Karácsony a kedvencünkkel

A karácsony a kedvencünkkel csak akkor lesz idilli időszak ha tudatosan készülünk rá. Az adventi időszak a karácsonyra való várakozásról szól, meg persze arról, hogy minél szebben kidekoráljuk a lakást. Mindez jó és szép, szemet gyönyörködtető. De nem mindenkinek.

Kis kedvenceink néha teljesen újragondolják a dekorációt. Ez leginkább azoknak lehet ismerős szituáció, akiknek macskája van. Kutyák esetében is előfordul fenyőfaromboló, de lényegesen kevésbé, mint macskák esetében.

Karácsony a kedvencünkkel - nem lesz dísz a fádon

Karácsony a kedvencünkkel, avagy izgalom a köbön

Legyen az kutya vagy macska, mindenképpen izgalommal fognak reagálni a karácsonyfára. Villogó fények, ragyogó gömbök, mind olyan érdekes és izgis dolog, ami felfedezésre vár.

Le sem tudnánk tagadni, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével mi is egyre izgatottabbak, feszültebbek vagyunk, miért lenne hát ez másként a kis kedvenceink esetében is.

Ez nemcsak amiatt gond, mert adott esetben tönkreteszik a dekorációt, hanem azért is, mert így veszélynek teszik ki magukat és akkor a karácsony a kedvencünkkel átfordulhat egy rémsztoriba.

Macska vs karácsonyfa

A macskák előszeretettel játszanak a gömbökkel, felmásznak a fára, a kutyák pedig szívesen rágják szét az ajándékokat a fa alatt vagy húzzák az égősor zsinórját, esetleg lelopkodják a fáról a szaloncukrot.

Ezeken a dolgokon még nevetgélünk is, hogy „jaj, nézd a kis lükét”. Egészen addig, amíg azt nem látjuk, hogy a fa elkezd dőlni, egyenesen rá a kutyára vagy a macskára. Elég, ha csak egy pillanatra nem figyelünk oda, és ők egy hirtelen mozdulattal vagy egy jól célzott ugrással romba is döntik a karácsonyfát. Adott esetben magukat is.

Itt már dobjuk is el a telefont a kezünkből, nem készülnek tovább a cuki fotók, videók, hanem rohanunk, hogy megmentsük kedvencünket.

Karácsony a kedvencünkkel - fel akart mászni a karácsonyfa

Karácsony a kedvencünkkel – veszélyforrások

Azonban ennél is van veszélyesebb dolog. Ha az izzósort kezdik rágni.

A mai napig nem sikerült rájönnöm, hogy miért éreznek a kutyák és a macskák is sokszor késztetést arra, hogy kábeleket rágjanak, de megteszik. Ugye mondanom sem kell, hogy ez miért veszélyes? Átharapják a szigetelést, megrázza őket az áram, és végleg elbúcsúzhatunk tőlük.

Éppen ezért rendkívüli módon oda kell figyelni arra, hogy ha nem vagyunk a fa közelében, vagy az állat nincs a felügyeletünk alatt, akkor semmiképpen se legyen konnektorba dugva az égősor. Nem elég lekapcsolni, húzzuk ki!

Ugyanilyen veszélyt rejt, ha leverik az üvegdíszeket. Ezek nagyon könnyen törnek, éppen ezért fennáll a veszély, hogy megvágják a mancsukat, rosszabbik esetben a szájukban roppanhat szét, ami miatt jobb esetben elvágják a nyelvüket vagy ajkukat, ínyüket.

Ilyenkor ha csak kisebb a sérülés elláthatjuk mi is, de rosszabb esetben lenyelhetik a szilánkot és ha ez történne, azonnal menjünk az orvoshoz velük, nincs vesztegetni való idő!

A másik veszély a szaloncukor. Mi, emberek is előszeretettel dézsmáljuk le a fáról, hát még a házi kedvenceink. Nekik azonban kifejezetten nem ajánlottak az ilyen cukros, csokoládés édességek. Mind a kutyák, mint a macskák számára is méreg a csokoládé és az édességek. Minden, ami cukros. Ha csokit eszik kedvencünk, akkor is irány az orvos, amint lehet, hiszen nagyobb mennyiségben halálos is lehet, nem csupán a fogak károsodásától kell tartanunk.

Karácsonyi biztonsági óvintézkedések

Mindenek előtt hagyjuk meg az ő kis helyüket továbbra is a nyugalom szigetének. Legyen hely, ahova el tudnak vonulni, ahol kicsit kipihenhetik magukat a sok izgalom után a kedvenc játékaikkal. Ahol nincs se zaj, se villogó fények, se az orrukat piszkáló sült illat.

A következő lépés, hogy macska- és kutyabiztossá tesszük a karácsonyfát és az egyéb dekorációt. Hogyan is kivitelezhető ez?

Először is rögzíteni kell a fát. Ugye megvannak azok a fotók, ahol a plafonról lóg a fenyőfa, vagy ketrec van a fa körül. Nos, például így is lehet védekezni. Ahelyett, hogy a macskát tekernénk körbe fóliával. (Ilyen fotót is látni a neten.)

A fényfüzéreket olyan magasságba kell tenni, ahol biztosan nem férnek hozzá. És ahogy már korábban is említettem, amikor nem vagyunk ott, akkor ne legyen bekapcsolva.

A karácsonyfa alsó részére olyan díszeket tegyünk, amik nem törékenyek.

Készüljünk tudatosan és tervezzünk kedvencünkkel

Minden óvintézkedés ellenére javasoljuk, hogy konzekvensen tiltsuk kedvencünket, hogy a fa közelében sündörögjön!

Most úgy tűnhet, hogy a karácsony egy szörnyű időszak, amit kutya, macska és gazdi nagyon rosszul visel. Pedig ez nem így van.

Mindössze arra van szükség, hogy tudatosan készüljünk az ünnepekre. Legyünk tisztában a veszélyekkel és alaposan gondoljuk át, hogy hogyan szeretnénk megelőzni a bajt, hogy a karácsony a kedvencünkkel nyugalomban, örömmel teljen el közösen.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Karácsony a kedvencünkkel - alternatív karácsonyfa