Körömvágás az állatoknak

A körömvágás az állatoknak és nekünk embereknek sem a kedvenc elfoglaltságunk, de a kutyák és a macskák körme ugyanúgy nő és ugyanolyan ápolást igényel, mint a mi körmünk. Folyamatosan vágni vagy reszelni kell, hogy ne akadályozzák az állatot a járásban vagy rosszabb esetben deformálódjanak a lábujjak.

Ha szakemberre szeretnénk bízni ezt a dolgot, akkor bármelyik kutyakozmetikában vagy állatorvosi rendelőben a segítségünkre lesznek. Sőt, arra is megkérhetjük őket, hogy mutassák meg, tanítsanak meg minket, hogyan kell csinálni, hogy utána már mi magunk is levághassuk a körmüket otthon.

Otthoni körömvágás az állatoknak

Ha úgy döntünk, hogy magunk csináljuk nagyon-nagyon oda kell figyelnünk, akkor is ha megtanítottak bennünket, mert könnyen okozhatunk vele nagy és hosszan tartó fájdalmat kedvencünknek ha elrontjuk. A sötét vagy fekete körmöknél csak a rutinra hagyatkozhatunk, hogy meddig szabad vágni, így mi azt javasoljuk, hogy minden esetben bízzuk inkább szakemberre a vágást.

Természetesen vannak, akik ódzkodnak ettől és bizonytalannak érzik magukat. Úgy nem érdemes erőltetni, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot. Ha viszont érzel magadban motivációt, hogy ezt te szeretnéd csinálni, akkor szolgálunk néhány hasznos tanáccsal, hogy hogyan is csináld.

Ha úgy döntesz, hogy mindenképpen te akarod csinálni, akkor a legkönnyebb dolgod a reszelővel lesz. Vágás helyett többször kell keveset reszelni a körömből egy sima mezei körömreszelővel. Persze ez tovább tart és gyakrabban kell csinálni, de egy kis jutalomfalattal és esemény utáni játékkal könnyen hosszászoktatható a kutya és a macska egyaránt. Ha néhány naponta 5 percet rászánsz és rutinná válik, az mindenki számára a legkönnyebb megoldás lesz.

Mikor van szükség körömvágásra az állatoknak?

Gyakran hallani azt, hogy ez megint csak egy új hóbort, hogy régen se vágták a kutyák és a macskák körmét, mégis boldogan éltek. Ami valamilyen szinten igaz is.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy azokban az időkben ezek az állatok nem a szobában éltek. A kutyák és a macskák kinti állatok voltak, életük nagy részét nem bent a lakásban, hanem kinn töltötték. Éppen ezért az ő körmüket nem volt szükséges vágni, hiszen a különböző minőségű és egyenetlen talajon, valamint ásás közben a körmeik a megfelelő méretűre koptak.

Napi tevékenységeik során járkálhattak a betonon, füvön, földön, ami mind-mind elősegítette a körmeik kopását. Ugyanígy a macskák is kijártak, ahol szabadon élesíthették a körmeiket a kerítések lécein, illetve bármilyen fán, ami az útjukba került.

Érvek a körömvágás mellett és ellen az állatoknak

Az ápolatlan körmök megbosszulják magukat. Ha nem vágjuk vagy reszeljük le időben, akkor nagyon könnyen berepedezhetnek, akár el is törhetnek, súlyos esetekben pedig akár bele is nőhetnek a mancsukba. Sajnos az elhanyagolt körmök akár még orvosi beavatkozást is igényelhetnek. Ha eltörik, bereped, akkor vérezhet, seb is keletkezhet. Ha pedig még tovább nő, akkor vissza is pördülhet, belenőve a párnácskáikba, gyulladásos megbetegedést és iszonyú fájdalmat okozva a kutyánknak.

Amikor szilárd talajon megy a kutyánk, és halljuk a lépéseit, akkor eljött az ideje a körömvágásnak.

A kutyák körmének ideális esetben akkorának kell lennie, hogy ne érjen a földhöz.

Szerencsés esetben a kinti tartású kutyák szaladgálnak annyit betonon, vagy ásnak különböző helyeken, hogy megfelelő méretűre kopik a körmük.

A macskák mindig mások…

Macskák esetében akkor beszélhetünk hosszú, levágandó körömről, ha a cica körmei akkor is kilátszanak, ha nem nyomják ki őket, ha nyugalmi állapotban vannak.

Mivel a macskák igen aktívan használják a körmeiket, így esetükben annyira nem áll fenn annak a veszélye, hogy elnőnének. Viszont megtörténhet, kifejezetten akkor, ha nincs hol élesíteni a körmét.

Kinti macska esetében tehát nincs szükség a körmök vágására, mert az folyamatosan kopik. Ugyanakkor nem is javasolt, hiszen akkor nehezebben tudna például fára mászni, ami azért néha szükséges menekülő útvonal a számára.

Benti cicák körmét sem feltétlenül kell levágni, amennyiben az állat rendelkezésére áll egy kaparófa. Ennek több szempontból is hasznát vesszük. Élesíti a körmét, ugyanakkor általa biztonságban vannak a bútoraink, mert nem azokba fogja beleengedni a karmait.

Kezdjünk neki a körömvágásnak! De hogyan?

Ahogy már említettük, mi a reszelést javasoljuk leginkább ha már házilag karjuk megoldani. Fém körömreszelőt használjunk és építsük be a mindennapokba a rutint. 3-4 naponta 5 perc reszelgetéssel kiváló eredményt lehet elérni.

Ha mégis vágunk, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy kizárólag erre a célra kifejlesztett körömvágót használjunk. Tehát ne essünk neki a körmeiknek emberi körömvágóval vagy ollóval!

A másik nagyon fontos dolog, hogy ne akarjuk nagyon visszavágni a körmeiket. Fogjuk meg a kutya mancsát. A körömvágóval merőlegesen vágjunk. Arra ügyeljünk, hogy ne túl nagyot vágjunk a körömből, mert akkor már megsérthetjük az élő részt is. Ez vérzéssel és óriási fájdalommal jár.

Éppen ezért csak kicsiket vágjunk le, és ha látunk a körömben sötét foltot, akkor ne vágjuk tovább, mert az már az élő rész.

És végül, de nem utolsósorban a jutalomfalat. Ezt soha ne felejtsük el! Jutalmazzuk meg kedvenceinket, hiszen a körömvágás egyiküknek sem a kedvenc elfoglaltsága. Természetesen e mellett hatalmas öleléssel, simogatással és játékkal is köszönjük meg nekik az együttműködést.