Mivel ne etessük a kutyát és a macskát?

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a kutyák, macskák mindent megesznek, ezért van, aki házi koszttal, otthoni maradékkal eteti őket és tényleg mindent beletesz a kajájukba, ami megmaradt. Ez nem jó döntés. Cikkünkben végigvesszük az alapokat, hogy mivel ne etessük a kutyát, macskát.

A nyári időszak a teraszon való üldögélésről szól. Szeretünk kivonulni ilyenkor a természetbe, a hűvösbe. Gyakran ott is étkezünk, vagy csak nassolunk valamit beszélgetés vagy családi program közben.

Természetesen ilyenkor négylábú kedvenceink is odagyűlnek körénk, hiszen számukra nincs is annál jobb érzés, mint az, hogy a közelünkben lehetnek.

Az a sóvár pillantás

Ilyenkor gyakran megesik, még a legkövetkezetesebb gazdival is, hogy nem tud ellenállni a kunyeráló tekinteteknek. Ennek a technikáját a kutyák és a macskák tökélyre fejlesztették.

Azonban ügyeljünk arra, hogy az egészségük érdekében ne csábuljunk el olyan könnyen. Számos étel, ami az embernek semmiféle rizikót nem jelent, nekik súlyos egészségügyi panaszokat okozhat.

Mielőtt teletömnénk a kutyát és a macskát mindenféle földi jóval, járjunk utána annak, hogy mely ételek lehetnek veszélyesek a számukra.

Mivel ne etessük? – Kutyák

Sokan házi koszttal, otthoni maradékkal etetik őket és mindent beletesznek a kajájukba, ami megmaradt.

EZT NE CSINÁLJUK! Ezzel komoly veszélybe sodorhatjuk a kutyánk életét.

Nem magával a házi koszttal van a gond, hanem a „mindent beledobunk” történettel. Már a fűszerek miatt sem igazán javasolt maradékot adni nekik. Főleg nem úgy, hogy kenyeret, illetve egyéb pékárut áztatunk le nekik. Allergia léphet fel emiatt, valamint hiánybetegségek alakulhatnak ki az egyoldalú táplálkozás miatt.

Ne higgyük azt, hogy az ő gyomruk mindent megemészt. Mivel mi sem esszük meg a romlott, penészes ételmaradékot, így ezt tőlük se várjuk el. Sőt azt sem, hogy a legolcsóbb, ki tudja, mi van benne tápot megegyék.

Komoly mérgezésnek tehetjük ki őket, hiszen a penészgombák például toxinokat termelnek.

Az alábbi ételeket ne adjuk a kutyáknak:

Csokoládé

A legkedveltebb nasi, nem véletlen, hogy mi is alig tudunk ellenállni neki. Pedig komoly vesekárosodást okozhat a kutyáknak, és a fogaiknak sem tesz túl jót. Főleg akkor, ha magas a kakaótartalma. Abban az esetben már akár egy kocka is életveszélyes lehet. Kerüljük, hogy a kutyusunk csokihoz jusson!

Tej és tejtermékek

A kutyák szervezete nem tudja megemészteni a laktózt, így hányást, hasmenést okozhat számukra. Ha adunk is nekik tejterméket, akkor az ne tej legyen, hanem joghurt vagy túró. És ezt is csak nagyon ritkán.

Koffein-, illetve alkoholtartalmú italok

Történnek véletlen balesetek is, de sajnos akadnak olyan gazdik is, akik szerint vicces koffein- vagy alkoholtartalmú italokat adni a kutyának. Egyáltalán nem az. Számukra már egy kis adag is komoly májkárosító, mérgező hatással van.

A gyümölcsök közül ne adjuk nekik a szőlőt, csonthéjasokat, a zöldségfélék közül pedig kerüljük a hagymát, a borsót, a káposztát, a krumplit.

Mivel ne etessük? – Macskák

A cicák emésztőrendszere is más, mint az emberé. Számukra a hús a legfontosabb táplálék, és a táplálkozásuk több mint felét annak kell kitennie.

A csokoládé és a tejtermékek ugyanúgy tiltólistán vannak a macskák esetében is, mint a kutyáknál. Ki hinné, igaz? Pedig az a tévhit, hogy imádják a tejet. Ennek ellenére a macskák nem tudják megemészteni a tejet, hasmenést okozhat nekik. Vannak laktózmentes tejek cicáknak és a kecske tej, amit még adhatunk ha tejjel szeretnénk itatni.

A fűszerek miatt ugyanúgy a macskák esetében is vigyázni kell a házi koszttal, mint a kutyáknál. Ez a helyzet az édességekkel és a csokival is. Hiába néz ránk kérlelően, ne adjunk neki! Nem csak a fogaik egészsége miatt, hanem mert a kakaó mérgező lehet számukra.

Ez csak egy töredéke azoknak az ételeknek, amik veszélyt jelenthetnek a kutyánkra vagy a macskánkra nézve. Sajnos a lista nagyon hosszú.

Ne legyünk könnyelműek, ha kis kedvenceink etetéséről van szó. Tájékozódjunk, hogy a számukra legjobb ételeket biztosítsuk nekik. Ne gondoljuk azt, hogy ami nekünk jó, az nekik is. Egyáltalán nem egyformán működik a szervezetünk, éppen ezért nem is ajánlatos ugyanazokat az ételeket fogyasztaniuk, amit mi, emberek.