Állatbarát munkahelyek

Manapság szinte naponta értesülhetünk újabbnál újabb kutatások eredményeiről, miközben vannak dolgok, amik teljes mértékben maguktól értetődnek, nem kell semmilyen kutatást sem elvégezni hozzá. Ilyen például az a megfigyelés is, mely szerint vannak sokkal stresszmentesebbek az állatbarát munkahelyek.

Kételkedett ebben valaki? Akinek van háziállata, az tudja, hogy ez alapvető igazság. Ahol ők megjelennek, ott azonnal vidámabb és nyugodtabb a légkör, nem is beszélve arról, hogy a gazdi és az állat kapcsolatát is erősíti, ha bevisszük őket a munkahelyünkre. És azt még nem is említettük, hogy mennyire fontos ez például a kutyák szocializációjának szempontjából.

Az állatbarát munkahelyek rengeteg előnnyel járnak

A házi kedvencünk jelenlétének pozitív hatását már egyre több munkáltató is felismeri, így nem csoda , hogy egyre több állatbarát munkahelyek létesülnek , ahova magunkkal vihetjük kis kedvencünket.

Ez mind a dolgozónak, mind a munkáltatónak jó, hiszen kellemes és nyugodtabb hangulatban dolgozunk, ha ott van mellettünk a kutyusunk, és így ő sem szenved a szeparációs szorongástól. Ez a munkáltatónak is megéri, hiszen minél kiegyensúlyozottabb az alkalmazottja, annál jobban fog teljesíteni a munkában.

Gondoljunk csak arra, hogy vannak terápiás állatok, akiknek meghatározott intézményekben az emberek segítése, gyógyítása a feladatuk. Leginkább kórházakról van itt szó, de például léteznek biblioterápiás kutyák és macskák, akik könyvtárakban segítik az embereket, vagy egyszerűen csak teszik meghittebbé a hangulatot.

A háziállatok sokkal jobb hellyé teszik a világot. Megvigasztalnak minket, ha szomorúak vagyunk, vidámságot hoznak a mindennapokba, és ami a legfontosabb, hogy feltétel nélküli szeretettel viszonyulnak irányunkba.

Sajnos olyan időbeosztásban élünk manapság, hogy alig tudunk minőségi időt fordítani a kedvenceinkre. Ennek kiküszöbölésére kínál fantasztikus megoldást ez a mozgalom, vagyis hogy vigyük magunkkal a háziállatunkat a munkahelyünkre. Ezzel kifejezetten családiassá tehetjük a munkahelyi légkört, gyakrabban lépünk interakcióba a kollégáinkkal, könnyebben vesszük rá magunkat, hogy felkeljünk a székünkből, hiszen nemcsak nekünk, hanem az állatoknak is vannak szükségleteik. Mivel kutyák alvásigénye átlagosan 12-14 ,míg a macskáké 16-20 óra így valószínűleg az idő nagy részében úgyis aludni fognak.

Az állatbarát munkahellyé válás feltétele

Valószínűleg mindenki szeretné magával vinni a munkába a kis háziállatát. De sajnos nem lehet mindenhova.

Például egy üzembe, a gyártósor és a veszélyes, hangos gépek közé senki se vinné szívesen a kutyusát. Ekkora stressznek senki nem szeretné kitenni őket. Ha zajfóbiás vagy zajérzékeny kis kedvencünk még inkább óvjuk a lármás környezettől. Vagyis mielőtt bárki úgy döntene, hogy állatbaráttá varázsolja a munkahelyét, tisztában kell lennie azzal, hogy az egészségügyi és a munkavédelmi előírásokat be kell tartania.

Elmondható ezért, hogy az állatbarát munkahelyek leginkább irodákban képzelhető el, ahol semmilyen egészségügyi, munkavédelmi előírást nem sért meg az állat jelenléte. Egy cég bármikor dönthet úgy, hogy engedélyezi a háziállatok jelenlétét. Még csak külön engedély, illetve minősítés sem kell hozzá, amennyiben a vezetőség és az ott dolgozok közös megegyezés alapján így döntenek.

Szerencsére egyre növekvő tendenciát mutat azoknak a cégeknek a száma, akik nyitnak a felé, hogy dolgozóik bevihessék magukkal kedvenceiket. Legtöbb esetben itt kutyára gondolunk, de tudunk olyan példát is, ahol az irodaház egy-egy emeletének saját macskája van. Olyan példával is találkozhatunk, hogy valaki az akváriumát viszi be magával, mert az nyugtatja meg. Minden csak megbeszélés kérdése.

Miért jók az állatbarát munkahelyek?

Az állatok mosolyt csalnak a dolgozók arcára, sokkal pozitívabbá varázsolják a légkört. Megnyugtatóan hat a gazdira, ha a kedvence a közelében lehet, nagyon jót tesz a kapcsolatuknak.

Állatbarát környezetben könnyedebben telik el a munkaidő, viszont nagyobb hatékonysággal dolgoznak az emberek. Lényegesen kreatívabbak és nyitottabbak lesznek az egymás közötti interakciókra, hiszen az állatok összehozzák az embereket. A dolgozók általános közérzete sokkal jobb lesz, valamint a mentális állapotuknak is jót tesz az ilyen munkakörnyezet.

Természetesen kizárólag szobatiszta, jól szocializált állatot vigyünk emberek közé, ne veszélyeztessük sem az emberek, sem az állat biztonságát!