A kutya és a macska fogápolása

A kutyák életminősége rendkívüli módon megváltozott az őseikhez, a farkasokhoz képest. A farkasok a mai napig a vadonban kószálnak, vadásznak, szabadon kiélhetik az ösztöneiket. Ezzel ellentétben a kutya élete ennél sokkal korlátozottabb. Határok közé vannak kényszerítve, hiszen függnek tőlünk. Szükségük van a gondoskodásunkra, éppen ezért számos ösztönük és tulajdonságuk leépült.

Háziasítás

Ezért van az, hogy sajnos gyakran hallunk magukra hagyott kutyákról, akik éhen halnak. Valamilyen szinten bennük maradt a vadászösztön, de mivel nem gyakorolják, így nem igazán ügyesek már e téren.

Igaz ugyan, hogy a kutyaeledelek fedezik számukra azokat a tápanyagokat, amikre szükségük van, azonban mégis vannak olyan egészségügyi területek, amiket ezek a tápok sem tudnak pótolni.

Ezek közé tartozik a fogápolás is. A farkasok az áldozatot szétmarcangolják apró darabokra. Hatalmas erőt fejtenek ki és intenzíven használják a fogaikat az áldozatuk elfogyasztásánál. És itt nemcsak a csontok elrágásáról van szó, hanem arról is, ahogyan a húst tépik szét, illetve le a csontról. Ez náluk felér egy alapos fogmosással.

Azzal, hogy a kutyáinknak ezeket az előre feldolgozott tápokat adjuk, megfosztjuk őket a húsmarcangolástól. Természetesen valamelyest pótoljuk ezt, amikor csontot adunk nekik, de a csonttal való etetés sem javasolt, csak ezért meg pláne nem.

A csontoknak minimális a tápértéke, nehezen emészthető és még számos egyéb hátránya van, míg az egyetlen előnye hogy igénybe veszi a fogakat.

Kivételt képeznek persze azok a gazdik, akik a nyers táplálás (BARF) hívei a kutyáknál. Azok a kutyák kevésbé fognak szenvedni fogproblémáktól, hiszen nagyobb mértékben a természetüknek megfelelő módon táplálkoznak.

És akkor ültessük át ezt az egész történetet a macskákra is. Ők is ugyanúgy a vadonból származnak, vadászó lények. A háziasításuk során sajnos ők is hajlamosabbak lettek a fogászati megbetegedésekre.

Sem az előre elkészített tápok, sem a zselés konzervek, de még a granulátumok sem kényszerítik túlzott rágásra sem a kutyákat, sem a macskákat.

Előzzük meg a bajt fogápolással!

A probléma az, hogy a táplálkozás során felhalmozódik a lepedék a fogaikon, ami fogkővé alakulhat. Mindez azért, mert nincs az az intenzív rágási élmény, ami segítene ezt eltávolítani a fogaikról.

Sajnos a lerakódott fogkő igen komoly problémákat okozhat számukra. Ugyanis azoknak a környéke igazi baktériumtelep lesz végül és ez jelenti a legfőbb problémát, mert így sajnos olyan gyulladásos folyamat indul el, ami végül a fogaik kilazulásához, elvesztéséhez vezethet.

A kilazult fogak nem csak amiatt kellemetlenek, hogy a kutyák nem tudnak rágni, hanem azért is, mert iszonyatosan fájnak nekik.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan kísérjük figyelemmel kutyánk szájának, fogainak az állapotát. Ha azt vesszük észre, hogy megjelent a fogkő a fogain, illetve hogy a kutyusunknak folyamatosan kellemetlen szájszaga van, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz.

A fennálló probléma kezelése helyett válasszuk inkább a megelőzést. Következetes és tudatos odafigyelésre lesz szükség, de ez még mindig jobban megéri, mint később hosszú időn keresztül orvoshoz vinni őket.

Ráadásul a fogkő eltávolítása csak nagyon kevés kutya, és még kevesebb macska esetében történhet éber állapotban. Nem biztos, hogy minden kutya vagy macska altatható. Ezért javasolt inkább a megelőzés, nem pedig a kései tűzoltás. Minden szempontból, természetesen anyagilag is jobban járunk ha odafigyelünk és megelőzünk, felelős gazdiként.

Miből áll a megelőzés?

Kutyusunk esetében a fogápolás azt jelenti, hogy időnként adjunk neki nehezen rágható dolgokat. Lehet jó kemény szalonnabőr, marhafejbőr, hatalmas csont (például marhalábszár), denta stick, de természetesen már kaphatók olyan mesterségesen előállított rágókák is, amik szintén ezt a célt, vagyis a fogkő „lesúrolását”, eltávolítását segítik elő. Ugyanígy vannak rágókák macskák számára is, valamint nekik is adhatunk valami nehezebben rághatót, amivel elidőzik.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres száraz táp adagolásról sem. Kiegészíti az étrendet és ropogtatni kell.

A másik dolog a rendszeres fogmosás. Ahogyan az emberek, úgy az állatok esetében is a fogmosás segíthet megelőzni a fogproblémákat.

Erre a célra természetesen léteznek speciális fogkefék és fogkrémek. Véletlenül se mossuk kedvenceink fogát emberi fogyasztásra készült fogkrémmel! Számukra akár mérgezést is okozhat, hiszen ők gondolkodás nélkül lenyelik. Bármelyik állatorvosi rendelőben, illetve kisállat-kereskedésben kaphatóak már kedvenceink számára ilyen készítmények.

Természetesen nem napi két fogmosásról van szó, de heti két alkalmat tehetünk rendszeressé. Szoktassuk hozzá kis kedvenceinket a fogmosáshoz még kölyökkorban, mert a felnőtt kutyákat már nehezen fogjuk tudni hozzászoktatni, hogy a szájukban matatunk.