Állatos fotók

Meglátunk egy cuki kutyás, cicás, illetve bármilyen számunkra kedves állatos fotót, és már el is olvadtunk. Ha rossz kedvünk is volt, akkor ezek a képek biztosan fel fognak vidítani minket.

De vajon mi ennek az oka? Miért érzékenyülünk, mosolyodunk el az állatok fényképei láttán?

Megvannak azok a dolgok, amik szinte minden embernek örömöt okoznak. Nem általánosíthatunk ugyan, de azért a nagy többséget nem hagyja hidegen egy ölelkező jegesmedvepár, vagy egy kutyakölyök fotója. Jóérzést vált ki belőlünk.

A vizuális információk fontosak

Mivel az agyunk leginkább a vizuális információknak van kitéve, így nem véletlen, hogy a fényképek igen fontos szerepet játszanak az életünkben. A kellemes, boldog kisugárzású képekre, mint például az állatos fotók szívesebben szeretünk ránézni, hiszen jó érzést keltenek bennünk.

Éppen ezért gyakran mi magunk keresünk rá olyan képekre vagy videókra, ahol vicces, boldog, egymást szerető állatokat látunk. Leginkább akkor szoktuk ezt megtenni, amikor stresszesek vagyunk, vagy szomorúak, és úgy érezzük, hogy szükségünk van valamire, ami felvidít minket.

Mert hát ki tudna komor maradni, ha meglát egy boldogan a labda után futó, lobogó fülű kutyát, vagy egymással játszó cicákat, a mogyorójának őszinte szívből örülő mókust? Minden bizonnyal mindenkinek mosolyra fog húzódni a szája.

Öröm, ha örülhetünk. Erre jók az állatos fotók

Szeretjük jól érezni magunkat, és szeretjük azokat a dolgokat, amik örömöt ébresztenek bennünk. Állatbarát emberek esetében pedig a legtermészetesebb dolog, hogy a vidám állatos képek őket is felvidítják.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha szenvedő, veszélyben levő állatot látunk. Az ilyen képek elszomorítanak minket, sajnálatot és dühöt ébresztenek bennünk. Dühöt, hiszen az állatok szenvedését gyakran az ember okozza.

A menhelyek ezért hirdetik a gazdit kereső kutyákat, macskákat fényképeken. Az azokon látható szerencsétlen sorsú állatokon megesik a szívünk, azonnal szeretnénk az összeset örökbe fogadni, hogy soha többé ne kelljen szenvedniük.

De térjünk inkább vissza a vidám, kedves állatos fotókhoz!

A meglepetés ereje állatos fotók esetében

Mind láttunk olyan képeket, ahol az állatok olyan dolgokat csináltak, amik teljesen megleptek minket. A meglepetés erejének köszönhetően pedig jót nevettünk. Ki sem lehet bírni nevetés nélkül, ha például egy mókus bedugja a fejét a kamera elé, miközben egy emberpár éppen fényképet próbál készíteni magáról. Vagy ha egy kiskacsa ráül a kutya fejére. Vagy ha egy cica éppen boldogan hempereg a fűben. S még sorolhatnánk.

A váratlan viselkedésformák mosolyra fakasztanak minket, hiszen nem ezekhez vagyunk szokva. Megvannak a magunk előítéletei az állatokkal szemben. Ha pedig ez megdőlni látszik, amit fénykép is bizonyít, akkor bizony jót nevetünk, és azon kezdünk el gondolkodni, hogy ez meg hogyan lehetséges.

Az állatok pedig mindig tudnak meglepetéssel szolgálni. Hiszen ők maguk is szeretnek vidámak lenni. Ennek érdekében pedig sok furcsa dolgot tesznek.

Az állatos fotók élettani hatásai

Miközben bájos vagy vicces állatokat ábrázoló képeket nézünk, akkor megnyugszik a szervezetünk. Ha stresszesek is voltunk, ezek a képek oldják a feszültséget. Csökken az ember vérnyomása, lassul a szívverése. A hangulata is jobb lesz, valamilyen szinten elengedi a szomorúságot, tehát nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a boldog, önfeledt, cuki állatokról készült fényképek kedélyjavítóként is funkcionálhatnak nálunk, embereknél.

Nem véletlen az sem, hogy számos esetben használnak állatokat terápiás jelleggel. Több kórházban is bevett szokás, hogy állatokat vonnak be a gyerekek gyógyításának során. Azért teszik ezt, mert így oldódik valamelyest a feszültség a kis betegekben, jobb lesz a közérzetük, szeretetet adnak és kapnak. Egy terápia során nagyon fontos az, hogy kiegyensúlyozott lelki állapotban legyen az ápolt. Ebben pedig az állatok nagyszerű szolgálatot tesznek.

És nemcsak élőben, hanem fényképeken és videókon is. Ha szomorú vagy, keress olyan fényképeket vagy vedd körbe magad állatos képekkel, ahol vidám, vicces vagy éppen az életet önfeledten élvező állatokat látsz, és biztos lehetsz benne, hogy te magad is jobb kedvű és nyugodtabb leszel.