Kedvenceink védelme az élősködők ellen

Az élősködők elleni védelem fontos része az állattartásnak, hiszen a legjobbat szeretnénk négylábú kedvenceinknek, ami azt is jelenti, hogy óvjuk őket, ahogyan csak tudjuk. Még a parazitáktól is. Vagyis főleg azoktól!

A jó idővel sajnos számíthatunk a kullancsok, bolhák, szúnyogok megjelenésére is. Készüljünk fel időben, hogy ne akkor kapkodjunk, vagy fogjuk a fejünket, amikor már késő.

Fontos, hogy kutyánk és macskánk egészségének megőrzése érdekében odafigyeljünk a megelőzésre. Számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, amiből kiválaszthatjuk a négylábú kedvencünk számára legmegfelelőbbet.

Mit nevezünk parazitának, élősködőnek?

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a szabadban töltött idő, a hosszú séták és túrák jót tesznek mind a négylábúnak, mind a gazdinak. Csakhogy ezek a gonosz paraziták ott leselkednek minden bokorban. Éppen ezért kell nagyon komolyan vennünk a védelmet!

Azt az élőlényt nevezzük parazitának, vagyis élősködőnek, aminek szüksége van egy gazdatestre, amin élősködhet. Vagyis abból a testből táplálkozik. Megkülönböztetünk külső és belső parazitákat, attól függően, hogy négylábú kedvenceink testén belül vagy kívül találhatók.

Külső élősködők

A külső élősködők közé tartoznak a kullancsok, a bolhák, a szúnyogok, atkák, tetvek stb. Szóval bőven van mire figyelni. Ezek az élősködők nemcsak azért zavaróak, mert a kutyánk vagy a macskánk vérét szívják, hanem azért is, mert ezzel komoly betegségeket is terjesztenek.

Kullancs

A kullancsokat számtalan tévhit lengi körül, ami talán még veszélyesebbé teszi őket. A legaktívabbak március és november között, de persze ez nagyban az időjárás függvénye. Sajnos szembesülhetünk azzal a problémával, hogy kullancsokat nemcsak az erdőben vagy réteken tett séta során szedhetünk össze, hanem sajnos a városok parkjaiban, zöld területein is sétáltatás közben.

Számtalan praktika kering a köztudatban, hogy mit kell tenni, ha kullancsot találunk a macskában vagy a kutyában, hogyan kell kivenni. Soha nem szabad összenyomni a kullancsot, vagy bekenni bármivel, ha már belefúrta magát kedvencünk bőrébe, mert akkor belenyomhatja, beleöklendezheti a fertőző méreganyagokat.

A kullancsok az alábbi betegségeket terjesztik: babézia vagy babéziózis, Lyme-kór, vérzéses kullancsláz.

A legjobb, ha van erre a célra kialakított kullancskanalunk vagy csipeszünk, esetleg sima szemöldökcsipeszünk. De ha ezek nincsenek nálunk, akkor sem kell pánikba esni, mert forgatással szépen ki lehet venni a kutyából.

Amire oda kell figyelni, az az, hogy NE NYOMJUK ÖSSZE!

Amennyiben a feje beleszakadna, akkor vigyük állatorvoshoz. De nem dőlhetünk hátra akkor sem, ha gond nélkül kijött a kullancs, mert továbbra is figyelnünk kell a bőr felületét, hogy nem jelenik-e meg piros folt a csípés körül.

Ha bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal vigyük állatorvoshoz a kutyát vagy a macskát!

Bolha

A bolhák jelenléte nagyon zavarhatja a kis kedvenceinket, hiszen meglehetősen nehezen viselik, hogy azok folyamatosan mászkálnak a szőrzetükben. Emiatt rendkívül nyugtalanok tudnak lenni, és folyamatosan vakaróznak. Galandférgek hordozói lehetnek, de emellett a nyáluk még allergiás reakciót is okozhat a kutyáknál és a macskáknál.

A bolhák elleni védekezés esetében nem elég csak a kutyát vagy a macskát óvni, hanem a közvetlen környezetét is, mert a bolhák petéi, lárvái ott fejlődnek, míg meg nem érkezik a számukra megfelelő gazdatest.

Belső élősködők

Belső paraziták alatt általában a macskák és kutyák bélrendszerében, illetve szívférgesség esetén az egész érrendszerben és különböző szervekben található élősködőket értjük. Ezek mind a külső környezetből jutnak be az állat szervezetébe, ahol aztán elszaporodnak.

Ilyen például a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, a bolhák által terjesztett galandférgesség.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy kellőképpen védekezzünk a paraziták ellen.

Rendelkezésünkre állnak már különböző megoldások, készítmények. Ilyenek a különféle bolhanyakörvek, rácsepegtető oldatok vagy permetek, tabletták.

Mielőtt bármit is kezdenénk használni, feltétlenül egyeztessünk az állatorvosunkkal, hogy a megfelelő dózist biztosítsuk a kutya, macska számára. Ha valamiféle betegséggel küszködik a kedvencünk, akkor fokozottan javasolt.