A megfelelő nyakörv és hám kiválasztása

A nyakörv kiválasztása és vásárlása nem egy könnyű feladat, és nem is rövid távra szóló döntés. Általában több hónapra, esetleg évre választunk nyakörvet. Éppen ezért fontos, hogy alaposak és átgondoltak legyünk, amikor nyakörvet vagy hámot vásárolunk a kutyánknak vagy a macskánknak.

Mivel funkciójukat tekintve többféle nyakörv létezik, így elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mire is fogjuk használni.

Meglehet, hogy ugyanaz a nyakörv nem lesz praktikus túrázáshoz, ami sétáltatáshoz viszont igen. Az is lehet, hogy egy könnyed sétához elegendő a nyakörv, míg túrázáshoz vagy egyéb sporttevékenységhez inkább a hám való.

Egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki nyakörvet, hámot vagy pórázt szeretne vásárolni, hiszen a boltok polcain annyiféle termék van, hogy könnyen elveszünk közöttük. Különböző színben, méretben és kialakításban kaphatók, klasszikus kapoccsal, illetve a könnyebb kezelhetőség miatt lapos csattal. Az anyagukról nem is beszélve.

A nyakörv kiválasztása: legfontosabb a méret

A legfontosabb dolog, amikor hámot és nyakörvet vásárolunk, az az, hogy tudjuk a pontos méreteket. Nyakörv vásárlása előtt mérjük meg kutyánk és macskánk nyakának a kerületét. A kapott értékhez még adjuk hozzá annak 5%-át, és már meg is van, mekkora nyakörvre van szükségünk.

Számolgatás nélkül is megoldható ez a dolog, mégpedig a következő módon: tedd fel a kutyád nyakára a nyakörvet. Ha két ujjad befér a nyakörv és a nyaka közé, akkor tökéletes méretet vásároltál.

Ugyanez a folyamat zajlik akkor is, ha hámot szeretnénk vásárolni. Ebben az esetben a macska vagy a kutya mellkasának a kerületét mérjük meg az első lábak mögötti részen.

A könnyebb tájékozódás érdekében a csomagolásokon vagy a termékleírásokban általában feltüntetik centiméterben és betűvel (S, M, L, XL) is a méreteket. Az is megoldás lehet, hogy egy darab zsineggel végezzük el a mérést, amit méretre vágunk. Ezt a „sablont” pedig magunkkal visszük a vásárláskor, így biztosan nem fogjuk eltéveszteni a méretet.

A nyakörv kényelem faktora sem elhanyagolható

Ami azonban alapvető dolog, hogy a nagy testű kutyákra nem teszünk keskeny nyakörvet, míg a kis testűekre nem adunk széles és nehéz nyakörvet, hiszen szegények alig bírnák el azt.

Ha a mérésen túl vagyunk, akkor a megfelelő nyakörv és hám kiválasztásának következő tényezője a kényelem.

Senki sem szeretné, ha kis kedvencét a nyakörv bármiben is akadályozná, vagy esetleg kényelmetlen lenne számára. Ugyanilyen fontos higiéniai szempont az is, hogy könnyen tisztítható legyen a nyakörv és a hám. A nem megfelelő módon tisztán tartott nyakörv akár még bőrbetegségeket is okozhat kedvenceinknek. A szagáról már nem is beszélve.

Egyes kutyák vagy macskák érzékenyek lehetnek például az anyagra, amiből a hám vagy a nyakörv készül. Téli séták során például a fém nyakörvek átveszik a hideg hőmérsékletet, így a kutyánk könnyen megfázhat.

A stílus is fontos szempont lehet nyakörv kiválasztása során

Természetesen kaphatóak egyedi kialakítású nyakörvek is. Itt mi magunk dönthetjük el, milyen anyagból, milyen mintával, milyen kialakításban készüljön el. Kedvenceink is megérdemlik, hogy stílusosak és divatosak legyenek. Akár még össze is öltözhetünk kedvencünkkel, ezzel is hangsúlyosabbá téve az összetartozásunkat.

Ha te is olyan nyakörvet keresel, ami egyedi és stílusos, ugyanakkor jó minőségű és megbízható is, akkor látogass el az oldalunkra. Itt számos egyedi nyakörv közül választhatsz, vagy elmondhatod nekünk, pontosan milyet is szeretnél, mi pedig elkészítjük neked sok-sok szeretettel. Magad választhatod ki a színeket, a mintát és a stílust.

A hám kiválasztása

Vannak kutyák, akiknek érzékeny a nyaka, így számukra nem ajánlott a nyakörv kiválasztása. Nekik jobb megoldás a hám. Biztonságosabb megoldás is, hiszen hám használatával nem áll fenn a veszély, hogy ha meghúzzuk a pórázt, akkor megsértjük a nyakukat vagy a torkukat.

A cicákról nem is beszélve. A lakásban tartott macskákat is érdemes időnként kivinni a szabadba, de hogy ne szökjenek el, tegyünk rájuk hámot. Főleg akkor, ha nincsenek a nyakörvhöz szokva.

Bármit is választunk, mindig a kis kedvencünk kényelme és biztonsága lebegjen a szemünk előtt.