Tavaszi fáradtság

Tavaszi fáradtság, mint általános jelenség az embereknél? Nem. Itt és most nemcsak arra a tavaszi fáradtságra gondolok, ami az embereken lesz úrrá március környékén, hanem arra, ami ebben az időszakban a háziállatainkra is jellemző.

Még nem láttál tavaszi fáradtságban szenvedő kutyát vagy macskát? Pedig ez a jelenség igenis létezik.

Biztosan tapasztaltad már azt, hogy tavasz idején a kutyád és/vagy a cicád kicsit lassúbb a megszokottnál, mintha kicsit nyomottabb lenne a kedélyállapota, nincs olyan jó étvágyuk, mint egyébként.

Aztán később persze megtáltosodnak, hiszen jön a párzási idény. Akkor minden energiájukat belefektetik abba, hogy kielégülést nyerjenek. Utána képesek megint napokig pihenni, hiszen a párzási időszak alatt szinte a végkimerülésig képesek udvarolni.

Miért éppen tavaszi a tavaszi fáradtság?

A tavaszra általában örömmel gondolunk, hiszen végre melegszik az idő, vége a téli fagyoskodásnak. De azt is tudni kell, hogy általában márciusra fogynak ki a szervezet tartalékai, még akkor is, ha folyamatosan gondoskodtunk utánpótlásról.

Más ritmusra kell átállnia a szervezetnek. Ilyenkor úgy érezzük magunkat, mintha lapáttal fejbe vertek volna minket. Két lépést is nehéz tennünk, és azt érezzük, hogy bárhol bármelyik pillanatban el tudnánk aludni.

Ezek a dolgok a négylábú, szőrös kis kedvenceinket sem kerülik el. Azt vesszük csak észre, hogy a kedélyállapotuk egyik pillanatról a másikra megváltozik, bágyadtabbá válnak, az étvágyuk is csökken.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tél folyamán erősítsük az immunrendszerüket. Így talán kevésbé lesz rajtuk úrrá a tavaszi fáradtság, és nem lesznek annyira fogékonyak a betegségekre sem.

Fő a fokozatosság

Amennyiben télen nem vittük több kilométeres túrákra a kutyánkat, akkor ne is kezdjünk rögtön azzal. Fokozatosan szoktassuk vissza a hosszabb távokra.

Tél idején, ha nem mozgott annyit aktívan, akkor bizony az izmai ellustulhattak, újra edzésbe kell hozni őket. Ugyanez a helyzet az ízületekkel és a szívvel is. Ne terheljük le, ne sokkoljuk a jó idő beköszöntével a kutya szervezetét, hanem szépen, fokozatosan előrehaladva építsünk fel számára egy edzéstervet.

Természetesen meg fogunk lepődni azon, hogy mennyire gyorsan alkalmazkodnak majd az intenzívebb testmozgáshoz.

Tévhitek a tavaszi fáradtságról

Többen vallják azt a tévhitet, hogy kizárólag azoknál az állatoknál jelentkezik tavaszi fáradtság, akiknek a tél folyamán nem volt kiegyensúlyozott a táplálkozásuk.

Azonban ez nem így van. Nem vonható kétségbe, hogy sok múlik a bevitt táplálék minőségén, de ebben az esetben nem erről van szó.

A kutyák és a macskák szervezetében lezajló hormonális változások mellékhatásaként jelenik meg a tavaszi fáradtság. Ez egy teljesen normális biológiai folyamat. A hosszabbodó nappalok, a napsütéses órák számának növekedése beindítja az állatok ivari ciklusát, ahogyan már korábban is említettük.

Ezt a hirtelen jött változást kell a szervezetnek lereagálni, ehhez kell alkalmazkodnia. És ez bizony nem könnyű feladat, így teljesen érthető, hogy szervezet terheltnek érzi magát és minél többet szeretne pihenni.

Kullancsveszély!

Rendkívül fontos azt kihangsúlyozni, hogy minden egyes séta alkalmával, ami erdős, füves területen történik, akkor alaposan nézzük át kedvencünket, nehogy kullancs legyen benne. Sajnos ha fertőzött kullancs csípi meg, akkor is hasonló tüneteket produkál, mintha tavaszi fáradtság lett volna úrrá rajta. Ha a kutya vagy a macska állapota nem javul, hanem inkább romlik, akkor azonnal vigyük őket állatorvoshoz!

Hogy miért alakulhat ki tavaszi fáradtság a kutyáknál és a macskáknál? A válasz egyszerű: ugyanazért, amiért az embernél.

A szervezet próbál alkalmazkodni az ingadozó hőmérséklethez, a szeszélyesen változó időjáráshoz. Gyakran szokták mondani az emberek, hogy fáj a fejük, vagy rossz a közérzetük, fáradtak, amikor frontátvonulások vannak.

Nos, ezek a tényezők ugyanúgy kihatnak a macskák és a kutyák szervezetére is. Vehetjük mi elő a kedvenc játékaikat, ők csak felemelik a fejüket és aztán alszanak tovább. De ilyenkor gondoljunk arra, hogy ez az időszak nem fog sokáig tartani.