozmetikussá. Ez a szakma rengeteg tanulást jelent, és még több gyakorlatot.

Mi történik ott tulajdonképpen? Elviszed a kis négylábút, akinek lehet, hogy a kutyakozmetikus és maga a folyamat is teljesen idegen. Ilyenkor persze megijed, és elkezd tiltakozni, agresszív is lehet.

Mielőtt kutyakozmetikushoz indulnánk, ne adjunk enni a kutyának vagy a cicának. Tele pocakkal senki sem szereti, ha piszkálják. Ami még nagyon fontos, hogy az időpont előtt vigyük ki az állatot, hogy elvégezhesse a szükségleteit, ne pedig a szalonban jöjjön rá a dolog.

Az sem árt, ha a tervezett látogatás előtt jó nagy sétát tesztek, vagy játszotok. A lényeg, hogy lefáradjon a kutyus, ne pörögjön teljes gázon.

A kutyakozmetikusnak első lépésben tehát a bizalmukba kell férkőznie. Ne csapjunk bele rögtön a közepébe, hagyjunk időt a kis kedvencünknek, hogy hozzászokjon a környezethez. Vigyük magunkkal a kedvenc játékát, adjuk a kutyakozmetikusnak, és hagyjuk őket egy kicsit játszani. Így könnyebben kialakul közöttük egy fesztelen viszony.

A kutyakozmetikus szolgáltatásai

Korábban is említettük már, hogy a kutyakozmetika nem kizárólag a szépségről szól. Egészségügyi okai is vannak, hogy javasolt a rendszeres kutyakozmetikázás.

A kutyakozmetikus megfürdeti az állatot, kikeféli a szőrüket, formára nyírja azt. Ezek mellett kezelésbe veszi a mancsaikat is. Itt nem csak a körömvágásra kell gondolni. A mancsaik párnácskáinak és szőrzetének ápolása is igen fontos dolog, kiváltképp a téli időszakban.

A kutyakozmetikus szakszerűen kitisztítja a füleiket is, ami nagyon kényes feladat.

Minden állat egy egyéniség, legyen szó cicáról, kutyáról, esetleg nyusziról. A kutyakozmetikusnak pedig tudnia kell, hogy az egyes viselkedésekre hogyan reagáljon.

A látogatások gyakoriságát is érdemes a kutyakozmetikussal megbeszélni, hiszen ő jártasabb ebben az ügyben.