Téli kihűlés

A téli kihűlés és kinti kutyatartás kapcsán nagyon sok tévhit kering. Mindenekelőtt ki kell hangsúlyozni, hogy csak felelős módon tartsunk kint kutyát vagy macskát, legyen akár tél vagy nyár.

Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy biztosítasz számukra megfelelő, száraz, meleg helyet, ahová be tudnak húzódni a szeles, havas időben. Gondoskodsz arról, hogy ne jéghideg vizet igyanak, és hogy ne fagyjon be a vizük, hanem inkább naponta többször is adsz nekik langyos vizet.

Ezek pedig mind csak az alapvető dolgok. Ahogyan magunkra odafigyelünk, hogy ne fázzunk meg télvíz idején, úgy rájuk is figyeljünk oda.

A téli kihűlés ellen vastag szőr borítja, az megvédi!

Hiába van nagy bundájuk, az nem védi meg őket a végtelenségig a zord időben a kihűléstől. Sokan úgy vannak vele, hogy a kutya, macska szőrös állat, tehát nem fázik. Még akkor sem, ha kinn tartósan -5 fok körüli a hőmérséklet.

Ez viszont egy hatalmas tévedés. Mert hiába a nagy bunda, a tartós hidegben ők is kihűlhetnek, pláne akkor, ha nincs menedék a fejük felett. Az állandó jelleggel kint tartott kutyák, amennyiben jól szigetelt házat biztosítunk a számukra, nem fognak megfázni. Hozzá vannak szokva a külső hőmérséklet változásához, és alkalmazkodni is tudnak hozzá.

A hidegből a meleg lakásba bevitt kutya és macska hőháztartása képes teljesen felborulni, hiszen ezzel tulajdonképpen sokkoljuk őket.

Nem véletlen, és nem csak valami divathóbort az sem, hogy kistestű, rövid szőrű kutyáknak különböző kutyaruhákat találtak ki. Amennyiben a saját bundájuk nem tudja ellátni a hővédelem funkcióját, akkor bizony rá kell segítenünk.

Vannak azonban olyan hidegtűrő kutyafajták, akiknek a havas, télies időjárás a lételemük. Őket nem kell félteni, hiszen a génjeikben van a hideg tűrése.

Levonhatjuk tehát a következtetést, hogy attól, hogy a kutyának és a macskának vastag bundája van, az még nem óvja meg őket a téli kihűléstől. Szabadban tartott állatok esetében a szigetelt, megfelelő méretű menedékhely a legfontosabb.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a szabadban tartott állatok mancsai megfelelő ápolást és védelmet kapjanak az év hideg időszakában (is). Amikor sétálni megyünk a kedvencünkkel, ne hagyjuk, hogy hosszú ideig egy helyben álljon, vagy esetleg feküdjön a havas, hideg földön. A legjobb az, ha folyamatosan mozgásban vagyunk velük.

Téli kihűlés tévhit: hóevés

Másik hatalmas tévhit, hogy ha megmarad a hó, akkor nem kell odafigyelni, hogy ne fagyjon be a vizük, hiszen akkor majd esznek havat. Egyébként sincs akkora vízigényük télen, mint nyáron.

Ez mind óriási tévedés!

Igenis szükségük van vízre, hiszen télen is kiszáradhatnak, ha nem jutnak elegendő mennyiségű folyadékhoz. Alapvető elvárás, hogy télen is legyen előttük iható hőmérsékletű víz!

(Ugyanez a helyzet a táplálékkal is. Azt is melegen, lehetőleg szoba-hőmérsékletű állapotban adjuk oda nekik.)

Nem beszélve arról, hogy a hó- és jégevésnek igen komoly egészségügyi következményei lehetnek. A kutyák és a macskák is megfázhatnak, akárcsak mi, emberek.

Garat-, gége-, esetleg torokgyulladás is lehet a dologból. Mert bizony ezeket a betegségeket ők is megkaphatják.

Hogyan ismerhetjük fel, hogy kutyánknak, macskánknak légzőszervi megbetegedése van, vagyis hogy megfázott?

Onnan, hogy rekedt lesz a hangja, nehezebben (hangosabban) lélegzik, esetleg még láza is lesz. Olyan köhögési roham is rájuk törhet, aminek hányás lesz vége. Ilyenkor ne gondolkozzunk sokat, hanem azonnal vigyük őket állatorvoshoz.

A hóevésnek azonban van még egy nagyon komoly veszélye, főleg városi környezetben. Nem csak a téli kihűlés lehetősége, hanem a szennyezettség.

Sohasem tudhatjuk, hogy mi került a hóra. Lehet az az utcák szórására használt só, illetve egyéb vegyi anyag, vagy akár olaj, tisztítószerek, de megbújhat benne szemét is. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy kutyánk havat vagy jeget egyen!

A téli hideg, zord időjárás nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is igénybe veszi. Segítsük kedvenceinket abban, hogy könnyebben átvészeljék a téli hónapokat. Legyünk felelős gazdik!

Gondoskodjunk meleg búvóhelyről, meleg ételről és vízről számukra. Ha eláznak, jeges, havas lesz a bundájuk, akkor szárítsuk meg őket, mert ellenkező esetben teljesen ki is hűlhetnek.

A tél legyen a közös mókázás és játék időszaka, ne pedig a didergésé és kihűlésé.