Óvjuk macskáinkat és kutyáinkat a hidegtől is!

Az esős őszi, majd pedig a fagyos, szeles téli hónapok a kutyáinkat és a macskáinkat sem kíméli. Nem véletlen, hogy ilyenkor vastagabb bundát, valamint vaskos zsírréteget növesztenek magukra, hogy a viszontagságos hőmérsékleteket kibírják. Az évszázados tenyésztés miatt azonban ez már korántsem elegendő és a mi felelősségünk, hogy óvjuk macskáinkat és kutyáinkat a hidegtől!

Az állattartás együtt jár azzal, hogy felelős gazdik legyünk. Kis kedvenceink minden igényét igyekszünk kielégíteni, valamint feltétlen szeretetben részesíteni őket.

A gondoskodás nemcsak abban merül ki, hogy adunk nekik enni és inni, hanem abban is, hogy mentális és fizikai szükségletüket is kielégítjük kapcsolatépítéssel, játékkal és fizikai kontaktussal. Továbbá biztonságos és kényelmes helyet biztosítunk számukra. Ez fokozottan érvényes akkor, ha az állatot kinn tartjuk, nem pedig bent a lakásban vagy házban. Ha kinti vagy kinti-benti tartással vállaltunk háziállatot kutya kötelességünk, hogy óvjuk kutyáinkat és macskáinkat a hidegtől!

Téli óvintézkedések, hogy óvjuk macskáinkat és kutyáinkat a hidegtől.

Tudatos és felelősségteljes gazdiként tudjuk, hogy a téli fagyos, jeges időben melegen bélelt házikót kell biztosítanunk az udvaron élő kutyusnak, cicának. Ezzel egy időben pedig arra is oda kell figyelnünk, hogy a mancsaikat is megóvjuk a fagyási sérülésektől.

Amennyiben tehetjük, akkor nagyon hideg téli éjszakákon, vagy amikor jeges eső esik és süvít a szél, akkor engedjük be őket a lakásba legalább a folyosóra vagy a házban a teraszra, garázsba. Legjobb ha fűtött, de minimum szélvédett és fedett helyiséget kell biztosítanunk számára, hiszen a kint tartott állat élete az időjárás és a hőmérsékletek viszontagságai miatt évekkel is rövidülhet, nem beszélve az életminőségük jelentős romlásáról.

Nem szeretnénk filozófiai vitába bocsátkozni vagy ez ügyben állást foglalni, hogy ki szerint jobb vagy rosszabb a kinti szabadság, de tény hogy a kint vagy kint is tartott állatok átlagos élettartama évekkel rövidebb a benti társaikénál a balesetek és betegségek miatt a statisztikák szerint. Ugyanez a helyzet az ivaros kontra ivartalan kérdést illetően.

Partneroldalunk ebben a bejegyzésünkben részletesen leírta, hogy hogyan is kell készíteni megfelelő, jól szigetelt, szélvédett házat a kutyáknak és a macskáknak is, hogy könnyebben vészeljék át a téli hideg időt. Jó szívvel ajánljuk azoknak, akik kint tartják kedvenceiket vagy a kóborkáknak szeretnének segíteni és van egy kis kézügyességünk, affinitásuk a barkácsoláshoz.

Amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy ne tegyünk be a házikójukba pokrócot, paplant, párnát, mert ezeket az általa bevitt hó, sár eláztatja, amitől a kis kedvencünk csak még jobban fázni fog, sőt még fel is fázhat. Jobb esetben simán kiviszi a házából és szétcincálja játék gyanánt. Használjunk inkább szalmát vagy forgácsot a házikó kibéleléséhez.

Benn tartott állatoknál pedig ilyen időszakban is hasznos holmi egy lábmosópohár, hogy nem koszolja össze a padlót kedvencünk.

