Veszélyes növények a macskák számára

Szeretjük, ha harmónia vesz körül minket a lakásunkban, amiben nagy szerepet játszanak a növények is, de némelyik veszélyes a macskánk számára. Otthonunkat úgy rendezzük be, ahogyan az számunkra a legjobban tetszik és legotthonosabb. Miután megvannak a bútorok, elrendezgetjük őket, beállítjuk a cicánk kaparófáját, majd legvégül elhelyezzük a növényeket.

Azonban nagyon óvatosnak kell lennünk ebben az esetben, mert vannak olyan növények, amelyek veszélyesek a cicánkra nézve.

Lehet, hogy meglepődünk majd, de a veszélytelennek tűnő növények a macskánk számára mérgezést okozhatnak.

Sajnos sem a kutyák sem a macskák nem ismerik fel a számukra veszélyes növények egy részét, ezért nekünk kell gondoskodnunk róla, hogy otthonunk macskabiztos és minden veszélytől mentes legyen.

A növényrágcsálás veszélyei macskák számára

Mind tudjuk, hogy a macskák imádnak játszani, aminek az is a része, hogy általában a szájukba veszik a dolgot, amivel játszanak. Nagyon gyakran rágcsálni is kezdik azt.

Annak azonban beláthatatlan következményei lehetnek, ha például egy olyan növényt kezdenek el rágni, ami számukra mérgező hatással bír.

Különböző növények különböző részei más-más mértékben tartalmaznak toxikus anyagokat, éppen ezért nem mindegy, melyik részével érintkezett a cicánk. Fontos kiderítenünk, hogy egyáltalán megrágta-e, vagy csak szagolgatta, esetleg nyalogatta a növényt.

A mérgezés tünetei macskáknál

Ha cicánk kontaktusba került számára mérgező növényekkel, és az alábbiakban felsorolt tüneteket produkálja, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz:

 • légzési nehézség
 • szabálytalan szívverés
 • gyengeség, kedvetlenség
 • nyelési nehézség
 • étványtalanság

A tünetek széles skálája

Mérgezés és mérgezés között is óriási eltérések lehetnek. Míg egyes növények mindössze hasmenést, lázat, gyomorrontást okoznak, addig más növények ténylegesen veszélyes méregként hatnak a macskára, akinek ez az életébe is kerülhet.

Megtörténhet, hogy szemtanúi leszünk annak, hogy cicánk megrágja a növényt. Ilyen esetben azonnal távolítsuk egy őket egymástól, a macskánk szájából vagy szőréről is szedjük le a növény maradványait. A cicánkat pedig azonnali hatállyal helyezzük megfigyelés alá. Amennyiben bármilyen jelét is mutatná a mérgezésnek, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz.

Az is meglehet, hogy mindössze hasmenés és némi gyengeség lesz a növényrágcsálás következménye. Ahány macska, annyiféle reakció. Mindegyik állat szervezete különböző módon reagál a toxikus anyagokra. Ami az egyiküknek mindössze hasmenéssel jár, az lehet, hogy a másiknak az életébe kerül.

Minden macska egyedi, így a testük reakciója és a gyógyulási képességük is. Azonban vannak tipikus tünetek, amiket megfigyelve megmenthetjük a kis kedvencünket a szenvedéstől. Ilyen tipikus tünet az erős nyáladzás, a koordinálatlan mozgás, légzési nehézségek, fokozott vízfogyasztás, extrémebb esetekben bénulás. Ha bármelyiket tapasztaljuk ezek közül azután, hogy bizonyos növények közelében volt, akkor gondolkodás nélkül vigyük el orvoshoz.

Mérgező növények a macskák számára

Az alábbiakban közlünk egy listát, amelyen olyan növények szerepelnek, amelyek nem javasoltak egyetlen macskabarát lakásban sem, mivel életveszélyt jelenthetnek a cicák számára (a listát természetesen a teljesség igénye nélkül közöljük, de kiegészítjük a növények elfogyasztása okozta tünetekkel is):

 • amarilliszek: hányás, hasmenés
 • azáleák: mozgászavarok, remegés, eszméletvesztés
 • borostyán: ingerlékenység, hasmenés, hányás, nyáladzás
 • liliomfélék: veseproblémák, vesekárosodás
 • diffenbachia, avagy buzogányvirág: idegrendszeri problémák
 • filodendron: légzési nehézségek, fejrázás, hányás, hasmenés
 • fagyöngy: légzési nehézségek, hólyagok a szájban, hasmenés, hányás
 • mikulásvirág: légzési nehézségek, hólyagok a szájban, mivel a nedve maró hatású, hasmenés, hányás
 • kaktuszok: a bőr felszíni sérüléseit okozzák, amik elfertőződhetnek
 • leander: szívbénulás, idegrendszeri károsodás, hányás, hasmenés
 • Aloe Vera (ami másokat gyógyít, az a kutyát macskát mérgezi): hányás, hasmenés, nyáladzás, mozgászavarok

Ha tehát cicád van, de szeretnél növényeket is tartani a lakásban, akkor figyelj oda arra, hogy a macskákra nézve veszélytelen növényfajtákat válassz. A kettő nem zárja ki egymást, de rendkívül körültekintőnek kell lenned.