Száraz táp vagy konzerv?

A megfelelő táplálék kiválasztása örök dilemma a kutya- és macskatulajdonosok számára. Mivel a legjobbat szeretnénk hű társainknak, így sok mindent ki is próbálunk, de az örök kérdés vissza-vissza tér mindig: táp vagy konzerv?

Ha a cicánkon vagy a kutyánkon múlna, akkor persze a mi kajánk kellene neki a leginkább. Aztán következne a sorban a konzerv, majd a száraz táp. Természetesen ők nem az étel tápanyagtartalmát veszik figyelembe, hanem azt ennék, ami a legízletesebb számukra. A konzerv ebből a szempontból vonzóbb nekik, hiszen sokkal illatosabb, mint a száraz táp.

Nehéz a választás, hogy táp vagy konzerv…

Mindkét fajta táplálásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Abban a tekintetben viszont tényleg a kis kedvencünk fog dönteni, hogy mi az, amit megeszik, és mi az, amit nem.

Legtöbb esetben nekik mindegy, hiszen ugyanúgy fognak futni felénk, akár a száraz tápos zacskót csörgetjük, akár a konzervet vagy épp az alutasakost nyitjuk ki.

Ugyanakkor, ha idős lesz a kutyánk vagy a macskánk, egész egyszerűen nem tudják majd elrágni a száraz tápot, így konzervet kell nekik adnunk. Pontosan ez a helyzet a kölykök esetében is. Ők sem tudják megenni a száraz tápot, így amíg kicsik, addig konzervet adjunk nekik.

A bőség zavara kutyatáp és macskatáp ügyében is

A döntéshelyzeten az sem segít, hogy számtalan gyártó végetlen számú terméke található meg a polcokon. Tehát ha még el is döntjük, hogy egyiket, esetleg inkább a másikat adjuk a kis kedvenceinknek, akkor is ott lebeg a kérdés, hogy melyik márkát. Az olcsóbbat, vagy a drágábbat? (A döntést elsősorban ne a pénztárca, hanem kis kedvencünk egészsége befolyásolja.)

Nem foglalunk állást, hogy melyik márka a legjobb vagy mik a jobbak, ez ügyben kérdezz meg több állatorvost is és amelyiket a legtöbb javasolja, azt válaszd.

Ma már fantasztikus minőségű és összetételű tápok és konzervek állnak a rendelkezésünkre. Ügyeljünk arra, hogy minél több tápanyag és vitamin legyen benne, ami lehetővé teszi a cicánk és a kutyánk egészséges táplálását.

Sokan azt hiszik, hogy a kutyáknak elegendő, ha csak húst adnak nekik. De ez nem így van. Szükségük van ugyan a húsból származó fehérjékre, de például a macskák nagyobb mértékben igénylik a húst, mint a kutyák. A kutyák táplálkozásában fontos szerepet játszanak a zöldségfélék is, amiből sok vitamint és hasznos rostokat nyernek.

Száraz táp

Előnyei:

 • rágása közben többet használják a fogaikat, így elősegíti a fogkő kialakulásának megelőzését,
 • gazdaságos,
 • könnyebben tárolható,
 • magas az energiatartalmuk, ezért kis mennyiség is elegendő,
 • szilárdabb lesz a székletük.

Hátrányai:

 • magas a gluténtartalmuk, mivel tele lehetnek gabonával, ez pedig allergiát okozhat,
 • alacsony a nedvességtartalmuk, ezért székrekedést okozhatnak,
 • a kevésbé jó minőségűek mindenféle állati maradványt és zsiradékot tartalmazhatnak, ami káros lehet az egészségükre nézve.

Konzerv

Előnyei:

 • húsban gazdagabbak, mint a száraz táp,
 • magas a nedvességtartalmuk, így hidratálja az állatokat,
 • bontatlan állapotban hosszú ideig megőrzi a szavatosságát,
 • könnyebben rágható és emészthető,
 • jobban ízlik a kutyáknak és a macskáknak is.

Hátrányai:

 • egyes kutyák és macskák könnyebben híznak a konzervtől,
 • felbontás után csak rövid ideig, és csak hűtőben tárolhatók.

Speciális táp vagy konzerv

Teljesen más azonban a helyzet akkor, ha a kutyánk vagy a macskánk valamilyen betegséggel vagy allergiával küzd. Ebben az esetben hipoallergén eledelt válasszunk, amik nem tartalmaznak olyan anyagokat, amire az állat szervezete hevesen reagálhat.

Az eledelek tekintetében valóban nagy a választék. Amikor keresünk, akkor mindig tartsuk szem előtt a fajtát, annak tulajdonságait és igényeit. Valamint azt is, hogy óriási eltérés lehet a száraz táp és a konzerv között a tápanyagtartalom tekintetében. Ezeket az adatokat azonban mindig feltüntetik a csomagolásokon. Alaposan olvassuk át ezeket, mielőtt döntenénk.

A PetPacks véleménye táp vagy konzerv kérdésben

Igazán hasznos megoldásnak bizonyul az, ha keverjük a kettőt. Fogunk fél adag száraz tápot, valamint fél adag konzerv eledelt és összekeverjük. Így biztosak lehetünk benne, hogy fehérjéből, vitaminokból és szénhidrátokból is megfelelő mennyiség kerül a szervezetükbe. Ha mindezt meg akarjuk koronázni főzzünk nekik alkalmanként tésztát zöldségekkel, amiket ehetnek és nasinak adjunk egy kis gyümölcsöt (tényleg csak pár falat) ilyenkor amit ehetnek és meg is eszik.

Az viszont nagyon fontos, hogy ha döntöttünk a száraz táp vagy konzerv, illetve egy márka mellett, akkor azt ne váltogassuk főleg macskák esetében. Kivéve persze akkor, ha ez elengedhetetlen egészségügyi okok miatt.