Egészségesen és fitten várjuk a hűvös időt

A hideg időjárásra való felkészülés a táplálkozásban is megmutatkozik. Mivel ilyenkor megnő a kutyák és a macskák testsúlya is, így igyekezzünk több eledelt adni nekik, mint nyáron. Ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz , hogy óvjuk macskáinkat és kutyáinkat a hidegtől. A nagy hőségben nem szokott jó étvágyuk lenni. Szinte csak a túlélés miatt vesznek magukhoz táplálékot. Viszont vizet annál többet.

Az őszi, téli időszakban ez megváltozik. Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy jön meg az étvágyuk is. A magasabb kalóriabevitellel készülnek fel a hidegre. A bundájuk is vastagabb lesz, hogy jobban szigeteljen, ezt a bundát azonban ápolni érdemes.

Ebben az időszakban érdemes a megfelelő vitaminellátásukról is gondoskodni. Ma már számtalan táplálékkiegészítő kapható, ami ezt a célt szolgálja. A legtöbb esetben külön a macskák, külön a kutyák számára, így erre ügyeljünk a választáskor.

A téli, főleg fagyos időszakban figyeljünk arra, hogy a kinti tartású kedvenceink ne jeges vizet igyanak. Amikor csak tehetjük, langyos vizet adjunk nekik, mivel a hideg az ő torkuknak is megárthat és pár óránként cseréljük.

Mivel ilyenkor nincs olyan meleg, így leginkább a kapott eledel miatt lesznek szomjasak. Éppen ezért a téli hidegek során kevesebb száraz tápot kapjanak, hiszen attól csak még szomjasabbak lesznek.

A legmegfelelőbb a konzerv eledel, vagy a mi magunk által főzött étel. A lényeg, hogy ne legyen hideg, inkább meleg, mivel ez is hozzájárul a testük melegen tartásához. Ha nagyobb adagot főztünk másnap ugyanúgy megmelegíthetjük számukra is a mikróban mint a tűzhelyen.

Főleg kistestű és/vagy rövid szőrű, leginkább lakásban, melegen tartott kutyák esetében kinti séta alkalmával javasolt a kutyaruha is. Az sem ritka, hogy a kint tartott rövid szőrű kutyusokra ruhát adnak állandó jelleggel telente.

Óvjuk macskáinkat és kutyáinkat a hidegtől figyelmünkkel is – avagy a megfázás jelei

A cicáknak igencsak különleges képességük van arra, hogy a lehető legkisebbre összegömbölyödjenek. Így megelőzik a megfázást. Bár ők leginkább a napos és száraz időt kedvelik, mégis picit jobban bírják a telet a kutyáknál. Vastag bundát növesztenek, felszednek némi zsírt magukra. Persze ezt sem szabad hagyni a végletekig. Próbáljuk meg minél többször lefárasztani a cicákat is fizikailag, így kerülve el az elhízást.

A kutyák is össze tudnak gömbölyödni, mégis könnyebben megfáznak. Ez azonban nem meglepő, hiszen lényegesen aktívabbak a hidegben is, mint a macskák.

Abból tudjuk, hogy kis kedvencünk megfázott, hogy sokat köhög, elmegy a hangja, vagy rekedt lesz, esetleg még a láza is felszökik. Ideális esetben ezt ne váruk meg. Ha látjuk hogy remeg a kutyus vagy cicus lába, szája vagy akár az egész teste azonnal vigyük melegbe.

Ha szeretnénk ezt a megfázást megelőzni, akkor figyeljünk oda a jelekre. Ha sétálunk az állattal, és azt látjuk, hogy remeg, didereg, – sőt még vacogni is tudnak – akkor bizony fázik.

Ne hagyjuk, hogy hideg időben a havas, jeges földön üljön vagy feküdjön. Tartsuk folyamatosan mozgásban, hogy óvjuk kutyáinkat és macskáinkat a hidegtől.

Mindössze néhány dologra kell odafigyelnünk, hogy a kis kedvenceink biztonságban és melegben legyenek télen is. Ezek pedig a következők: szigetelt kutya- vagy cicaház, meleg étel és víz naponta többször, vitaminok, aktívan töltött idő a szabadban.