A kutyák és a macskák alvásigénye

Nyáron, a tikkasztó hőségben kis kedvenceink is szeretnek elvonulni, hűvös helyen aludni. Ahogy azonban közeledik az ősz, hűvösödik az idő, úgy lesznek ők is egyre aktívabbak, tehát a kutyák és a macskák alvásigénye évszaktól is függő bizonyos mértékben.

Az évszakok és az időjárás változásával az ő alvásigényük is változik. Ugyanúgy, ahogyan a koruk előrehaladtával is. A kölyköknek és az idősebb állatoknak természetesen több alvásra van szükségük. Ezek természetes folyamatok, amiket mi, emberek is tapasztalhatunk. Természetesen az, hogy egy kutya vagy macska mennyit alszik, attól is függhet, hogy mennyire fárasztjuk le őket mind szellemileg, mind fizikailag.

Általában az a kép él bennünk, hogy a kutyánk hanyatt fekve, széttárt lábakkal alussza az igazak álmát. Vagy a cicánk az, aki a lehető leglehetetlenebb helyeken gömbölyödik össze, hogy kipihenje magát. Szerintem mindannyian beismerhetjük, hogy szoktuk ilyenkor meglesni őket, és jókat nevetünk rajtuk, hogy hogyan tudnak ilyen lehetetlen pózokban és helyeken aludni. :)

A kutyák alvásigénye

A kutyák alvási igénye 12-14 óra között mozog naponta. Ez attól (is) függhet, hogy milyen fajtájú, méretű és korú kutyáról van szó. Gyakran látjuk őket napközben is szundikálni, pihenni. A szervezetük igényli ezt, főleg egy jó hosszú séta, vagy intenzív játék, esetleg szellemi lefárasztás után. Nem is csoda, hiszen annyira bele tudják magukat élni a mókába, hogy szinte végkimerülésig képesek hajszolni magukat. Igyekezzünk azért az ilyen mértékű lefárasztást hanyagolni.

Inkább a gyakori, de rövid időtartamú intenzív játékot válasszuk, vagy a hosszú, de nem megerőltető tempójú sétát. Ami után azonnal isznak, és ki is dőlnek. Hihetetlen, hogy akár már egy órányi alvás után is képesek ugyanolyan fitten és üdén újrakezdeni a tevékenykedést, mintha mi sem történt volna.

Azt kell mondanunk, hogy a kutyák akkor alszanak, amikor a szervezetüknek szüksége van rá. Megtörténhet, hogy ez nappal lesz, mert az egész éjszakát a területe ellenőrzésével, védelmével, vagyis ugatással töltötte. Ebben az esetben az alvást napközben kell pótolnia.

Az is megesik, hogy nagy melegben, vagy éppen nagy hidegben, esőben viszont semmi kedvük előbújni a fekhelyükről. Tartsuk ezt tiszteletben, mi sem szeretjük, ha felvernek minket álmunkból. Főleg nem akkor, ha nagyon fázunk, vagy bőrig kellene áznunk.

Ők pedig, ősi ösztöneiknek köszönhetően, szinte a legkisebb zajra is felébrednek. Hiába próbálunk mi meg elosonni mellettük. Semmi esélyünk.

Esetleg csak akkor, ha a kutya olyan mély alvásos fázisban van, hogy bármi történhet körülötte. Általában ilyenkor szoktak horkolni is. Ezen is jókat szoktunk nevetni, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy igazán jót pihennek.

A macskák alvásigénye

Ha alvásról van szó, akkor abban a macskák verhetetlenek. Amikor éppen nem vadásznak, játszanak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy alszanak.

A macskák napi alvásigénye 16-20 óra. Természetesen esetükben is meghatározó, hogy milyen termetű és korú macskáról van szó. Az idős és a kölyökmacskák szinte egész nap alszanak, alig vannak ébren. Rájuk jellemző a 20 óra alvás. A fiatalabb állatok beérik 16 óra alvással is.

De ez az alvás sem az az igazi mély alvás, hiszen minden apró neszre, mozdulatra felriadnak. A vérükben van, hiszen a vadászat ősi ösztönük.

Éppen ezért a legjobbat akkor tudják pihenni a macskák, ha teljesen üres a lakás, ház, az udvaron olyan helyre tudnak elhúzódni, ahol nem zavarja őket senki és semmi. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy milyen fura helyeken képesek elaludni.

Az alvás nagyon fontos

A kutyák és a macskák alvásigénye nem egyforma, de mindkét faj számára ugyanazért fontos az alvás, mint nekünk embereknek. Alvás közben regenerálódnak, tulajdonképpen megőrzik az egészségüket.

Kutyusainkkal sokat szoktunk labdázni, túrázni, gondolkodást igénylő feladatokat megoldatni, így ők nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is kifáradnak.

A macskák, amikor ébren vannak, szintén nagyon aktívak. Megfigyelnek, „vadásznak”, játszunk velük. Ha alaposan lefárasztjuk őket, akkor nem is kell csodálkozni, hogy sokat alszanak majd.

Alvásra van szükségük ahhoz, hogy regenerálódni tudjanak.

Azonban, ha a megszokottnál is többet alszanak, nincs kedvük semmihez, még felkelni sem a helyükről, akkor vigyük őket állatorvoshoz. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ismerjük annyira a kutyánkat és a macskánkat, hogy tudjuk, mikor csak simán lusták, és hogy mikor lehet egészségügyi probléma az inaktivitás oka.