Mikor vigyük kedvenceinket azonnal állatorvoshoz?

Kortól függően, egyébként is javasolt időnként, évente egyszer legalább, hogy vigyük kedvenceinket az állatorvoshoz, hogy tudjuk minden rendben van vele vagy időben kiderüljön ha baj közeleg.

Annyira imádjuk kis kedvenceinket, hogy bármit megtennénk értük. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk arra is, hogy pánikoljunk, ha valami nincs rendben. Ez mind természetes, hiszen a szeretet így működik. Minden gazdinak ez a félelme, akár beismeri, akár nem.

Az alábbiakban abban próbálunk segíteni, hogy különbséget tudjunk tenni a sürgősségi ellátást igénylő esetek, valamint az enyhébb, otthon is kezelhető kisebb-nagyobb tünetek között.

Természetesen vannak sürgősségi esetek, amikor minden perc számít és nincs mire várni. Viszont vannak olyan betegségek, amikor megvárhatjuk a reggelt, hogy elvigyük a rendelőbe őket.

Az első jelek, hogy vigyük el kedvenceinket állatorvoshoz

Honnan is jövünk rá, hogy valami gond lehet a macskánkkal, kutyánkkal? Onnan, hogy másképpen kezd viselkedni, mint ahogy szokott.

Vannak fura szokásaik, ezt mindannyian tudjuk, a kutyáknak és a macskáknak is. Nem erre gondolunk tehát, amikor gyanús viselkedést látunk részükről.

Kedvenceinknek van egy megszokott viselkedése, hangulata, lelki állapota. Ezt ismerjük, ehhez vagyunk szokva. Ha ez megváltozik, akkor már gyanakodni kezdünk, figyelünk. Vannak esetek, amikor nekik is csak rossz napjuk van, vagy nem olyan vidámak, mint lenni szoktak. Ezek a hangulatingadozások általában gyorsan elmúlnak. Ha azonban nem, akkor fokozottan figyeljük őket.

Az első jelek között van, hogy macskánk, kutyánk levert, kedvetlen, inaktív, még a kedvenc játéka sem érdekli, étvágytalan. Később pedig megjelennek a további tünetek.

Hányás/hasmenés

Esetükben is megtörténhet, hogy valami megterheli a gyomrukat, ami miatt hányni kezdenek, vagy megy a hasuk. Ha ez egyszeri eset, minden normalizálódik magától, akkor nem kell orvoshoz vinni őket. Amennyiben azonban nem szűnik a hányás, hasmenés 24 óra elmúltával sem, esetleg vér jelenik meg benne, van 3-4 órán belül már 5x-6x vagy még többször hányt, akkor azonnal vigyük az állatorvoshoz őket.

A kutyák gyakrabban hánynak, mint a macskák. De a macskák esetében is előfordul. Sajnos kiszáradáshoz vezethet, ha nem reagálunk időben.

Ilyenkor ne akarjuk etetni, itatni őket, csak minél előbb juttassuk el az állatorvoshoz.

Mérgezés

A hányás és hasmenés nemcsak gyomorrontás következménye lehet, hanem mérgezésé is. Mivel rendkívül kíváncsiak, ezért mindenbe belekóstolnak, ha tehetik.

Ha ilyen eset merülne fel, akkor gondolkodás nélkül irány az állatorvosi rendelő. Minél kevesebb idő telik el a méreg elfogyasztásától, minél kevésbé szívódik fel, annál kezelhetőbb az állapotuk.

A sétáik során is találkozhatnak számukra mérgező dolgokkal, de sajnos vannak olyan kegyetlen és szívtelen emberek is, akik szándékosan próbálják meg megmérgezni a kutyákat, macskákat.

Mérgezés esetén, általában az eddig felsorolt összes tünet észlelhető és szinte egyszerre jelentkezik. Kedvetlen, étvágytalan, remeg, hány (rövid időn belül többször is), inaktív (csak fekszik). Ilyenkor azonnal vigyük állatorvoshoz, akár a legközelebbi ügyeletre, ha olyan az időpont, hogy már vagy még nincs rendelési idő.

Vannak állatorvosok, akik házhoz is jönnek (közel) teljes menetfelszereléssel, érdemes elmentenünk egy ilyen orvos telefonszámát ilyen esetekre.

Vérzés, sebek, törések

Azt hiszem, itt nincs is szükség sok magyarázatra. Ezek mind olyan sérülések, amikkel azonnal orvoshoz kell vinni.

Ha a vérzés öt percen belül nem áll el, vagy szemmel láthatóan mély és nagy sebről van szó, akkor azonnal vigyük a kutyát vagy a macskát az állatorvoshoz. A felszíni sérüléseket, kisebb sebeket, amik nem járnak súlyos vérzéssel, otthon is elláthatjuk. A lényeg a sebek kitisztítása, sterilen tartása, hogy ne fertőződjenek el.

Szintén állatorvosra van szükség, ha balesetet szenvedett az állat, ütés érte, esetleg elvesztette az eszméletét, csonttörés történt.

Légzési problémák

Minden állatnak megvan a légzési tempója. Ha ez változik, és nem azért, mert hőség van, akkor sürgősségi esetnek minősül a dolog. Különösen a macskák esetében jelent gondot, ha nyitott szájjal lélegeznek. Ez lehet amiatt, hogy valami megakadt a légutakban, vagy éppen allergiás reakció lép fel náluk. Ha hörgő, sípoló hangot adnak ki levegővétel közben, akkor az szintén állatorvost igényel.

Hasi problémák

Azonnali beavatkozást igényel, ha azt látjuk, hogy kutyánk vagy macskánk fel van fújódva, minden erőlködése ellenére sem tudja üríteni a székletét és a vizeletét vagy ezekben látunk valami nem odavalót, pl. élősködőt, vért, nagyobb mennyiségű madzagot, műanyagot vagy hasonlót.

Megtörténhet, hogy gyomorcsavarodásról van szó. Ez főleg a kutyákra jellemző, fokozottan egyes nagy testű fajtákra. Ekkor a kutyák gyomra felfúvódik, és megcsavarodik saját maga körül.

Onnan ismerhető fel, hogy evés után a hasuk látványosan megnő, nyugtalanok lesznek, próbálnak hányni, de csak nyálat öklendeznek. Azonnal vigyük kedvencünket állatorvoshoz, mert ilyenkor minden egyes pillanat számít!